Stort set alle kroppens funktioner kan blive påvirket, når man pådrager sig en rygmarvsskade. Omfanget af skaden afhænger både af, hvor højt i rygmarven skaden sidder og om skaden er komplet eller inkomplet. Generelt er det dog sådan, at jo højere i rygmarven en skade er placeret, jo mere omfattende er følgerne.
Skader på rygmarven kan blandt andet medføre:
- Lammelser (nedsat eller manglende muskelkraft) i ben og underkrop ved skader på rygmarven i bryst- eller lændedelen (paraplegi) samt lammelse i overkrop, arme og hænder ved skader på rygmarven i halsdelen (tetraplegi).
- Nedsat eller manglende følesans neden for skadesstedet.
- Påvirkning af vejrtrækningsfunktion, temperatur-, blodtryks- og pulsregulering (ved tetraplegi).
- Påvirkning af blære- og tarmfunktion – inkontinens, manglende/nedsat evne til at tømme sig og manglende/nedsat evne til at mærke trang til tømning.
- Påvirkning af seksualfunktion.
- Smerter, herunder nervesmerter.
- Spasticitet og spasmer.
- Psykiske reaktioner.
Ved en skade højt i halsdelen (4. halshvirvel og opefter) kan der være hel eller delvis lammelse af åndedrætsfunktionen, og den skadede kan derfor være afhængig af hjælp fra en respirator.
Ved en komplet rygmarvsskade er rygmarven helt ødelagt. Der er ikke nogen nerveforbindelse mellem hjernen og kroppen under skadesniveauet, og der vil derfor være total lammelse og ingen følesans under skadesniveauet.
Ved en inkomplet rygmarvsskade er der bevaret nogen forbindelse mellem hjernen og kroppen under skadesniveauet, og der vil derfor være mulighed for at bevare eller opbygge nogen muskelkraft og/eller følesans under skadesniveauet.
Skadens omfang kan ikke altid afgøres ud fra skanninger eller andre undersøgelser, så der vil i den første tid ofte være stor usikkerhed forbundet med fremtidsudsigterne for den rygmarvsskadede.