Læge lytter med stetoskop til patients lunger
Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

01-03-2024

Klinikkerne for lungesygdomme i Hospitalsenhed Midt, der både dækker hospitalsmatriklerne i Silkeborg, Skive og Viborg, er kåret som Danmarks bedste til KOL-behandling.

Lungeklinikkerne i hospitalsenheden hiver en delt førsteplads hjem i Dagens Medicins kåring af Danmarks bedste til behandling af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, også kendt som KOL.

KOL-patienter kan ikke helbredes, men deres livskvalitet kan ofte forbedres med den rette behandling. Niveauet for kontrol og behandling af KOL-patienter i Danmark er generelt højt, og overlæge i lungesygdomme på Regionshospitalet Silkeborg, Charlotte Hyldgaard er stolt over, at Hospitalsenhed Midt igen viser, at den kan være med helt i toppen af listen. For tre år siden vandt Regionshospitalet Silkeborg senest prisen som Danmarks Bedste til KOL, og Regionshospitalet Viborg har også modtaget prisen en gang tidligere. Denne gang deler klinikkerne for lungesygdomme i hospitalsenheden den flotte førsteplads.

- Det er vi naturligvis rigtig glade for, og det afspejler vores systematiske fokus på kvalitetsdata. Registreringerne har betydning for behandlingskvaliteten og resultaterne viser, at vi har fokus de rigtige steder i forhold til sygdomskontrol og patienternes livskvalitet. Ud over det patientnære fokus kan vi også udnytte de nationale kvalitetsdatabaser i forskningsmæssige sammenhænge. De er et kæmpe aktiv for forskningsaktiviteter, som kan være med til at besvare spørgsmål om sygdommen i et større perspektiv, siger Charlotte Hyldgaard.

Mangeårig fokuseret indsats

KOL-patienterne er en stor gruppe af kroniske patienter, som har mange symptomer og en generelt forringet livskvalitet. Gennem mange år har klinikkerne for lungesygdomme i Hospitalsenhed Midt haft fokus på patientgruppen og på at hjælpe patienterne bedst muligt med den rette behandling for at øge deres livskvalitet.

Overlæge i Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Viborg, Michael Skov Jensen, fortæller, at de i klinikken blandt andet henviser nogle af de svært syge KOL-patienter til en relativt ny operation, hvor de kan få fjernet noget af den syge væv på lungerne. Derudover har de indsatser med maske-respirator, og KOL-sygeplejersker og ilt-sygeplejersker foretager hjemmebesøg hos svært syge KOL-patienter, som har svært ved at komme på hospitalet. Klinikkens fysioterapeut tilbyder desuden hjælp til patienter med at komme i bedre form, hvilket også er med til at øge patienternes livskvalitet.

- Vi har et stort tværfagligt fokus på vores KOL-patienter. Vi er gode til at tage os af dem, og jeg synes faktisk, vi leverer et stykke arbejde, der retfærdiggør den flotte placering i opgørelsen fra Dagens Medicin. Vi har både fokus på korrekt registrering og på nye tiltag, der kan hjælpe vores KOL-patienter. Vi prøver hele vejen rundt at gøre det så godt som muligt, og derfor er vi også rigtig glade for at høre, at vi sammen med Regionshospitalet Silkeborg er kåret som Danmarks bedste til KOL. Det er glædeligt, at lungeklinikkerne i Hospitalsenhed Midt, der fremover skal arbejde tæt sammen, har den samme høje standard og indstilling til behandling af KOL-patienter, siger Michael Skov Jensen.