Systematisk DEXA-skanning efter lavenergi-brud kan hjælpe med at finde knogleskørhed eller forstadier dertil hos patienter, der ikke selv var klar over, at de var i risikogruppen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

07-05-2025

3400 borgere i Region Midtjylland – heraf godt 1000 fra Hospitalsenhed Midts optageområde - er de seneste år blevet skannet for knogleskørhed efter et såkaldt lavenergibrud. 80 procent af de undersøgte viste sig at have knogleskørhed eller forstadier dertil, og med undersøgelsen har de fået mulighed for at komme i behandling eller forebygge yderligere brud eller unødig forværring af sygdommen.

- Knogleskørhed er en folkesygdom, men rigtig mange ved ikke selv, at de lider af knogleskørhed. Ved at tilbyde en skanning efter såkaldte lavenergibrud kan hospitalet finde frem til en del af de patienter og give dem mulighed for at komme i behandling og forebygge forværring af sygdommen, fortæller overlæge Kirsten Alstrup fra Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme på Regionshospitalet Viborg, som blandt andet behandler patienter med knogleskørhed.

Ligesom sin kollega, afdelingslæge Siv Lajlev fra Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme på RH Silkeborg, glæder hun sig over, at HE Midt og resten af Region Midtjylland med indførelsen af FLS-konceptet nu systematisk tilbyder skanning for knogleskørhed til patienter, som har brækket fx et håndled eller en arm efter et fald fra lav højde.

- Det kommer i høj grad vores patienter til gavn. Med FLS-konceptet kan vi finde frem til patienter med knogleskørhed allerede ved første brud og dermed sætte tidligere ind og mindske risikoen for det næste brud, konstaterer Siv Lajlev.

FLS står for Fracture Liaison Service og handler kort fortalt om opsøgning af patienter med lavenergibrud for at finde patienter med knogleskørhed.

FLS på alle regionens hospitaler

Knogleskørhed (osteoporose) betyder, at knoglemineralindholdet er nedsat og mikroarkitekturen i knoglerne ændret i en sådan grad, at det øger risikoen for knoglebrud. FLS-konceptet sikrer, at patienter systematisk tilbydes en skanning og undersøgelse for knogleskørhed efter et såkaldt lavenergibrud (fx snublefald eller fald fra samme højde). I Hospitalsenhed Midt indførte Fysiologi konceptet i marts 2022, og i dag er det i brug på alle Region Midtjyllands hospitaler.

- Organiseringen kan variere lidt fra hospital til hospital, men det gennemgående er en central FLS-koordinator, som gennemgår alle journaler for lavenergibrud for at finde frem til de relevante patienter. Herefter kontakter vi patienterne og tilbyder dem en DEXA-skanning for at kunne vurdere deres knoglemineralindhold – altså se, hvor meget kalk, der er i knoglerne, forklarer cheflæge Jan Abrahamsen fra Fysiologi på Regionshospitalet Viborg.

I alt 1083 patienter er siden opstart i 2022 blevet skannet for knogleskørhed gennem FLS-konceptet i Hospitalsenhed Midt. Af dem viste godt 36 procent sig at have knogleskørhed, mens knap 44 procent havde forstadier til knogleskørhed.

- Så godt 80 procent af de patienter, vi undersøger gennem FLS-programmet viser sig at have knogleskørhed eller forstadier dertil. Det vidner om, at vi har fat i noget med konceptet, konstaterer Hospitalsenhed Midts FLS-koordinator og sygeplejerske Camilla Bondekjær Rosengreen fra Fysiologisk Klinik, som står for skanningerne i Viborg.

Camilla Bondekjær Rosengreen er FLS-koordinator i Fysiologi og med til at finde frem til de patienter, der skal tilbydes en skanning som følge af FLS-konceptet. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Viden giver mulighed for handling

Med skanningen får langt flere patienter dermed mulighed for at opstarte behandling for knogleskørhed, selv om de ikke selv på forhånd havde troet, at det var relevant.

- Vi oplever ofte, at det kommer helt bag på patienterne, at de har knogleskørhed. De har typisk slået bruddet hen som helt naturligt, fordi de faldt uheldigt. Og for nogle kan det være svært at acceptere, at de pludselig står med en kronisk sygdom, som de måske endda har set rigtig trælse eksempler på hos andre i familien, fortæller overlæge Kirsten Alstrup fra Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme i Viborg.

Både hun og Siv Lajlev fra Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme i Silkeborg understreger dog, at det på mange måder er bedre at kende diagnosen end at leve i uvidenhed om den. Med diagnosen kommer nemlig også muligheden for at forebygge forværring og yderligere brud.

- Jo tidligere man sætter ind over for knogleskørhed, jo bedre. Har du kun forstadier til knogleskørhed handler det om at få et tilskud af kalk og D-vitamin, dyrke vægtbærende motion, mindske sit alkoholforbrug og undgå rygning. Har du allerede fået knogleskørhed, så er der forskellige muligheder for behandling hos de praktiserende læger eller hos os på hospitalet, alt efter hvor fremskredet, sygdommen er, forklarer Siv Lajlev.

Et større norsk studie har vist, at FLS kan reducere risikoen for nye brud med cirka 20 procent og risikoen for død med 10-13 procent. Dermed gavner konceptet både de enkelte patienter og den generelle samfundsøkonomi.

Se TV MidtVests indslag om Region Midtjyllands indsats for at opspore knogleskørhed

Fakta om knogleskørhed

  • Knogleskørhed (osteoporose) er en folkesygdom. 700.000 danskere skønnes at være ramt – men kun 200.000 har fået diagnosen.
  • Knogleskørhed (osteoporose) betyder, at knoglemassen og dermed knoglestyrken er nedsat i en grad, så det øger risikoen for knoglebrud.
  • Forstadier til osteoporose kaldes osteopeni.
  • Hver 3. kvinde og hver 6. mand over 50 år får osteoporose.
  • Osteoporose fører hvert år til mere end 43.000 knoglebrud. Danmark har europæisk rekord i hoftebrud med 10.000 hoftebrud årligt med 30 procent dødelighed inden for det første år.
  • Osteoporose er en kronisk sygdom, men du kan selv gøre en del for at forebygge eller forsinke sygdommens udvikling:
    • Få tilstrækkeligt calcium og D-vitamin
    • Dyrk vægtbærende og muskelstyrkende motion
    • Undgå rygning
    • Begræns alkoholforbruget

(Kilde: Osteoporoseforeningen)

Fakta om FLS

  • FLS (Fracture Liaison Service) er et systematiseret koncept designet til at hjælpe patienter med knogleskørhed og forebygge knoglebrud og forværring af sygdommen.
  • Konceptet er bygget op omkring en FLS-koordinator, som sikrer, at patienter tilbydes DEXA-skanning og opfølgning efter såkaldte lavenergibrud
  • Ved skanningen undersøges patientens knoglemineraltæthed for at vurdere, om patienten har knogleskørhed (osteoporose) eller forstadier dertil (osteopeni).
  • Har patienten osteoporose eller osteopeni tilbydes patienten behandling eller rådgivning om forebyggelse.
  • Et større norsk studie har tidligere vist, at FLS kan reducere risikoen for nye brud med cirka 20 procent og risikoen for død med 10-13 procent.
  • HE Midt indførte FLS i marts 2022, og i dag benytter alle Region Midtjyllands hospitaler konceptet. I alt 3400 patienter i Region Midtjylland er blevet skannet gennem konceptet.