Frysebehandling forkortes med "FER", der står for Frozen Embryo Replacement.
En frysebehandling består af klargøring af livmoderslimhinden med hormoner og herefter oplægning af optøede, befrugtede æg.
For nogle patienter vil en frysebehandling altid være den mest optimale behandling for at opnå graviditet.
Har du/I æg i fryseren, skal de altid bruges før en eventuel ny frisk behandling/stimulering.
Har du/I æg i fryseren efter en afsluttet graviditet og fødsel, har du/I mulighed for at få chancen for at få endnu et barn – læs mere her.
Der findes to forskellige former for frysebehandling. Det er lægen, der beslutter, hvilken behandling du skal have.
Stimuleret frysebehandling
Fra den 2.-3. cyklusdag (blødningsdag) skal du starte med at tage et østrogentilskud (tabletter eller plaster). Dette vil påvirke livmoderslimhinden, så den får den ønskede tykkelse. Du skal skannes omkring 14. cyklusdag.
Såfremt slimhindens tykkelse er tilfredsstillende, planlægges der opstart med progesterontilskud og tidspunktet for tilbagelægning af æg. Hvis slimhinden ikke er tyk nok, kommer du til en ny skanning nogle dage senere.
Naturlig frysebehandling
Her gives der ingen medicin med undtagelse af evt. en ægmodnende sprøjte.
Ved naturlig frysebehandling følger vi størrelsen på den æggeblære, som du naturligt danner og ser, hvordan den påvirker livmoderslimhinden.
Tidspunktet for første skanning ligger omkring 12. cyklusdag. Når æggeblæren har den rette størrelse og slimhinden den rigtige tykkelse, planlægges tidspunktet for den ægmodnende sprøjte.
Du skal forvente at komme til skanning 1-3 gange inden der bliver truffet en beslutning om tidspunktet for tilbagelægning af æg.
Æg, der skal nedfryses, skal være af høj kvalitet. Ikke alle æg klarer optøningsproceduren. I 95 % af behandlingerne, hvor æggene optøs, kan de dog lægges tilbage.
Har du/I nedfrosne æg, er du/I selv ansvarlige for, at æggene anvendes inden udløbsdatoen, det vil sige indtil du fylder 46 år.
Lovgivning
De overskydende befrugtede æg kan efter dansk lov nedfryses indtil kvinden fylder 46 år. Anvendes æggene ikke inden, vil de blive destrueret uden yderligere meddelelse fra klinikken.
For nedfrosne befrugtede æg gælder det, at æggene kun kan anvendes i forbindelse med patientens egen behandling. Æggene kan ikke doneres til andre. De befrugtede æg må kun optøs og anvendes, hvis begge parter giver samtykke ved hver optøning.
De befrugtede æg destrueres i tilfælde af, at kvinden eller manden dør, eller at samlivet afbrydes.
Befrugtede æg kan dog anvendes med henblik på etablering af graviditet efter mandens død, hvis parret skriftligt har truffet aftale herom med klinikken.
Ændres nedfrysningsperioden ved lov gælder følgende: Hvis nedfrysningsperioden forkortes, destrueres nedfrosne æg i overensstemmelse hermed. Hvis nedfrysningsperioden forlænges, opbevares de nedfrosne æg i overensstemmelse hermed.
Hvordan foregår behandlingen?
Vi anbefaler som udgangspunkt at lægge ét æg tilbage efter fryseforsøg.
Der skal gives samtykke til optøning af æg. Samtykket underskrives elektronisk via vores hjemmeside med MitID. Vær opmærksom på, at både du og evt. partner skal underskrive samtykket.
Samme krav er gældende som i den friske behandling. Rygestop samt opmærksomhed på din vægt/BMI. Se i patientvejledningen om livsstil og risiko.
Får du behandling for forhøjet blodtryk, skal du informere os.
En måned før opstart på frysebehandling skal du begynde at tage et tilskud af Folinsyre 400 mikrogram dagligt eller en blandet vitamintablet med 400 mikrogram Folinsyre.
Vegetarer og kvinder med tarmlidelser, fx colitis ulcerosa, bør supplere kosten med et ekstra tilskud af vitamin B12.
Vælg Selvbetjening - Tilmelding til behandling. Du skal bruge dit NemID.
Hvis du har fået p-piller, skal du oplyse dato for sidste p-pille.
