Et kejsersnit foregår ved et snit i den nederste del af maven – oftest på tværs lige over hårgrænsen. Det kaldes også et bikinisnit.
Der kan være forskellige årsager til at lave et planlagt kejsersnit. Beslutningen træffes sammen med en fødselslæge.
Forbered dig til operationen
Hvis du er blevet bedt om at gå til forundersøgelse til bedøvelse, har vi bestilt en tid til dig. Du skal skanne dit sundhedskort ved velkomststanderen i Bedøvelsesklinikken på etage 5.
Til forundersøgelsen taler personalet fra Bedøvelsesklinikken med dig om bedøvelse og smertelindring efter operationen. På hospitalet kalder vi det narkosetilsyn.
Åbningstider for forundersøgelse til bedøvelse:
Mandag, tirsdag og torsdag fra kl. 8.00-14.30
Onsdag fra kl. 8.45-14.30
Fredag fra kl. 8.00-14.15
Hvis du har eller får behov for at tale med personalet fra Bedøvelsesklinikken, uden vi har bedt dig om det, kan du kontakte os på tlf. 78 44 58 67. Så bestiller vi en tid til dig.
Du skal fjerne kønsbehåring mellem navlen og kønsbenet før operationen.
Du skal bruge en barbermaskine eller hårklipper. Du må ikke bruge en skraber, da det kan give små rifter og infektion.
Der må godt være små stubbe på højst 2 mm.
Du skal selv sørge for transporten til og fra operationen.
Du må ikke selv køre bil i 24 timer efter operationen, fordi du stadig er påvirket af bedøvelsen. Husk at lave en aftale om, hvem der kan køre dig hjem.
Det er vigtigt, at du kan blive hentet, så snart du er klar til at komme hjem.
Den sidste hverdag før operationen skal du ringe til os på telefon 78445867 mellem kl. 13.00 og 14.00 for at få mødetidspunktet til dit kejsersnit.
Datoen for din operation kan blive ændret. Hvis det er tilfældet, kontakter vi dig 2 dage før.
Der er mulighed for at blive steriliseret samtidig med et planlagt kejsersnit. Hvis du ønsker dette, så tal med lægen herom.
Det er vigtigt, at du både før og efter operationen spiser en varieret og proteinrig kost, så dit sår kan hele og din krop kan komme sig hurtigt.
Vi anbefaler, at du drikker 2-3 glas proteindrik dagligt i 14 dage før operationen og fortsætter med det i 2-3 uger efter.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Du skal bade om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion:
Tag et grundigt bad og børst dine tænder.
Rens navlen med en vatpind med vand og sæbe på.
Smør dig ikke ind i creme på kroppen. Brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
På indlæggelsesdagen skal du medbringe:
Din vandrejournal
Tøj til dig og dit barn de første par dage
Toiletsager
Autostol(e)
Babydyne og 2 dynebetræk (pr. barn)
Kamera eller mobiltelefon (mobiltelefoner skal være på flytilstand på operationsstuen)
Det er en god idé at tage læsestof med til eventuel ventetid før operationen
Du må ikke bruge kontaktlinser under operationen. Tag eventuelt briller med.
Komfortable sko til at gå til Operationsafsnittet
Afsnittet ligger på 7. etage i Patienthotellet. Du kan parkere gratis i kælderen under Patienthotellet. Se evt. oversigtskort over Patienthotellet.
På Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende bliver du modtaget af personalet, som vil vise dig ind på dit værelse, hvor du og din partner eller ledsager skal skifte til hospitalets tøj.
Der kan være ventetid Du bliver indkaldt 2 timer før din operationstid. Af og til kan der desværre være ventetid.
Hvis du skal have kejsersnit, fordi dit barn ikke ligger i hovedstilling, må du være forberedt på, at barnet kan vende sig indtil sidste øjeblik.
Derfor ultralydsscanner vi dig på operationsdagen, for at afgøre hvordan barnet ligger.
Hvis barnet har vendt sig i hovedstilling, aflyser vi Kejsersnittet, og du skal i stedet vente på at fødslen går i gang af sig selv.
Om operationen
De fleste kejsersnit foregår i rygbedøvelse, som betyder at du er bedøvet fra brystet og ned. Før bedøvelsen får du lagt et drop i hånden.
