Man kan få svangerskabsforgiftning fra tidligt i graviditeten til under eller umiddelbart efter fødslen. Symptomer og sværhedsgraden af svangerskabsforgiftning varierer meget, og det er derfor også individuelt, hvor hurtigt det eventuelt bliver værre.
Årsagen til svangerskabsforgiftning er ikke fuldstændig klarlagt. Vi ved dog, at det er graviditeten – som er genetisk fremmed væv for moderen – der skaber en reaktion i moderens krop. Det ses også i forandringer i moderkagens kar, som gør, at den ikke altid fungerer optimalt.
Svangerskabsforgiftning ses oftest hos førstegangsgravide, eller hvis moderen i forvejen har en medicinsk sygdom, fx graviditetsbetinget sukkersyge, forhøjet blodtryk eller nyresygdom.
Forhøjet blodtryk
Blodkarrene i kroppen trækker sig sammen, så den samme mængde blod skal presses igennem mere snævre kar. Derfor stiger blodtrykket. Det kan give hovedpine og synsforstyrrelser.
Hurtig og stør øgning af væske i kroppen
Væske fra blodkarrene trænger ud i vævet, typisk omkring ankler og fødder men også i ansigt og hænder.
Æggehvidestof i urinen
Det påvises i en urinprøve.
Cellerne i nyrerne bliver påvirket, så evnen til at holde på æggehvidestof sættes ned. Æggehvidestoffet udskilles derfor med urinen.
Ændringer i blodprøvesvar
Sværhedsgraden af svangerskabsforgiftningen kan blandt andet vurderes ud fra svar på blodprøver. Svarene giver et billede af leverens og nyrernes funktion og samtidig af blodets evne til at størkne.
Manglende trivsel hos barnet
Da moderkagen ikke fungerer optimalt, er det ikke sikkert, at barnet får den tilstrækkelige næring. Det kan for eksempel ses ved nedsat vækst hos barnet.
Alle ovenstående tilstande normaliseres efter fødslen.
Symptomer
Det er ikke alle, der får symptomer på trods af, at man har fået svangerskabsforgiftning. Symptomerne kan for eksempel være:
Hovedpine
Flimren for øjnene
Indre uro
Utilpashed
Smerter øverst i maven
Trykken for brystet
Om forløbet
Udsigterne for mor og barn er oftest rigtig gode afhængigt af, hvor tidligt i graviditeten svangerskabsforgiftningen opdages.
Der er ingen kendt behandling, som kan fjerne svangerskabsforgiftningen. Vi behandler de komplikationer, der opstår af svangerskabsforgiftningen, fx forhøjet blodtryk, og kontrollerer din tilstand løbende.
Kontrollerne kan være ambulante, hvor du kan tage hjem, eller du kan blive indlagt. Det afhænger af sværhedsgraden af din svangerskabsforgiftning.
Kontrollerne hjælper os til løbende at vurdere, om du trygt kan fortsætte graviditeten, eller om det er nødvendigt at afbryde graviditeten ved at sætte fødslen i gang eller lave et kejsersnit.
Den ambulante kontrol foregår blandt andet i Akut Graviditetsklinik og hos Kvindeklinikken. Hyppigheden af dine kontroller afhænger af svangerskabsforgiftningens sværhedsgrad.
Vi undersøger din urin for æggehvidestof.
Vi måler dit blodtryk, og i nogle tilfælde anbefaler vi dig at måle blodtryk hver dag derhjemme. Du har muligvis behov for blodtryksnedsættende medicin.
Du får eventuelt taget blodprøver.
Vi følger, hvordan barnet har det ved hjælp af ultralydsskanning og kardiotokografi (CTG), som er en registrering af barnets hjerterytme.
Det er vigtigt, at du straks kontakter Fødeafsnittet på tlf. 78 44 58 00 inden din næste kontrol, hvis du oplever nye symptomer eller kraftig forværring af dine symptomer.
Ved svær svangerskabsforgiftning kan du blive anbefalet at blive indlagt i Akut Graviditetsklinik. Her kan vi løbende vurdere din tilstand, og du kan aflaste din krop.
