Regionshospitalet Viborg testede helikopterlanding på hospitalets tag
Forud for byggeriet af en helikopterlandingsplads på taget af Regionshospitalet Viborg gennemførte hospitalet fredag eftermiddag en simuleret prøvelanding.
Helikopteren hang lavt over RH Viborg for at teste helikopterens påvirkning på bygning, installationer og drift. Foto: Rikke Dueholm
20-12-2024
Forud for byggeriet af en helikopterlandingsplads på taget af RH Viborg gennemførte hospitalet fredag eftermiddag en simuleret prøvelanding. Testen skal gøre hospitalets byggefolk klogere på, hvordan helikopteren påvirker hospitalets bygninger, installationer og drift.
Kan det mærkes i bygningen, når akutlægehelikopteren lander på hospitalets tag? Er der behandlinger eller opgaver, der bliver påvirket af landingen? Og hvordan påvirker helikopteren hospitalets ventilation og installationer?
Det er nogle af det ting, Hospitalsenhed Midt ønsker at blive klogere på forud for etableringen af en ny helikopterlandingsplads (en såkaldt helipad) på taget af Regionshospitalet Viborg. Derfor gennemførte hospitalsenheden i dag (fredag den 20. december) en planlagt test, hvor en blå helikopter svarende til de kommende akutlægehelikoptere vil simulerede en landing på Regionshospitalet Viborg - uden rent faktisk at lande.
- Vi kan selvfølgelig foretage en række teoretiske beregninger af vibrationer, støj og lufttrykspåvirkning af ventilationsanlæg. Men de vil netop være teoretiske, og vi har brug for håndgribelig og reel viden om og erfaring med, hvordan helikopteren påvirker vores bygninger, drift og installationer, så vi kan tage højde for det, når vi planlægger og bygger helipad’en, siger projektchef Jeppe Juul Hansen.
To simulerede landinger
I praksis bestod den planlagte test af to simulerede prøvelandinger på hospitalet. En 3800 kg tung H145 Airbus-helikopter svarende til de kommende akutlægehelikoptere fløj over landingspladsområdet på akutcentret i lav højde og blev hængende her i nogle minutter, inden den fløj videre. Herefter blev testen gentaget et par gange.
Der var søgt tilladelse hos de relevante myndigheder (Trafikstyrelsen, Politiet, Midtjysk Brand og Redning) og lavet en proces for, hvordan de skulle involveres. På samme måde var hospitalets afsnit og klinikker orienteret om testen.
- I den forbindelse havde vi bedt vores kolleger på alle afdelinger og centre om at fortsætte deres arbejde, som de plejer, mens testen var i gang. For vi har netop brug for at vide, om - og i givet fald hvordan - helikopteren påvirker vores drift. Er der opgaver, der bliver påvirket, eller systemer, vi skal have justeret, forud for de fremtidige helikopterlandinger? Så skal vi selvfølgelig tage det med i vores planlægning, siger Jeppe Juul Hansen.
Derfor blev der under testen foretaget en række målinger i blandt andet skannerrum, operationsstuer, traumestuer og laboratorier.
Helipad ventes klar sidst i 2025
Helikoptertesten er en del af forberedelserne til etableringen af en helikopterlandingsplads på Regionshospitalet Viborgs akutcenter.
Med helipad’en realiseres Regionshospitalet Viborgs akutcenter, sådan som det oprindeligt var tænkt og tegnet. Der er allerede gjort klar til helipad’en med installationer og forstærket konstruktion, ligesom der fra taget er direkte elevatoradgang til såvel Akutafdelingens traumestuer som hospitalets hjerteafdeling for de kritisk syge patienter, der har brug for hurtig transport til hospitalet.
Arbejdet med at bygge selve helipad’en er i de indledende faser, og forventningen er, at helipad’en vil kunne tages i brug i slutningen af 2025.