Anna Bjørn Esbjerg (t.v.), koordinator i Social Sundhed Viborg, glæder sig til at samarbejde med afdelingerne på Regionshospitalet Viborg. Blandt andre med Lise Fynboe (t.h.), chefradiograf i Røntgen og Skanning. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
05-06-2025
Social Sundhed og Regionshospitalet Viborg sætter gang i samarbejde, som skal støtte mennesker i sårbare positioner i deres møde med sundhedsvæsenet.
Det kan være svært at finde vej i sundhedsvæsenet – især hvis man står alene. Derfor har organisationen Social Sundhed nu åbnet en ny lokalafdeling i Viborg i tæt samarbejde med Regionshospitalet Viborg. Her tilbydes støtte og følgeskab til mennesker i socialt sårbare positioner.
- Alt for mange mennesker oplever i dag, at det er svært at få gavn af sundhedsvæsenets tilbud, og det kan være svært at møde op til aftaler, når man står i en sårbar position. De har brug for støtte og følgeskab – og det er netop dét, som vores frivillige brobyggere kan hjælpe med, siger Anna Bjørn Esbjerg, koordinator i Social Sundhed Viborg.
Hjælpen er kun ét opkald væk. Både borgere, pårørende og fagpersoner kan alle hverdage mellem klokken 08.00-15.30 ringe direkte til rådgivningstelefonen, hvor primært Anna Bjørn Esbjerg vil hjælpe med at skabe kontakt til en frivillig brobygger.
Anna Bjørn Esbjerg har i øvrigt fået kontorplads sammen med socialsygeplejerskerne på Regionshospitalet Viborg, og to-tre dage om ugen er det muligt at møde hende fysisk på hospitalet.
Skal opbygge tillid
De frivillige brobyggere er sundhedsfaglige studerende eller erfarne pensionerede sundhedsprofessionelle, som kan tage med til aftaler på hospitalet – for eksempel samtaler, operationer og indlæggelser. De kan hjælpe med at stille spørgsmål, tage noter undervejs og sikre, at vigtig information fra læger og sygeplejersker bliver forstået og husket.
- Det handler om at opbygge tillid og skabe en tryg relation. Når vi er med, kan vi være med til at sikre, at den socialt sårbare person føler sig set, hørt og anerkendt i sundhedsvæsenet, siger Malene M. Gram, som er frivillig brobygger og sygeplejestuderende i Viborg.
Gevinst for flere
Chefradiograf i Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Viborg, Lise Fynboe, er en af de medarbejdere, som glæder sig til samarbejdet med Social Sundhed.
- Jeg er vild med konceptet. I Røntgen og Skanning møder vi borgere fra hele samfundet – fra ældre multisyge til unge, som kommer direkte fra gaden. Vi møder dem i øjenhøjde, og det er vores ansvar, at de får lige adgang til diagnostisk. Vi er ikke bare en serviceafdeling, der tager billeder. Vi er et vigtigt led i hele patientforløbet, og for nogle borgere er det mødet med os, der afgør, om de får den rette behandling i tide, siger Lise Fynboe.
Derfor mener hun, at brobygger-funktionen vil være en gevinst for borgeren, for personalet og for hele sundhedsvæsenet.
- Jeg forventer, at brobyggerne kan gøre en stor forskel. Både med hensyn til at undgå udeblivelser, så borgeren bliver undersøgt i tide - men også i forhold til at sikre et godt, trygt og gnidningsfrit hospitalsforløb med en effektiv kommunikation. En brobygger vil jo ofte kende borgerens situation og behov bedre end os, siger Lise Fynboe.
Hospitalsenhed Midts samarbejde med Social Sundhed er en del af en fælles indsats for at skabe mere lighed i sundhed. Samarbejdet er forankret i KUF-fællesskabet ”Tværsektorielle forløb med tværfaglige løsninger”, der er med til at finansiere partnerskabet.
Rådgivningstelefonen har telefonnummer: 9152 0912.
Fakta: KUF
KUF står for klinik, uddannelse og forskning.
KUF består af fire fællesskaber, som alle har til formål at generere ny viden, der hurtigt kan omsættes til praksis i den kliniske hverdag på hospitalerne - til gavn for patienterne.