Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

29-09-2023

Der blev både uddelt kram, kage, minder og opdateringer fra hverdagen derhjemme med en hjerneskade.

På Børn og Unge-afsnittet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter er der næsten altid fuld bemanding på den årlige gensynsdag for tidligere patienter og deres pårørende. Her samles tidligere patienter fra de seneste to år, deres pårørende og personalet til en hyggelig dag i de rammer, hvor patienternes rehabilitering startede.

Dagen stod på gensynssang, et flot kagebord, legeaktiviteter for de mindste og et uformelt erfaringsforum for de unge med snak om hverdagen og fremtiden.

Mange glædelige gensyn
Dagen er først og fremmest planlagt for, at de tidligere patienter kan genbesøge stedet, deres tidligere medindlagte og personalet, som de i mange tilfælde har knyttet sig tæt til gennem deres indlæggelse.

Emil på 18 år var en af de tidligere patienter, som medarbejderne kunne møde til gensynsdagen. Han blev indlagt i 2021 med lift, sonde og få ord. Efter fire måneder i Hammel lærte han at spise, snakke og gå selv.

- Vi kunne ikke have klaret det uden det fantastisk dygtige personale i Hammel, så vi har glædet os meget til at komme på besøg. Emil har især glædet sig til at se fysioterapeuten René. De havde bare noget helt særligt sammen, siger Emils mor Susanne Urban.

En anden tidligere patient – Emil på bare 8 år og hans forældre – slog også et smut forbi Hammel, som de kalder for "deres andet hjem".

- Vi ser jo det lille team omkring Emil som vores lille familie, der har lagt nogle rigtig gode byggesten til Emils videre rehabilitering, og det er vi så taknemmelige for, siger Susanne Schou Lassen. Hun er mor til Emil, som var indlagt på Børn og Unge-afsnittet af to omgange fra efteråret 2021 efter en ulykke.

Pårørende spejler sig i hinanden
Ifølge en af planlæggerne bag Bonnie Johansen er dagen lige så meget skabt for de pårørende, som var medindlagte på afsnittet. De pårørende skaber nemlig ofte tætte relationer til de andre pårørende under indlæggelsen, som går igennem lignende situationer og bearbejdningsproces. Til gensynsdagen får de mulighed for at genoptage nogle af de relationer og bruge hinanden på en ny måde i forløbet.

- Når man får revet tæppet væk under sig og er ved at miste sit barn, er det fantastisk at kunne spejle sig i nogen, som går igennem noget af det samme, siger Susanne Schou Lassen.

Også en stor dag for personalet
For personalet i afsnittet er dagen et af årets højdepunkter. De får nemlig mulighed for at se, hvordan det er gået de patienter, som de hjulpet under deres indlæggelse, og som de i mange tilfælde har knyttet stærke bånd til.

De bruger også dagen til at drage erfaringer af de fremskridt, deres tidligere patienter har gjort sig. Det kan de bruge i deres arbejde med nye patienter. Derfor er eksterne faggrupper, heriblandt logopæder og neuropsykologer, også inviteret med.

- På sådan en dag kan man virkelig fornemme, hvor stor energi og sjæl vores personale lægger i deres arbejde, siger Bonnie Johansen.