Vi tester bedøvelsen, inden operationen går i gang. Du vil ikke mærke smerter, men du kan godt mærke/fornemme, at du bliver rørt ved. Bedøvelsen virker 2-4 timer.
Fordi du er lokalbedøvet, kan din partner sidde ved siden af dig og tale med dig under hele operationen. Hvis du skal have fuld bedøvelse, kan din partner ikke være til stede.
Sådan lægges bedøvelsen Bedøvelsen bliver sprøjtet ind mellem to ryghvirvler med en tynd nål, mens du sidder op med ryggen til narkoselægen. Du skal krumme ryggen og skyde lænden bagud, så det er nemmere at lægge bedøvelsen.
Mange oplever en varmefornemmelse ned i benene, lige efter bedøvelsen er lagt.
Rygbedøvelse kan få blodtrykket til at falde, hvilket kan give kvalme og utilpashed. Du får medicin til at holde dit blodtryk oppe.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Når bedøvelsen er lagt, vil du blive hjulpet ned at ligge på operationslejet. Du skal ligge skråt, fordi det er bedst for blodtilførslen til dig og dit barn.
Du får lagt et kateter i blæren, så den holdes tømt under operationen. Du får også tilkoblet overvågningsudstyr, så vi kan holde øje med dit blodtryk, din hjerterytme og din vejrtrækning.
Din mave bliver sprittet af, og der kommer et stort papirlagen over det meste af din krop. Der bliver også sat et forhæng op, så du/I ikke kan se selve operationen. Din partner sidder ved siden af dig, og kan snakke med dig under hele kejsersnittet.
Der er rigtig mange mennesker på operationsstuen, men de har alle en funktion. Det er helt normalt, og ikke et tegn på at noget er galt.
Barnet er som regel ude i løbet af få minutter. Fødselslægen klipper navlesnoren over, og barnet gives til jordemoderen, som pakker barnet varmt på dit eller din partners bryst. I kan selv vælge, om I vil se når barnet kommer ud. Umiddelbart efter barnets fødsel fjernes moderkagen, og operationssnittet lukkes.
Børn der fødes ved kejsersnit, skriger ikke altid med det samme, og mange børn ser lidt blålige ud lige efter fødslen. I de fleste tilfælde ændrer det sig dog hurtigt.
Nogle børn har brug for ekstra hjælp i form af ilt på en maske eller at blive suget i svælget. I sjældne tilfælde bliver barnet flyttet til Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte, hvor det bliver hjulpet yderligere. Hvis det sker, råder vi din partner eller pårørende til at gå med.
Efter kejsersnittet vil I blive flyttet til en anden stue, hvor vi kan observere dig indtil du har følelse i benene igen. I nogle tilfælde, bliver I flyttet til opvågningsafsnittet.
Hvis du ønsker at amme, hjælper vi dit barn til brystet så hurtigt som muligt efter kejsersnittet, da tidlig hud-mod-hud-kontakt mellem mor og barn optimerer betingelserne for en god ammestart.
Din partner eller ledsager skal følge med dig og barnet, både for at hjælpe med barnet og for at I deler oplevelsen.
Jordemoderen skal undersøge jeres barn efter fødslen. Når I og jeres barn er klar til det, undersøges barnet samt måles og vejes.
Hvis I har sagt ja tak til det, får barnet også en indsprøjtning med K-vitamin, som forebygger blødninger de første timer efter fødslen.
Du kan du både Paracetamol og Ibuprofen, hvis du har smerter de første 3 dage efter fødslen.
Nedenfor ser du et skema med instruktion til, hvordan du skal tage pillerne. Tidspunkterne er vejledende. Det er blot vigtigt, at du fordeler medicinen over døgnet, så du er godt dækket og fri for smerter.
Paracetamol:
Kl. 6.00: 2 tabletter á 500 mg
Kl. 12.00: 2 tabletter á 500 mg
Kl. 18.00: 2 tabletter á 500 mg
Kl. 24.00: 2 tabletter á 500 mg
Ibuprofen:
Kl. 6.00: 2 tabletter á 200 mg
Kl. 12.00: 2 tabletter á 200 mg
Kl. 18.00: 2 tabletter á 200 mg
Kl. 24.00: 2 tabletter á 200 mg
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Fire dage efter fødslen anbefaler vi, at du begynder at trappe ud af det smertestillende medicin.
