Naturen har helende kraft på mennesker med hjerneskade
Skræddersyede aktiviteter og rehabilitering i naturen kan have en positiv effekt på den fysiske og mentale trivsel hos mennesker med erhvervet hjerneskade.
Patienter med erhvervet hjerneskade kan have glæde af naturen fortæller ph.d. Pernille Vibholm fra Hammel Neurocenter. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
17-03-2025
Skræddersyede aktiviteter og rehabilitering i naturen kan have en positiv effekt på den fysiske og mentale trivsel hos mennesker med erhvervet hjerneskade. Det viser et nyt ph.d.-studie fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Efter en blodprop, hjerneblødning eller et traume kan vejen tilbage til en fysisk og mentalt meningsfuld hverdag være lang og krævende.
Skove, parker eller haver kan dog ifølge fysio- og ergoterapeuter stimulere funktionsevnen hos voksne med en erhvervet hjerneskade, og de føler sig faktisk mere motiverede af den naturbaserede rehabilitering. Sådan lyder et par af konklusionerne i et nyt ph.d.-studie fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Hospitalsenhed Midt og Syddansk Universitet.
- Patienterne oplever rehabilitering i naturen som både tryg og udfordrende på samme tid. Naturen skaber en særlig glæde og ro, og det giver et fundament, hvor patienterne blandt andet oplever et øget aktivitetsniveau, større tro på egne evner og stærkere sociale relationer, siger ph.d. og cand.scient.san. Pernille Vibholm, der står bag projektet.
I studiet konkluderer hun også, at projektets deltagere generelt oplever højere velvære, og de bedre evner at håndtere daglige aktiviteter.
Naturen som træningssal
I ph.d.-studiet deltog patienterne i en særlig kombination af klassisk rehabilitering og naturaktiviteter.
- Naturen er vores største træningssal. Et rum for sansemotorisk træning og bedring af kognitive funktioner, hvor terapeuter kan have en mere kreativ og legende tilgang til rehabilitering, siger Pernille Vibholm.
Konceptet for uderehabilitering blev udviklet i samarbejde med terapeuterne i løbet af ph.d.-studiet.
- Den naturbaserede model blev afprøvet af patienterne i samarbejde med terapeuterne, og de udviklede derved fysisk træning og en række kognitive øvelser i skovområder, parker og haver, der var anderledes, varierede og meget mere udfordrende, siger Pernille Vibholm.
Rehabilitering i indendørs træningsfaciliteter foregår ofte i et monotont lys med en tendens til lidt mere monoton træning og øvelser, men det gør aktiviteterne i naturen op med.
- Det handler ikke kun om at træne kroppen, men om at skabe meningsfulde oplevelser, der understøtter en aktiv og selvstændig livsstil. Men der er selvfølgelig også barrierer for deltagelse, såsom vejrmæssige udfordringer og koordinering med eksisterende behandlingsforløb, understreger Pernille Vibholm, der under forløbet brugte erfaringerne til at forfine konceptet.
Den naturbaserede rehabilitering blev både afprøvet og tilpasset i kommunale sundhedstilbud for voksne med erhvervet hjerneskade. Det krævede, ifølge forskeren, uddannelse af terapeuter og tilpasning til lokale forhold.
Pernille Vibholm anbefaler videre forskning i, hvordan naturen bliver en systematisk del af rehabilitering hos forskellige patientgrupper. Herunder dokumentation af effekt i patientgrupper og organisatoriske tilpasninger i kommunale og regionale rehabiliteringstilbud.
Læs mere om projektet HER:
Kontakt for yderligere information:
Ph.d. og forsker Pernille Vibholm, Hammel Neurocenter og Randers Social- og Sundhedsskole, pvi@sosuranders.dk og mobil 2360 1297