Du vil herefter få tilsendt en skanningstid i din e-boks.
Opstart
Formålet er at stimulere slimhinden i din livmoder ved hjælp af østrogen i form af tabletter eller plaster.
Du skal starte på medicin ifølge dit skema.
Medicin købes på apoteket. Vær opmærksom på, at ikke alle apoteker har medicinen hjemme, og evt. skal bruge mindst et døgn til at få det hjem. Dine recepter ligger elektronisk på receptserveren. Køb kun den medicin, der står skrevet på dit skema.
På 2.-3. cyklusdag skal du starte med at tage et østrogentilskud (tabletter eller plaster), der vil påvirke livmoderslimhinden, så den når den ønskede tykkelse. Det undersøger vi med skanning omkring 14-20 dage efter menstruationsstart.
Såfremt slimhindens tykkelse er tilfredsstillende, planlægges der opstart med progesterontilskud og tidspunktet for tilbagelægning af æg. Hvis slimhinden ikke er tyk nok, kommer du til en ny skanning nogle dage senere.
Der kan forekomme følgende bivirkninger af hormonbehandlingen:
Hovedpine
Brystspænding
Kvalme
Hudkløe og udslæt
Søvnløshed
Hvis du oplever andre bivirkninger, skal du tage kontakt til klinikken.
Tag evt. alle 3 tabletter til natten sammen med lidt mad, så kan du måske minimere det ubehag du måtte føle.
Planlægning af ægoplægning
I forbindelse med FER-behandlingen, skal du behandles med hormonet progesteron i skeden. Dette hormon stabiliserer slimhinden i livmoderen, så du øger din chance for at blive gravid.
Dato for opstart med Progesteron får du i forbindelse med sidste skanning.
Nogle oplever kvalme, brystspændinger, oppustethed, udflåd, hovedpine og væskeophobning i kroppen i forbindelse med progesteronbehandling. Vær opmærksom på, at det kan forveksles med graviditetssymptomer.
Til den sidste skanning har du fået tidspunktet for ægoplægning at vide. I tilfælde af, at ægget ikke har klaret optøningen, ringer laboratoriet dig.
Du skal møde med fyldt blære. Det vil sige undgå at lade vandet 1-2 timer før tilbagelægningen.
Vi prioriterer, at rammerne omkring ægoplægningen er afslappede og trygge.
Oplægningen sker normalt helt uden ubehag. Ægget lægges op i selve livmoderen gennem livmoderhalskanalen ved hjælp af et tyndt plastrør. Ægget ligger i en tætsluttende spalte mellem for- og bagvæggen af livmoderen, og kan derfor ikke falde ud.
Det er ikke nødvendigt at være sygemeldt efter ægoplægningen.
Vi anbefaler, at du undgår at løfte mere end 10-15 kg ad gangen eller 500 kilo i løbet af en dag. Se iøvrigt Arbejdstilsynets anbefalinger.
Vi anbefaler, at I ikke har samleje/orgasme i den første uge efter ægoplægningen for at undgå sammentrækninger i livmoderen. Anvend kondom i forbindelse med samleje, da progesteronbehandling i skeden kan give irritation.
Motion øger blodgennemstrømningen til livmoderen. Undersøgelser tyder dog på, at udøvelser af sport med høj fysisk intensitet kan øge risikoen for abort. Det vil sige, når du har fået lagt æg op, må du gerne fortsat bevæge dig, men undgå sport, hvor du presser dit kredsløb (høj puls).
Vi fraråder løb, boldsport, fitness, ketsjersport, ridning og skiløb, da der er risiko for stød i maven eller fald.
Vent med svømmehal og karbad, til du er stoppet med progesteronbehandling.
Graviditetstest
Ventetiden indtil graviditetstesten kan føles lang, og det er naturligt at veksle mellem positive og negative tanker.
Graviditetstesten tages som en blodprøve 9-11 dage efter ægoplægningen. I forbindelse med ferieperioder på klinikken kan det dog forekomme, at prøven skal tages som en urinstix 12 dage efter ægoplægning.
Blodprøven tages hos egen læge eller på nærmeste laboratorie. Svaret gives telefonisk dagen efter af en sygeplejerske, og vi opfordrer jer til at planlægge, hvor I er, når vi taler sammen. Det kan f.eks. være svært at befinde sig i et åbent kontormiljø, når man modtager svaret og har brug for at reagere.