Udtrapning af Ibuprofen
Du skal kun tage én tablet Ibuprofen af 200 mg ad gangen.
Hvis du oplever, at dine smerter stadig er godt dækket, kan du fjerne Ibuprofen kl. 14.00.
Når det går fint, kan du fjerne de sidste 2 piller.
Udtrapning af Paracetamol
Når du er trappet ud af Ibuprofen, skal du begynde at trappe ud af Paracetamol.
Du starter med at fjerne en dosis, så du tager medicinen tre gange om dagen. Derefter går du ned til to gange for til sidst at stoppe helt.
Efter kejsersnittet får du smertelindring i form af morfin eller lignende.
Du har behov for smertelindring de første dage efter kejsersnittet. Fortæl os om dine smerter. Så prøver vi at hjælpe dig. Vi kan lindre dine smerter, men ikke fjerne dem helt.
Vi anbefaler, at du tager både Paracetamol og Ibuprofen de første dage. Medicinen bliver udleveret på barselsafsnittet.
Et kejsersnit er i de allerfleste tilfælde en relativt ukompliceret operation. Ved alle operationer er der dog en risiko for infektion.
De hyppigste komplikationer ved kejsersnit er blærebetændelse eller betændelse i operationssåret. Blærebetændelse forsvinder som regel hurtigt med medicinsk behandling, mens betændelse i operationssåret kan betyde, at såret må åbnes igen. Der er ligeledes en risiko (1-5%) for skader på tarme og urinveje.
Man mister i gennemsnit lidt mere blod ved et kejsersnit end ved en normal fødsel, og der vil være en let øget risiko for alvorlige komplikationer ved senere graviditeter.
Efter operationen
Når du kan bevæge dine ben og er godt smertelindret, bliver du flyttet tilbage til Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende på Patienthotellet. Det tager typisk 2-6 timer.
Vi anbefaler, at du står ud af sengen og går omkring kort tid efter, at du er kommet tilbage til Patienthotellet – gerne flere gange i løbet af den første dag.
Det er vigtigt at komme ud af sengen tidligt, da det hjælper din krop med at forebygge blodpropper og nedsætter risikoen for forstoppelse.
Spis sundt og tyg tyggegummi Du bliver opfordret til at drikke rigeligt, så droppet kan fjernes. Du bliver også tilbudt proteindrik, og du bør spise sundt til måltiderne, så dit operationssår kan hele, og kroppen komme sig hurtigt.
Det er en god idé at tygge tygeggummi 3 x 30 minutter dagligt for at hjælpe tarmene i gang.
Dit operationssår er dækket af et særligt plaster, der skal sidde på i 7 dage. Plastret klæber med silikone, og du kan gå i bad med plastret.
Du kan have fået påsat et specielt plaster, hvor der er koblet en lille pumpe til. Den pumpe hjælper dit sår til bedre heling ved at lave et lille sug på dit ar hele tiden.
Pumpen virker som den skal, når den blinker med et grønt lys. Hvis pumpen ikke gør det, skal du kontakte personalet på hospitalet.
Pumpen går ud af sig selv efter 7 døgn, og der kan du tage plastret og pumpen af. Klipsene i dit sår kan også fjernes på det tidspunkt.
Når du skal i bad:
Slangen skrues fra hinanden
Pumpen sættes på pause ved at trykke på den orange knap
Slangen fra såret skal hænge ned, mens du går i bad
Efter bad kobler du slangen sammen igen og tænder for pumpen
Det er en rigtig god hjælp for dig at have en hos dig den første nat efter operationen. Derfor opfordrer vi til, at din partner eller pårørende bliver hos dig.
Priser for pårørende:
Overnatning for din pårørende koster 190 kr. inkl. morgenmad
Frokost og aftensmad kan tilkøbes
I kan komme hjem, når du og dit barn er klar til det. Normalt vil det være efter 24-48 timer.
