Komplekse behov ved cerebral parese i enkel model
Eksperter på Regionshospitalet Hammel Neurocenter har til sundhedsprofessionelle udviklet en enkel behandlingsmodel, som kan hjælpe voksne med cerebral parese.
Helene Honoré (billedet) og Anne Rasmussen er en del af et tværfagligt team på Regionshospitalet Hammel Neurocenter i Hospitalsenhed Midt, der for tre år siden startede landets første tilbud om rehabilitering til voksne med CP. Foto: Agata Leczewska-Madsen
21-03-2025
Voksne med cerebral parese har ikke samme adgang til sundhedsvæsenet som andre grupper med hjerneskade. Derfor har eksperter på Regionshospitalet Hammel Neurocenter nu udviklet en trinvis model til sundhedsprofessionelle, hvor patientgruppen får en ensartet tilgang og kvalitet i behandlingen.
7.000-9.000 danskere har cerebral parese (CP), der er en hjerneskade fra fosterstadiet eller tidlig barndom. Med CP følger ofte kognitive udfordringer, epilepsi og en betydelig grad af træthed – flere symptomer og sygdomme end resten af befolkningen. Alligevel bruger voksne med CP ofte færre sundhedsydelser end andre med hjerneskade, og det giver store udfordringer for den enkelte.
- Voksne med CP kan have forskellige sygdomme, der spænder over hjerte-kar-sygdomme, luftvejssygdomme og kognitive udfordringer på baggrund af hjerneskade, og de er i dag uden et specialiseret og samlende tilbud i offentligt regi. Det er derfor vigtigt, at fagfolk i sundhedssektoren har øje for de særlige behov, der er hos voksne med CP, siger Anne Rasmussen, speciallæge i almen medicin ved Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Hospitalsenhed Midt.
Over de seneste tre år er erfaringerne fra forskellige faggrupper samlet til en model for de særlige behov, der er hos patienter med CP. Modellen angiver en helhedsvurdering med en tydelig og systematisk arbejdsgang til at få afdækket og beskrevet sygdomssymptomer, når sundhedsprofessionelle arbejder med de individuelle patientforløb.
Et øje på det brede perspektiv
Med den nye model oplever patienterne derfor også, at deres symptomer ses i sammenhæng. De er ikke længere overladt til at have mange forløb uden sammenhæng på forskellige specialafdelinger, men bliver set med fokus på, at de er hele mennesker.
- Er patienter med CP eksempelvis tilvænnet smerte og nedsat funktion gennem hele deres liv, så har de ofte svært ved at redegøre for, hvad de fejler. Men det tager den nye model højde for. Voksne med CP arbejder i stedet mod specifikke mål for deres funktionsevne og livskvalitet, og det reducerer deres samlede sygdomsbyrde, siger Anne Rasmussen.
Overordnet bygger modellen på en sammenhængende indsats, hvor en medicinsk udredning og en tværfaglig indsats rettet mod psykosociale vilkår følges ad. Modellen kan anvendes som klinisk beslutningsstøtte for sundhedsprofessionelle og er et godt skridt på vejen til at vælge den rette indsats.
Patienternes fordele giver samfundet fordele
Modellens fokus på at forbedre borgernes sundhed, funktionsevne og livskvalitet vil dog på sigt ikke bare gavne patienterne, men vil ifølge Helene Honoré også give samfundsmæssige fordele:
- Det handler om at skabe en bedre koordinering mellem sundheds- og socialsektoren og bruge ressourcerne i vores velfærd rigtigt.
Helene Honoré og Anne Rasmussen er en del af et tværfagligt team på Regionshospitalet Hammel Neurocenter i Hospitalsenhed Midt, der for tre år siden startede landets første tilbud om rehabilitering til voksne med CP med afsæt i en donation på 30 millioner kroner fra Elsass Fonden.
Læs mere om deres nye model i Ugeskrift for Læger HER.