Fødevarer |
Mad som anbefales |
Mad som ikke anbefales |
Brød, mel og gryn |
De fleste typer brød. F.eks. rugbrød, knækbrød, franskbrød, kiks, flutes, boller, birkes, tarteletter og kammerjunkere. Havregrød, øllebrød og risengrød. De fleste typer morgenmadsprodukter. I begrænset mængde: Rugbrød (spelt- og grahamsbrød), hvedeknæk-brød, havregryn og bulgur |
Müsli og klidprodukter. Grahamsbrød, speltbrød og grahamsog rugknækbrød |
Kartofler, ris og pasta |
Kogte kartofler. Forkogte kartofler til at stege. Hvide typer ris og alm. pasta. |
Bagte og råstegte kartofler. Fuldkornspasta. Brune ris. |
Grøntsager og frugt |
Kogte grøntsager. Kaliumrige grøntsager undgås. I begrænset mængde: Højst 100 g rå grøntsager dagligt. Ca. 100 g frisk frugt eller 200 g frugt fra dåse uden lage. Kaliumrige frugter undgås. Marmelade, syltetøj og gelé. |
Avocado og tørrede bælgfrugter.. Tørret frugt, f.eks. rosiner, svesker og figner. Alle typer nødder og mandler. |
Mælk og ost |
I begrænset mængde: Alle typer fløde og creme fraiche. Flødeost og hytteost. Højst 1½ dl mælk eller surmælksprodukter og/eller 1 skive skæreost (=25g) |
Kakaomælk. Mælk og surmælksprodukter udover den angivne mængde. Skæreost udover den angivne mængde. |
Kød, indmad, fisk og æg |
Alle typer kød, indmad, fisk og æg. |
|
Fedtstoffer, dressing, sauce m.m. |
Rapsolie, oliemargarine, margarine, smør, Kærgården og minarine. Dressinger med mayonnaise, olie, creme fraiche eller fløde. Remoulade, mayonnaise og mayonnaisesalater. |
|
Sukker |
Alle typer sukker, honning og sirup. Desserter, is og kager med et lavt indhold af kalium. |
Desserter, is og kager med højt indhold af kalium. |
Drikkevarer |
Vand, danskvand og te. I begrænset mængde: Saftevand og sodavand. |
Kakaomælk og mælk udover den angivne mængde. Frugt- og grøntsags juice. |
Diverse |
Sennep, krydderier, krydderurter og soyasauce. I begrænset mængde: Salt, ketchup og bouillon. |
Alle typer chips. Peanuts. Salterstatninger, hvor natrium er erstattet med kalium frarådes. |