Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Forløbet op til en fedmeoperation
Før en operation for svær overvægt kan komme på tale, skal du have forsøgt at tabe dig i samarbejde med din egen læge. Hvis dette ikke lykkes, kan din læge henvise dig til en udredning af, om du kan blive tilbudt operation for din overvægt.
Det foregår enten på Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme på Regionshospitalet Viborg eller på Klinik for Svær Overvægt under Steno Diabetes Center på Aarhus Universitetshospital.
Når du er blevet henvist af din læge skal du igennem et individuelt tilrettelagt medicinsk forløb.
3-6 måneder inden operationen, skal du tabe mindst 8-12% af det du vejer, første gang du er på besøg i klinikken. Vægttabet skal fastholdes indtil operationsdagen.
Vægttabet skal både vise, at du kan overholde de nye kostvaner, som du skal følge efter operationen, og gøre det lettere for kirurgen at komme til under operationen (fx. bliver leveren mindre ved et vægttab).
Undervejs i vægttabet har du jævnlige samtaler med ca. 4 ugers interval, enten i klinikken eller pr. telefon.
Samtalerne handler bl.a. om:
aftaler og mål for forløb og vægttab
kostændringer
motion
rygning og alkohol
medicinske sygdomme
Hvis du ikke taber den aftalte vægt, vil din operation blive aflyst.
Efter 3-6 måneder holder vi en statussamtale. Først herefter kan et team af specialister foretage en vurdering af, om du kan blive tilbudt en operation.
Både operationen og den efterfølgende omlægning af livsstil er meget krævende. Derfor er der en række krav du skal opfylde, for at vi kan indstille dig til operation:
Du skal have tabt mindst 8-12% af det du vejede, første gang du var på besøg i klinikken. Vægttabet skal fastholdes indtil operationsdatoen
Du skal være motiveret for og i stand til at lægge dine kostvaner om. Før du kan indstilles til operation, skal du kunne følge de retningslinjer, du får hos diætisten. På den måde forbereder du dig også på, hvordan du skal spise efter operationen
Du skal have forståelse for, at din overvægt er et kronisk problem, som ikke bliver løst med en operation alene. Det kræver samtidig, at du ændrer dine kost- og motionsvaner markant efter operationen - og resten af livet
Du skal være i en stabil tilstand, både fysisk og mentalt, så du er i stand til at følge den medicinske efterbehandling resten af livet
Du skal møde op til dine aftaler i klinikken og følge det fastlagte program før og efter operationen
Selve operationen foregår på Regionshospitalet Viborg.
Før du kan blive opereret, skal du deltage i et patientseminar sammen med andre patienter med svær overvægt. På seminaret får du at vide, hvordan operationen foregår, hvordan du skal forberede dig, og hvordan du skal spise og leve efter operationen.
Patientseminaret varer to timer. Det er meget vigtigt, at du har en pårørende med til patientseminaret. På mødet er der god tid til at stille spørgsmål. Skriv gerne spørgsmål ned hjemmefra.
Du er først klar til operation, når du har været til patientseminar.
Hvis du er forhindret i at komme til de aftalte undersøgelser og møder, er det vigtigt, at du melder afbud.
Hvis du udebliver to gange i træk uden at melde afbud, tolker vi det på den måde, at du ikke er parat til at gennemføre behandlingsforløbet lige nu. Herefter afslutter vi dit forløb.
Du skal igennem en krævende proces. Når du begynder at tabe dig, vil du måske også begynde at ændre opfattelse af dig selv. Der kan komme mange tanker og følelser, og du oplever måske ændrede reaktioner fra din omverden. Derfor anbefaler vi, at du søger støtte hos familie, venner og kolleger.
Under dit behandlingsforløb kan du møde andre patienter, der står i samme situation og have mulighed for at tale med andre, der forstår, hvad du går igennem. Via internettet kan du desuden finde støttegrupper for overvægtige. Dette er en hjælp for mange.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.