Ved generende spasticitet er der flere forskellige muligheder for behandling. En af mulighederne er indsprøjtninger med stoffet Botulinum toxin.
På Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR) er der mulighed for at få denne behandling, hvis det vurderes, at du kan have gavn af den. Behandlingen foregår i Spasticitetsklinikken på VCR.
Behandlingen skal gentages ca. hver tredje måned, og det forventes, at du træner selv eller sammen med en terapeut for at opnå den bedste virkning.
Forbered dig til behandlingen
Botulinum toxin er en behandlingsmulighed hvis spasticiteten
er generende ved almindelige daglige gøremål
giver smerter
gør, at du ikke kan sidde og/eller ligge godt
Botulinum toxin kan bruges sammen med andre tiltag, der dæmper spasticitet, f.eks. fysio- og ergoterapeutisk træning, skinner, medicin (f.eks. Baklofen, Sirdalud, Gabapentin) eller sammen med en Baklofenpumpe.
Du må ikke blive behandlet med Botulinum toxin, hvis du:
har Lambert-Eaton Myastenia syndrom (LEMS)
har Myastenia Gravis
har kendt allergi over for Botulinum toxin
er gravid eller ammer
Det er meget vigtigt, at du fortæller til personalet, hvis noget af det ovenstående er tilfældet for dig.
Om behandlingen
Inden behandlingen spørger vi dig om, hvilke problemer du oplever i forbindelse med din spasticitet. Vi spørger også om, hvilke mål du tænker, du gerne vil nå med behandlingen.
Fortæl altid personalet, om du behandles med Botulinum toxin andre steder i kroppen, f.eks. i blæren.
I samarbejde med dit tværfaglige team finder vi helt præcist frem til, hvilke mål, der er realistiske at opnå med behandlingen. Du vil muligvis blive bedt om at lave test i forbindelse med behandlingen f.eks. gangtest, håndtest o.lign. Du kan også blive bedt om at optage en film på din mobiltelefon. Dette er for at vi kan måle, om behandlingen virker.
Når et ultralydshoved føres hen over musklen, der skal behandles, kan man se musklen på en skærm. Man stikker herefter en nål ind i musklen.
I visse tilfælde supplerer vi med brug af EMG-apparat. Nålen er forbundet til et EMG (elektromyograf)-apparat. Hvis der er spasticitet/overaktivitet i den muskel, nålen er placeret i, lyder det som en ”skratten”. Via nålen kan man give musklen en lille smule strøm. Herved sikrer man, at musklen laver den bevægelse man gerne vil dæmpe, og at nålen er i den korrekte muskel.
Botulinum toxin sprøjtes herefter ind i musklen gennem nålen.
Hvis vi vurderer, at der er behov for det, sender vi en genoptræningsplan til kommunen, så du kan træne sammen med en terapeut.
Cirka 3-4 uger efter indsprøjtningen med Botulinum toxin virker medicinen kraftigst. Du får en tid i klinikken, hvor du skal møde op og sammen med ergo- eller fysioterapeuten vurderer virkningen af behandlingen med Botulinum toxin. Sammen vurderer I, om de mål, du opstillede for din funktion, er nået, og I drøfter, hvordan træningen er gået.
Cirka 3 måneder efter din seneste Botulinum toxin indsprøjtning skal du have en ny.
Hvis du siger ”ja” til behandling med Botulinum toxin, forventer vi, at du prioriterer behandlingen, møder til aftalt tid og træner efter injektionerne.
Sådan virker medicinen
Botulinum toxin er en nervegift, der helt eller delvist lammer muskler afhængigt af dosis. Man bruger kun meget små doser i behandlingen af spasticitet.
Lammelsen kommer, fordi signaloverførslen ved nerveenderne til musklerne forhindres. På den måde kan man dæmpe den overaktive muskel, der er spastisk.
Risici og bivirkninger
Det er vigtigt, at du altid fortæller personalet, hvis du oplever bivirkninger.
Bivirkninger ved behandling af spasticitet i arme eller ben
Almindelige: Øget spænding i musklerne, svaghed i musklerne, smerter i arm eller ben, influenzalignende symptomer.
Ikke almindelige: Skader på grund af uheld og fald, hududslæt, rødme, ømhed og ubehag ved indstiksstedet.
Bivirkninger ved behandling i nakkemuskulaturen:
Almindelige: Stivhed, smerte i nakkemuskler, svimmelhed, hovedpine, kvalme, træthed/tyngdefornemmelse i hoved/nakke.
Ikke almindelige: Tunge, hængende øjenlåg, dobbeltsyn, åndenød, synkebesvær, hududslæt, rødme, ømhed og ubehag ved indstiksstedet.
Alvorlige bivirkninger
Der er i meget sjældne tilfælde set alvorlige bivirkninger, herunder muskelsvaghed og synkebesvær. Det kan ske, hvis Botulinum toxin spreder sig væk fra injektionsstedet.
Vær opmærksom på
Hvis der opstår nye synke-, tale- eller åndedrætsproblemer skal du omgående søge lægehjælp:
Mandag-torsdag kl. 8-15.30, fredag kl. 8.00-15.00 skal du kontakte klinikken på Vestdansk Center for Rygmarvsskade på tlf.nr. 78 44 61 50.
Efter kl. 15.30, i weekender, søn- og helligdage skal du kontakte Omstillingen på Regionshospitalet Viborg tlf.nr. 78 44 00 00. Bed om at tale med neurologisk vagthavende.
Du skal fortælle, at du har fået behandling med Botulinum toxin og fortælle, hvad der er galt.
Hvis du får blodfortyndende behandling, skal du kontakte klinikken 2 uger før din næste injektion med Botulinum toxin. Der skal i visse tilfælde holdes pause med medicinen.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.