Når du kommer hjem
Du må tage brusebad, men ikke karbad, havbad og svømmehal så længe du bløder
Du må ikke bruge tamponer, så længe du bløder
Du bør undgå hård fysisk aktivitet i 2 uger efter operationen. Du må bære, hvad der svarer til dit nyfødte barns vægt i en lift
Undgå samleje de første 4 uger
Vær opmærksom på, at du kan blive gravid, selvom du ammer. Tal med din læge om prævention ved 8 ugers undersøgelsen. Indtil da råder vi jer til at bruge kondom
Oftest er operationssåret syet med tråd, der opløser sig selv.
Hvis dit operationssår er lukket med clips, skal de fjernes af din egen læge 6-9 dage efter operationen. Hvis du har haft en pumpe på dit ar, kan clipsene først fjernes efter 7 døgn.
For at give et pænere ar, kan du bruge "englehud" over arret i 3 måneder. Englehuden kan købes på apoteket og bør skiftes 1 gang om ugen. Brug herefter solcreme på arret ved direkte sollys.
Hvis du har tendens til dårlig sårheling, kan du købe særlige plastre til ar på apoteket.
Du kan med fordel massere dit ar, så du får mindst muligt arvæv.
I de første 4 uger efter operationen
Du kan lave let massage. Rør ikke direkte på såret, men lav let blid massage i cirkelbevægelser i huden omkring såret. Det øger blodtilførslen i området og forbedrer helingen.
Sørg for at have bevægelse over området. Det er med til at gøre, at det arvæv, der dannes, bliver mere elastisk. Du kan for eksempel lave dybe vejrtrækninger, hvor maven bevæger sig op og ned.
Efter 4 uger
Du kan blødgøre dit ar med let massage. Tryk let med din pegefinger ned på arret og lav små cirkelbevægelser. Du kan måske mærke små hårde områder under huden. De kan muligvis blive blødere af let massage.
Du skal kontakte en læge, hvis du oplever:
tiltagende blødning - mere end ved normal menstruation
tiltagende underlivssmerter
temperaturforhøjelse
ildelugtende udflåd
rødme og smerter ved såret
Ring til Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende ved symptomer de første 7 dage efter operationen eller indtil din sundhedsplejerske har været på sit første besøg.
Herefter kontaktes egen læge eller vagtlæge.
Det er vigtigt at træne din bækkenbund efter graviditeten for at forebygge ufrivillig vandladning efterfølgende.
Pjecen "I form efter fødslen" anviser nogle øvelser, der styrker bækkenbunden samt anvisning på, hvordan du udfører knibeøvelserne korrekt.
Mere information
Vi forstår, at du/I kan have et stort ønske om at tage billeder eller video i forbindelse med fødslen.
Det er en stor begivenhed, som mange helt naturligt ønsker at have minder fra på den ene eller anden måde.
Det kan sagtens lade sig gøre at tage billeder eller video ved fødslen, men der er nogle få regler, du/I og eventuelle pårørende skal være opmærksomme på og overholde, hvis kameraet findes frem:
Du/I må ikke tage billeder/video af personalet, medmindre de på forhånd giver samtykke til at være med
Du/I må ikke tage billeder af andre patienter, pårørende eller tilfældigt forbipasserende på hospitalet
Du/I skal altid huske at spørge personalet, om det er et godt tidspunkt at tage billeder eller video, før du/I begynder. Der kan være tidspunkter under en fødsel, hvor det af den ene eller anden årsag kan være uhensigtsmæssigt at tage billeder eller video.
Det kan også være, at der kommer nyt personale til i løbet af fødslen, som skal give samtykke til at være med.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Kvindeklinikken fra kl. 9.00-15.00, hvis du har spørgsmål før operationen.
Efter operationen
Tlf. 78 44 25 00
Ring til Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende, hvis der opstår problemer efter operationen.
Du kan ringe til afsnittet de første 7 dage efter operationen, eller indtil sundhedsplejersken har været på første besøg. Herefter skal du ringe til din egen læge eller vagtlægen.
Ved spørgsmål til bedøvelsen
Tlf. 78 44 52 00
Ring til Bedøvelsesklinikken på hverdage fra kl. 8.45-14.15, hvis du har spørgsmål til din bedøvelse.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/590168
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.