230903 Åbent Hospital Viborg_29_FB.jpg

Fotos: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

03-09-2023

Den røde løber var rullet ud for de cirka 1.250 borgere, som søndag valgte at lægge vejen forbi Regionshospitalet Viborg i anledning af Åbent Hospital.

Hospitalet bød under arrangementet på smagsprøver og forfriskninger – og medarbejderne bød på en snak om deres faglighed.

Her var noget for alle aldre. For de mindste var hospitalsklovnene Turbo og Alfi samt bamsehospitalet et hit. Dagen igennem stod ivrige børn i kø og krammede deres bamser, mens de ventede på at få lagt en forbinding på deres elskede bamse. Medarbejdere fra Akutafdelingen styrede Bamsehospitalet med kyndige hænder. Børnene kunne også prøve nogle af hospitalets uniformer, mens der for de lidt ældre var god mulighed for at blive klogere på nogle af de mange uddannelser, som kan føre til et job på hospitalet – uanset om man vil være social- og sundhedsassistent, bioanalytiker, læge, sygeplejerske eller er interesseret i en uddannelse til sundhedsfaglig koordinator. Der var god interesse for langt de fleste aktiviteter på dagen, og ved mange stande stod borgerne decideret i kø for at få mere at vide.

- Jeg vil gerne høre noget mere om jobmulighederne på hospitalet, og så var det jo et plus, at der også var noget underholdning for børnene, fortæller Anne Nielsen, der har taget sine to drenge på 4 og 6 år – og deres bamser - med til Åbent Hospital.

Borgerne kunne søndag også blive klogere på alt fra hudpleje, fodpleje, diabetes, livets afslutning og få gode råd til en bedre nattesøvn. De kunne få et indblik i sårpleje og på en dukke prøve, hvordan man giver hjertemassage og kunstigt åndetræt. Man kunne blandt andet få målt sin lungefunktion, sit iltniveau i kroppen, sit blodtryk eller sin hjerterytme. Eller man kunne være med ved en fantomfødsel, hvor man kunne prikke hul på fostervandet og hjælpe en dukke til verden. Bagefter viste medarbejderne gerne en ægte moderkage frem til de nysgerrige, der var interesserede si at se den hule, babyen havde boet i frem til fødslen.

Rundt på hospitalet

Ville man rundt og se mere af hospitalet, var der også rig mulighed for det med hele 36 guidede rundvisninger i løbet af dagen. Turene gik blandt andet rundt til køkkenet, kapellet, en operationsstue, en hybridstue og Blodbanken. Var man interesseret i de store apparater, gik der en rundtur forbi Fysiologi samt Røntgen og Skanning. Der var også en rundvisning for de teknisk interesserede til alle de tekniske installationer, der er nødvendige for at kunne drive et moderne hospital.

Undervejs på rundvisningerne stillede borgerne gode og nysgerrige spørgsmål til de forskellige procedurer, og spørgelysten var stor blandt alle aldersgrupper. Det krævede lidt ekstra omhu at svare pædagogisk korrekt, da de mindre børn på besøg på en obduktionsstue lystigt spurgte ind til, hvad de forskellige instrumenter helt præcis skulle bruges til, og hvordan man egentlig fjerner et hjerte. En opgave, der naturligvis blev løst på formidabel vis af dygtige medarbejdere fra Patologi.

Der var stor tilslutning til de fleste rundvisninger, og særligt rundvisningen i Operation og Intensiv var populær – her var billetterne til alle fire rundvisninger revet væk i løbet af den første time.

En stor tak til alle, der kom forbi og deltog i arrangementet. En særlig tak til de frivillige fra Røde Kors, som var mødt talstærkt op for både at vise vej, uddele billetter til rundvisningerne og samtidig bemande deres egen stand til arrangementet.