ROS (Rund Og Sund) er et behandlingstilbud til børn og unge med overvægt og deres familier. Formålet er at opnå større sundhed og vægttab.
Behandlingstilbuddet bygger på principper vedrørende kost, motion, søvn og skærmtid.
I behandlingsteamet indgår læger, sygeplejersker, én diætist og en psykolog. Vi tilbyder ikke psykologsamtaler, men der laves en screening med henblik på motivation.
Det er vigtigt, at hele familien støtter op om ROS og følger de anvisninger, vi giver for behandlingen.
Det kræver livsstilsændringer at opnå et varigt vægttab, og det er nødvendigt med involvering af hele familien for at få det bedste resultat.
Når vi har modtaget din henvisning, bliver I ringet op af en sygeplejerske.
Du og din familie bliver præsenteret for vores behandlingsprincipper. Herunder vores 10 her og nu mål, som skal indføres i familien med det samme.
Sygeplejersken drøfter med jer, om ROS er det rigtige tilbud for din familie.
Om forløbet
Du og din familie møder op i Børn og Unge-klinikken, hvor I møder en læge og en sygeplejerske
Husk at udfylde og tage kostdagbogen med, som du har fået tilsendt. Kostdagbogen skal udfyldes for både hverdag og weekend.
Husk også at udfylde og medbringe det spørgeskema, som du har fået tilsendt
Vi hører mere om dig og din families baggrund
Du og dine forældre bliver målt og vejet
Vi måler dit blodtryk
Vi fotograferer dig
Du skal udfylde spørgeskemaer om, hvordan du har det og din motivation for at være med i ROS
Dine forældre skal udfylde et spørgeskema og underskrive samtykkeerklæringer for din/jeres deltagelse i ROS
Du og dine forældre taler med vores diætist ud fra den udfyldte og medbragte kostdagbog
Du og dine forældre får udleveret en plan med forslag til kostændringer
I forbindelse med opstart i ROS skal du have taget blodprøver.
Prøverne skal tages fastende. Det vil sige, at du skal stoppe med at spise 10 timer, inden de bliver taget. Du må drikke vand indtil 2 timer før. Blodprøverne skal tages på et hospital.
Vi sammensætter individuelle behandlingsforløb med opfølgende tider i Børn og Unge Klinik afhængigt af behov. I skal regne med hyppigt fremmøde i starten af forløbet.
De opfølgende samtaler foregår primært hos en sygeplejerske, en diætist og ved behov også hos en læge.
Du får den første tid hos en sygeplejerske til samtale og vejning 3 uger efter opstart
Du får en ny tid ved en diætist cirka 3 uger efter tiden hos sygeplejersken. Herefter skal du regne med besøg cirka hver 6. uge.
Ved hvert besøg tager vi en status på, hvad der går godt, og hvilke udfordringer I har som familie. I får råd og vejledning
Ved hvert besøg vejer vi både barn/den unge og forældre
Ved hvert besøg lægger vi en plan og sætter mål for behandlingen frem til næste besøg i klinikken
Vi forventer, at I følger den plan, vi har lagt for behandlingen
I nogle forløb vælger vi at dele jer op, så vi taler med barnet og forældre hver for sig
Ved manglende overholdelse af behandlingsprincipper, manglende motivation eller manglende vægttab kan det blive nødvendigt at afslutte jeres forløb.
Ved udeblivelser uden afbud, kan vi også se os nødsaget til at afslutte forløbet.
Ved afslutning før tid prøver vi altid at iværksætte en anden behandlingsplan.
Medbring følgende til 1. dag:
Udfyldt spørgeskema.
Højde-/vægtmålinger fra sundhedsplejerske og/eller egen læge. (målinger fra sundhedsplejerske og egen læge har vi ikke adgang til).
Udfyldt kostdagbog.
Gode råd
Vi anbefaler, at børn og unge følger vores 10 her og nu-mål om spisning, kost, aktivitet, søvn og tid ved skærmen – se www.bu-ros-10-mal.hemidt.dk.
Mere information
Kogebogen er udarbejdet af Esther Hvass, klinisk diætist hos Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg. Kogebogen bruges i ROS-behandlingen.
Bogen indeholder opskrifter udarbejdet af børn og unge, der har deltaget i ROS. Den indeholder forskellige forslag til madpakker, mellemmåltider, livretter etc. Opskrifterne lægger op til, at det er mad, som familien kan lave sammen i fællesskab – også i hverdagen.
Vi ved, at det kan være svært for barnet/den unge, når de skal være hos bedsteforældre eller andre i familien, som ikke kender til ROS-principperne.
Ofte fortæller børnene/de unge, at de synes, at det er svært at sige nej til de søde sager, som ofte er forbundet med at være på besøg hos familien.
Astas bedstemor fortæller, at hun prøver på at støtte sit barnebarn ved at gøre noget andet ende at hygge med kage, når Asta kommer på besøg. Så spiller de spil, og det kan godt være med præmier, der ikke kan spises.
"Jeg ved, at det er vigtigt, at vi bedsteforældre også støtter op om projektet med at hun skal tabe sig. Vi behøver ikke være så strenge med maden, som forældrene, men vi skal tænke over at begrænse det søde".
Bedstemoderen fortalte om de ting, som de gjorde, når Asta var på besøg for ikke at sidde stille. I stedet gik de tit en tur i skoven eller tog i svømmehallen.
De tog en pose med frugt eller gulerødder med, så de ikke blev fristet af at være sultne og have lyst til at købe noget usundt. I stedet kunne de tage noget fra posen.
Astas bedstemor fortæller, at når der var fest i familien, havde de på forhånd lavet aftaler om, hvilke stykke kage Asta skulle have. Så måtte hun godt få ét stykke kage. Det fungerede godt for dem.
Det er meget vigtigt, at det i henvisningen fremgår, at der er talt med familien om, at det kræver ressourcer og motivation at indgå i behandlingstilbuddet, da det er krævende i forhold til omlægning af livsstil og indebærer hyppige besøg på hospitalet.
Vi forventer, at begge forældre er deltagende og kan samarbejde omkring forløbet. I henvisningen skal det bemærkes om det er drøftet med familien.
Der er følgende kriterier for at blive henvist til ROS-behandling hos Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg:
Børn og unge med svær overvægt (iso BMI på mindst 30 eller BMI over 99 percentilen for alder og køn)
Hastigt stigende BMI trods indsats mod dette
En eller flere af følgende:
Mistanke om specifik medicinsk årsag til overvægt
Dyskrine træk
Vigende højdetilvækst
Forsinket psykomotorisk udvikling
Persisterende overspisning/”binge-eating” og søgen efter mad
Komplikationer/associerede tilstande, fx hypertension, dyslipidæmi, forhøjede leverparametre, insulinsresistent, prædiabetes, type 2-diabetes, pseudotumor cerebri, polycystisk ovariesyndrom, tidlig pubertet, obstruktiv søvn apnø, epifysiolyse
Samtidig familiær disposition overfor 2 eller flere af følgende diagnoser: type 2-diabetes, hypertension, hyperlipidæmi, metabolisk syndrom, hjertekarsygdom, svær overvægt
Behandlingen følger de kliniske retningslinier fra Dansk Pædiatrisk Selskabs adipositasudvalg (Johansen 2015).
Kontakt
Hvis du har brug for at kontakte Børn og Unge Klinik, kan du ringe på tlf. 78 44 54 00 på hverdage fra kl. 8.00-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/676319
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.