Silkeborg bliver omdrejningspunkt for uddannelse inden for ikke-inflammatoriske gigtsygdomme
Klinik for Gigt og Bindevævssygdomme på Regionshospitalet Silkeborg skal fremover varetage uddannelse af gigtlæger inden for ikke-inflammatoriske gigtsygdomme.
Ledende overlæge Mikkel Gjesing Callsen (t.h.) glæder sig over, at Klinik for Gigt og Bindevævssygdomme på RH Silkeborg skal varetage uddannelsen af gigtlæger inden for slidgigt, idrætsmedicin, lokaliserede bevægeapparatssmerter og andre ikke-inflammatoriske gigtsygdomme. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
09-04-2025
Klinik for Gigt og Bindevævssygdomme på Regionshospitalet Silkeborg skal fremover som det eneste hospital i Region Midtjylland varetage uddannelse af gigtlæger inden for slidgigt, idrætsmedicin, lokaliserede bevægeapparatssmerter og andre ikke-inflammatoriske gigtsygdomme. Det betyder, at alle gigtlæger fremover skal et år forbi hospitalet i Silkeborg for at blive speciallæger i gigtsygdomme.
- Det er selvfølgeligt stort for os og for hospitalet, men det er først og fremmest en god nyhed for de mange patienter, der lider af ikke-inflammatoriske gigtsygdomme, at vi nu får samlet og prioriteret uddannelsen af gigtlæger inden for ikke-inflammatorisk gigt, mener ledende overlæge Mikkel Gjesing Callsen fra Klinik for Gigt og Bindevævssygdomme på Regionshospitalet Silkeborg.
Klinikken er en del af Medicinsk Diagnostisk Center og undersøger og behandler blandt andre patienter med vidt forskellige former for gigt, herunder ikke-inflammatoriske gigtsygdomme.
Underprioriteret sygdom
I slutningen af 2024 besluttede Region Midtjylland, at klinikken i Silkeborg har en særlig forpligtelse til at varetage uddannelsen af speciallæger inden for ikke-inflammatorisk gigt. Det betyder, at alle kommende speciallæger inden for gigtsygdomme (også kaldet reumatologer) fremover skal omkring Regionshospitalet Silkeborg i forbindelse med deres hoveduddannelsesforløb. Her skal de gennem et år sidemandsoplæres i at undersøge og behandle patienter med gigtsygdomme, der ikke er såkaldt autoimmune.
- Ikke-inflammatorisk gigt er generelt blevet underprioriteret de seneste mange år, specielt i Vestdanmark hvor vi mangler gigtlæger - og tilbuddet til patienterne har været begrænset. Ofte har patienterne søgt hjælp hos forskellige læger, fysioterapeuter og andre behandlere – og ofte med en konklusion om, at de må lære at leve med sygdommen og smerterne. Men vi håber, at vi kan være med til at sætte fokus på de behandlingsmuligheder, der trods alt er, så vi bedre kan hjælpe de patienter, som oplever vedvarende smerter og funktionstab, og som ikke umiddelbart kan hjælpes via praktiserende læge eller operation, forklarer Mikkel Gjesing Callsen.
Mesterlære i Silkeborg
Han kunne i september sidste år tage imod den første læge under uddannelse til speciallæge i reumatologi, og klinikken har nu i alt tre unge læger ansat, som hen over et år skal lære af deres mere erfarne kolleger fra klinikken.
- I praksis kommer en stor del af uddannelsen til at foregå som mesterlære, for det er et svært felt at lære, og det kræver både erfaring og gefühl, fortæller Mikkel Gjesing Callsen.
Han håber, at det forstærkede fokus på uddannelse inden for området kan komme både nuværende patienter, hospitalet og ikke mindst de fremtidige patienter til gavn.
- Vi har allerede en stærk faglighed inden for området her i Silkeborg, og vi forventer at komme til at stå endnu stærkere i løbet af de kommende år – blandt andet som følge af den nye uddannelsesforpligtelse. Det vil selvfølgelig gavne vores egne, aktuelle patienter, men det vil også give et generelt øget fokus på de ikke-inflammatoriske sygdomme. Og det trænger vi til, for det er en patientgruppe, som både er meget plaget, og som typisk gør mere brug af sundhedsvæsenet end andre og kan have svært ved at holde til et liv på arbejdsmarkedet. Dermed kan der også på sigt være store samfundsmæssige gevinster ved at hjælpe patienterne hurtigere og bedre, mener Mikkel Gjesing Callsen.
Klinik for Gigt og Bindevævssygdomme er en del af Medicinsk Diagnostisk Center, og overlæge Rasmus Oscar og hans kolleger undersøger og behandler blandt andre patienter med vidt forskellige former for gigt, herunder ikke-inflammatoriske gigtsygdomme. Foto: Agata Lenczewska-Madsen