Det er vigtigt, at den givne tid for graviditetstesten overholdes, da der ellers kan forekomme et falsk resultat, både i positiv og negativ retning.
Vi glæder os til at kunne ønske dig/jer tillykke.
Vi tilbyder en graviditetsskanning i 7.- 8. graviditetsuge, altså ca. 5 uger efter ægoplægning. Skanningen viser, om graviditeten er normalt udviklet, antallet af fostre og placering. Man kan også se, om størrelsen svarer til graviditetslængden, og om der er hjerteblink som tegn på liv. Herefter bliver du/I fulgt op på af egen læge og jordemoder frem til fødslen.
Efter fødslen er Fertilitetsklinikken forpligtiget til at indberette oplysninger om fertilitetsbehandling, der resulterede i en fødsel til Sundhedsstyrelsen. Derfor er det vigtigt, at du udfylder graviditets- og fødselsskemaet efter fødslen og sender det til os. Du vil få mere information om dette til graviditetsskanningen.
Der kan være risiko for, at graviditeten ikke fører til fødsel. Af de, der opnår en positiv graviditetstest, vil cirka 20% abortere. Det samme gør sig gældende for spontant opståede graviditeter.
Hver gang der oplægges befrugtede æg, får ca. halvdelen en negativ graviditetstest. Det er psykisk hårdt at få denne besked, og en naturlig reaktion herpå kan være skuffelse, tristhed og vrede. Vi opfordrer jer til at tale om det, og I er altid velkomne til at henvende jer i klinikken herom.
Man kender kun lidt til, hvorfor der ikke opstår en graviditet, hver gang der lægges befrugtede æg tilbage i livmoderen. Der kan være mange forklaringer herpå, f.eks.:
Kromosomfejl er den hyppigste årsag. Mange befrugtede æg udvikler sig ikke korrekt, selvom de ser helt normale ud i mikroskopet, når de oplægges
Slimhinden i livmoderen er ikke modtagelig for æggene
Kvindens alder har en stor betydning. Kvinder i begyndelsen af 20'erne har f.eks. dobbelt så stor graviditetschance pr. behandling som kvinder i slutningen af 30'erne
Kvinder med muskelknuder i livmoderen har en noget nedsat chance for graviditet
Kvinder med aflukkede og udspilede æggeledere, som i løbet af behandlingen viser sig at være fyldt med væske, har ligeledes en nedsat chance. Her vil det hjælpe at få æggelederne fjernet efter et mislykket IVF-forsøg
Har du/I yderligere æg i fryseren, skal disse anvendes før en ny frisk reagensglasbehandling.
Efter et negativt graviditetssvar gennemgår vi jeres forløb med henblik på, om der kan gøres noget anderledes i næste behandling. Før opstart på evt. ny frisk behandling, skal du/I til en samtale med en sygeplejerske. Du skal selv bestille tid til dette, kontakt sygeplejerskerne.
Hvis du/I skal bruge donorsæd til en ny reagensglasbehandling, skal dette bestilles. Vær opmærksom på, om donorsæden kan være leveret til klinikken inden opstart på næste behandling.
Hvis du/I ikke har flere forsøg, vil vi tilbyde en afsluttende lægesamtale.
Hvordan er chancerne for at blive gravid??
Resultaterne ved frysebehandling er forbedret betragteligt gennem de seneste år. For hver oplægning af et optøet æg får 58 procent en positiv graviditetstest. Heraf afsluttes 44 procent med en graviditetsskanning.
I 2 procent af tilfældene resulterer behandlingen i tvillingegraviditet.
Frit sygehusvalg Fertilitetsbehandling er omfattet af lov om frit sygehusvalg. Dette betyder, at man som patient frit kan vælge blandt landets offentlige fertilitetsklinikker.
Kopi af journalen Alle patienter i det danske sundhedsvæsen har via Sundhed.dk adgang til deres journal. Ønsker du en kopi af din journal, kan du finde den her.
Kontakt
Ring til vores sekretærer på tlf. 78 44 57 60
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Ring til vores sygeplejersker på tlf. 78 44 57 70
Telefontid:
Mandag - torsdag fra kl. 13.00-15.00
Fredag fra kl. 13.00-14.30
Lørdag: Send en sikker mail inden kl. 8.00 (log på med MitID).
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.