Det er meget smertefuldt at lægge barnet til brystet, når der er sår eller revner.
Du vil måske have lyst til at amme sjældnere, men det belaster sandsynligvis ikke brystet mindre. Konsekvensen kan i stedet være, at brystet bliver spændt og sværere at få fat på for barnet. Det kan medvirke til at barnet bliver mere sultent og derfor sutter endnu kraftigere, når det lægges til. Tilbyd derfor barnet brystet, så snart det viser tegn til sult.
Er brystvorterne ømme, så læg barnet til den mindst ømme brystvorte først.
Du kan mindske smerten ved at gøre brystvorten parat, inden barnet lægges til. Du kan prøve følgende:
- Malk lidt mælk ud og smør selv brystvorten ind i det.
- Træk brystvorten lidt frem, så barnet lettere kan få fat i den. Dette lille stræk af brystvorten er mere skånsomt for sårene, end når barnet griber fat.
- Prøv gerne at få mælken til at løbe.
Alternativt kan du prøve forskellige ammestillinger, da brystvorterne herved belastes forskelligt.
Nogle kvinder føler, at det lindrer at ”bedøve” brystvorten ved at lægge is på den, lige inden barnet lægges til.
Prøv om du kan sikre, at barnet får godt fat, så brystvorten bliver mindre belastet. Brystvorten bliver mindre belastet, når barnet får fat i så meget af det brune område omkring brystvorten som muligt, og når barnet ikke trækker unødigt i brystvorten, når det sutter. Er du i tvivl, kan du spørge om hjælp hos hospitalets personale eller hos sundhedsplejersken.
Ved ammepause malk ud med hånden
I nogle tilfælde kan løsningen være at holde en ammepause en dag eller to, indtil brystvorterne er mindre ømme. Det er i disse tilfælde vigtigt, at brystet stimuleres og tømmes for mælk på anden vis for at opretholde mælkeproduktionen. At malke med hånden vil ofte være det mest skånsomme for brystvorterne. Barnet bør i stedet for få tilbudt mælken på kop.
Brug suttebrik
Hvis ovenstående råd ikke har været tilstrækkelige, og brystvorterne er meget medtagne, kan du prøve at bruge en suttebrik, som er lavet af tynd silikone, til at skåne brystvorten. Når der ikke er direkte kontakt mellem barnet og brystet, stimuleres brystet dog ikke helt så effektivt, og der er derfor risiko for, at der produceres mindre mælk. Derfor skal suttebrik i udgangspunktet kun bruges som en midlertidig løsning på et akut problem.
Læs mere om amning med suttebrik