John Leth Jensen er en skattet person blandt de frivillige på Regionshospitalet Silkeborg. Foto: Christian Hald

05-06-24

John Leth Jensen betyder rigtig meget for den store gruppe af frivillige på Regionshospitalet Silkeborg. Men efter mere end 11 år er det snart tid til at sige farvel.

Hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller mødte i denne uge de frivillige på Regionshospitalet Silkeborg for at sige tak for indsatsen det seneste år.

En særlig tak og hyldest var der til 72-årige John Leth Jensen, som har besluttet, at han per 1. juli stopper sit virke som frivillig.

Han blev i begyndelsen af 2013 den første – og indtil videre eneste - aktivitetsleder for de Røde Kors-frivillige, som i Silkeborg hjælper patienter og pårørende med at få en gnidningsløs oplevelse på hospitalet.

- Man skal stoppe, mens legen er god. Det er den stadig, og den kunne godt fortsætte, så det har været et dilemma for mig at tage den her beslutning. Men på et tidspunkt skal jeg jo stoppe, og det bliver så denne sommer, sagde John Leth Jensen.

Flere venskaber

Til årets frivilligheds-arrangement på Regionshospitalet Silkeborg fik John Leth Jensen klapsalver, blomster og mange pæne ord. Han fik også en gave fra de andre frivillige – en toilettaske med henvisning til, at han formentlig i fremtiden får mere tid til at rejse.

- John, du er noget helt særligt. Du kræser for andre mennesker, så de har det godt, og du er et fast holdepunkt for mange af de frivillige, sagde Mette Krag Svendsen, som er Regionshospitalet Silkeborgs kontaktperson til de i alt 32 Røde Kors-frivillige, som er patientstøtter på hospitalet.

John Leth Jensen arbejdede i mange år som folkeskolelærer i Silkeborg-området, og han er ikke mindst kendt for sit store engagement inden for musikkens verden. Han arrangerede blandt andet musicals for børn og spillede i perioden 1972-2015 violin i Silkeborg Kammerorkester.

I dag gør han sig keyboard og guitar i et rockband, hvor han har kendt de andre medlemmer siden 1960’erne.

- Venskaber betyder rigtig meget for mig. Dem har jeg også knyttet flere af gennem det frivillige arbejde her på hospitalet. Vi frivillige kommer med vidt forskellige baggrunde, og det har været interessant at lære så mange nye mennesker at kende, sagde John Leth Jensen.

Dejligt at hjælpe andre

John Leth Jensen blev frivillig på hospitalet efter et uventet telefonopkald, der ledte til et møde, som førte til en aftale.

Opkaldet kom fra den daværende formand for Silkeborg-afdelingen i Røde Kors, Flemming Gehlert. Han havde fået nys om, at John Leth Jensen ville gå på pension og havde ham i kikkerten til posten som aktivitetsleder på det lokale hospital.

- Jeg ved faktisk ikke, hvorfor han lige ringede til mig, men det, han fortalte, lød spændende. Jeg fik også at vide, at der var en ledig plads i bestyrelsen i Røde Kors’ Silkeborg-afdeling, og det endte med, at jeg sad i bestyrelsen i flere år, sagde John Leth Jensen.

Samvær med andre mennesker har altid fyldt meget i John Leth Jensen liv – både i jobbet som lærer og i fritiden. Som frivillig på Regionshospitalet Viborg udvidede han sit sociale netværk og kunne samtidig blive ved med at hjælpe andre.

- Patienterne er meget glade for at blive hjulpet, og det er dejligt at kunne gøre det. De har ofte meget at tænke på, når de skal på hospitalet. Så kan det være en lettelse at få hjælp til en lavpraktisk ting som at finde det rigtige sted hen på hospitalet til rette tid, sagde John Leth Jensen.

Vil vente på afløser

Ud over at hjælpe patienterne har John Leth Jensen været en klippe for de andre frivillige. De har kunnet gå til ham, hvis de havde brug for én at snakke med – også om de svære situationer i livet.

Derfor kommer de andre frivillige til at savne ham rigtig meget, men til frivilligheds-arrangementet var der enighed om, at han næppe kan lade være med at komme forbi hospitalet i ny og næ.

- Og jeg stopper ikke før, at der er fundet en afløser for mig. Det er helt sikkert, sagde John Leth Jensen, som er stolt over, hvor stærk og selvkørende gruppen af frivillige er blevet.

De fleste i gruppen har været frivillig på Regionshospitalet Silkeborg i en årrække, og det skyldes ikke mindst John Leth Jensens tilstedeværelse.

- Hvis jeg skulle finde alle de superlativer frem, som passer på dig, så kunne jeg blive ved til i morgen. Du er grunden til, at mange i det her lokale har været med så længe, lød det i talen fra de frivillige til deres snart afgående aktivitetsleder.

John Leth Jensen i et engageret øjeblik som frivillig på Regionshospitalet Silkeborg. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

De frivillige

Region Midtjyllands hospitaler samarbejder med frivillige, som i forskellige situationer yder en medmenneskelig indsats overfor patienter/brugere og pårørende.

De frivilliges indsats er et supplement til den professionelle pleje, behandling og rehabilitering.