Ved kikkertundersøgelsen af mavesækken (gastroskopi) undersøges spiserør, mavesæk og tolvfingertarmen. Lægen bruger et særligt "kikkertinstrument" (et gastroskop), som er en bøjelig slange, der føres ind gennem munden. Slangen er ganske tynd – diameteren er cirka 1 cm. Slangen indholder fint optikudstyr, som kan sammelignes med et videokamera i miniformat.
Det lille kamera sender billeder op på en tv-skærm, som lægen følger ved undersøgelsen. Lægen kan på den måde undersøge slimhinderne, og om nødvendigt tage vævsprøver til mikroskopisk undersøgelse.
Selve undersøgelsen er smertefri, men du kan få kortvarige gener og ubehag i svælget, når kikkerten føres ned til spiserøret.
Ved kikkertundersøgelsen af tyktarmen (koloskopi) føres en bøjelig kikkert ind gennem din endetarmsåbning og videre gennem tyktarmen. Også her kan lægen følge med på skærmen og eventuelt tage vævsprøver.
Ved begge undersøgelser er det nødvendigt at puste luft ind, hvilket kan give trykkende fornemmelse, ubehag eller smerter.
Tyktarmen kan også være lang og snoet, så det er vanskeligt at komme igennem.
Det er vigtigt, at du har det godt under undersøgelsen, så sig endelig til, hvis det bliver for meget.
Hvis du har behov, bliver du tilbudt afslappende og smertestillende medicin. Du får medicinen i en nål i din blodåre (et venflon).
De to undersøgelser tager til sammen 30-45 minutter, men der går også tid med forberedelse, afslutning og hvis du skal have bedøvelse/beroligende medicin til undersøgelsen. Du og eventuelt dine pårørende skal forvente, at besøget i alt tager 1-2 timer.
Forudsætningen for en vellykket undersøgelse er, at mavesækken og tyktarmen er tom. Du skal derfor udrenses i dagene op til undersøgelsen.