Cheflæge Jens Refsgaard er godt tilfreds med, at målet for udredninger i Friklinik Hjertesygdomme til fulde er blevet opnået i friklinikkens første leveår. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.
06-05-2025
Målet var 2000 udredte patienter om året, da Friklinik Hjertesygdomme for et år siden blev etableret i Hospitalsenhed Midt. Det mål er til fulde blevet indfriet med 2083 patienter udredt i den kardiologiske frikliniks første leveår.
I mange år har Hospitalsenhed Midt haft en central rolle i kardiologien med en ”bagstopperfunktion” for hjerteudredning i Region Midtjylland. Hospitalsenhed Midt har udredt nyhenviste patienter mistænkt for hjertesygdom fra de andre regionshospitaler i regionen, når ventetiden på hjemhospitalet har været for lang. Modellen har dog haft sine begrænsninger, da den ikke har omfattet alle de nødvendige diagnostiske undersøgelser.
Med oprettelsen af Friklinik Hjertesygdomme blev bagstopperfunktionen sidste år erstattet af en mere omfattende og effektiv tilgang til udredningen. Friklinikken tilbyder fuld udredning for hjertesygdom med de nødvendige diagnostiske undersøgelser, hvilket giver en mere komplet og hurtig udredning for patienterne, som efter udredningen overgår til eventuel kontrol på hjemhospitalet.
Friklinik Hjertesygdomme, som er placeret på regionshospitalerne i Viborg og Silkeborg, blev derfor etableret med det formål at forbedre udredningen af hjertesygdomme i regionen, så patienterne kan blive udredt inden for 30 dage, som de er berettigede til i henhold til udredningsretten.
Jens Refsgaard, der som cheflæge for Hjertesygdomme i Hospitalsenhed Midt står i spidsen for den nye kardiologiske friklinik, understreger, at friklinikken ikke blot har styrket udredningen af patienter, men også er med til at styrke samarbejdet på tværs af hospitalerne i regionen.
- Vi skal ses som et samlet sundhedsvæsen, hvor vi hjælper hinanden. Det er vigtigt, vi byder os til, når vi kan, når der er udfordringer andre steder i organisationen, siger cheflægen.
Effektiv og fleksibel udredning
Friklinik Hjertesygdomme modtager henvisninger til hurtigere udredning mistænkt for hjertekrampe, forstyrrelser i hjerterytmen og hjerteklapsygdom fra regionshospitalerne i Horsens, Randers og Gødstrup.
Når regionshospitalerne modtager en henvisning med én af de tre arbejdsdiagnoser, hvor udredningsretten ikke kan overholdes, så får de mulighed for at viderevisitere henvisningen direkte til Friklinik Hjertesygdomme i Hospitalsenhed Midt.
Dette blev gennemført med hjælp fra og i samarbejde med Sundhedsplanlægning i Region Midtjylland.
- Det har været vigtigt for os at overholde udredningsretten og dermed også vigtigt, at viderevisiteringen af henvisninger til friklinikken sker så hurtigt som muligt på hjemhospitalet, da udredningsretten starter i det øjeblik det første hospital modtager henvisningen. De andre hospitaler i regionen er blevet rigtig gode til hurtigt at vurdere og viderevisitere patienter til os, så vi kan tilbyde patienterne en tid til udredning inden for de 30 dage, udredningsretten foreskriver, siger Jens Refsgaard.
I de første måneder efter opstart af Friklinik Hjertesygdomme blev langt hovedparten af patienterne udredt i Viborg. Men efter fusionen af kardiologien i Hospitalsenhed Midt den 1. september 2024, er en tiltagende del af udredninger blevet varetaget i Silkeborg.
I dag fordeles patienterne med cirka halvdelen af udredningerne i Viborg, mens den anden halvdel bliver udredt i Silkeborg, og målet er at endnu flere skal udredes i på friklinikken i Silkeborg, forklarer cheflægen.
- Friklinik Silkeborg vil i de nye rammer i Helhedsplanen for Regionshospitalet Silkeborg få rigtig gode rammer til at varetage funktionen, og den ambulante aktivitet i Silkeborg er ikke under indflydelse af de påvirkninger, der kan være fra den akutte aktivitet, siger Jens Refsgaard.
Friklinikken har med tiden også tilpasset sig de geografiske forhold, så patienter bliver sendt til det hospital i Hospitalsenhed Midt, der ligger nærmest deres bopæl. Patienter fra Randers henvises derfor til Viborg, mens patienter fra Horsens sendes til Silkeborg. Patienter fra Gødstrup sendes til enten Silkeborg eller Viborg, afhængigt af hvilket af de to hospitaler, der ligger nærmest patientens bopæl.
Et stærkt tværfagligt samarbejde
Internt ses Friklinik Hjertesygdomme ikke som en selvstændig enhed, men er en ekstra funktion, som er blevet en naturlig del af Hjerteklinikken.
- Personalet oplever, at Friklinikken er en integreret del af den Hjerteklinik, de arbejder i. Sygeplejerskerne arbejder derfor kun i én Hjerteklinik, mens lægerne skifter mellem matriklerne. Det setup, de arbejder i, er helt identisk for de to matrikler, fortæller Jens Refsgaard og understreger samtidigt, at de godt 2.000 årlige udredninger i regi af Friklinik Hjertesygdomme bliver nået inden for normal arbejdstid.
I den periode Friklinik Hjertesygdomme har eksisteret er der samtidig sket et væsentligt fald i ventetiden for udredningspatienter på regionshospitalerne i Horsens, Randers og Gødstrup. Friklinikkens aktivitet kan ikke forklare hele reduktionen i ventetiden, men den har formentlig haft et positivt aftryk på det, forklarer cheflægen.
I Danmark er friklinikker en del af en bredere bestræbelse på at optimere Sundhedsvæsenet ved at tilbyde specialiserede, effektive og patientcentrerede forløb.