Vi måler dit blodtryk flere gange i døgnet afhængigt af, hvor stabil din tilstand er. Vi regulerer den blodtryksnedsættende medicin efter dine værdier, og du kan derfor opleve hyppige ændringer i din medicin.
Vi kan undersøge din urin flere gange for æggehvidestof. På den måde følger vi med i, om der sker en udvikling. Personalet vejleder dig i, hvordan du laver urinprøven.
Du får eventuelt taget blodprøver.
Dit barn overvåges med kardiotokografi (CTG) hver dag.
Vi kan løbende vurdere, at det er nødvendigt at lave en ultralydsskanning for at kontrollere barnets vækst og moderkagens funktion.
Hvis kontrollerne viser, at din svangerskabsforgiftning udvikler sig, eller hvis du er tæt på terminen, kan vi anbefale, at du føder barnet inden for kort tid.
Afhængig af barnets tilstand, dit blodtryk og dine blod- og urinprøver vurderer vores læger, om vi anbefaler, at du føder vaginalt og om fødslen eventuelt skal sættes i gang, eller om der skal laves et kejsersnit.
Ofte vender kroppen tilbage til normal funktion efter fødsel og komplikationerne fra svangerskabsforgiftningen stopper. Hvis det er tilfældet, kommer du på Afsnit for Kvindeygdomme og Barslende.
Vi er opmærksomme på, at for nogle kvinder kan påvirkning af kredsløb, lever og nyrer fortsætte en tid efter fødslen. Derfor bliver du også kontrolleret efter fødslen.
Vi måler dit blodtryk op til flere gange i døgnet afhængigt af, hvor stabil din tilstand er.
Hvis du får medicin, er vi i nogle tilfælde nødt til at regulere i din dosis dagene efter fødslen.
Vi kan eventuelt tager blodprøver for at vurdere, om svangerskabsforgiftningen er på retur.
Hvis du har spørgsmål i forbindelse med dit forløb eller en eventuelt fremtidig graviditet og fødsel, er du velkommen til at tale med en læge, mens du er indlagt.
I nogle tilfælde kan man dog opleve at sværhedsgraden er svangerskabsforgiftning er så svær, at den forsat ikke er stabil efter fødslen og så kan du blive overflyttet til et intensivafsnit. Her skal du blive, indtil din tilstand er stabil.
Amning
Du må gerne amme, selv om du får medicin.
Hvis du ønsker at amme, og barnet ikke selv kan sutte, eller du er for syg til at lægge barnet til, er det vigtigt at starte med håndudmalkning eller med malkemaskine for at få amningen i gang. Du bliver vejledt af personalet på Afsnit for Kvindesygdomme og Barslende.
Blodtryk og medicin
Det er individuelt, hvor længe det er nødvendigt med blodtryksnedsættende medicin. Medicindoseringen justeres løbende.
Det er muligvis nødvendigt, at du går til kontrol hos din læge.
Hvis dit barn er indlagt på børneafdelingen i længere tid, kan vi kontrollere dit blodtryk på hospitalet.
Æggehvidestof i urinen
Hvis du har haft stor æggehvidestof udskillelse under graviditeten, skal du have urinen kontrolleret for æggehvidestof ved din læge efter cirka 1 måned.
Opfølgende samtale
Ved svær svangerskabsforgiftning bliver du tilbudt en opfølgende samtale 2-3 måneder efter fødslen.
Selv om du har haft svangerskabsforgiftning, kan din krop godt holde til at gå igennem en ny graviditet. Det er altså ikke nødvendigt at afholde sig fra at blive gravid, blot fordi du har haft svangerskabsforgiftning.
Let svangerskabsforgiftning giver cirka 10-30 procent risiko for, at du får svangerskabsforgiftning i en ny graviditet. Ved svær svangerskabsforgiftning er risikoen højere, men svangerskabsforgiftningen er ofte mildere grad i senere graviditeter.
I en eventuel næste graviditet tilbyder vi dig ekstra kontroller.
Der er nogle kvinder, der får forhøjet blodtryk senere i livet, når de har haft svangerskabsforgiftning. Vi råder dig derfor til at få kontrolleret dit blodtryk 1 gang om året.
Mere information
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Ring til Kvindeklinikken fra kl. 9.00-15.00, hvis du har spørgsmål.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.hemidt.dk/1440782
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.