190122 Rappeling_DSC8447_1040px.jpg

Foto: Agata Lenczewska-Madsen

Erhvervsklatrere har i disse dage travlt med at rense facaden på det nye akutcenter. Det sker for at kunne opdage og udbedre eventuelle skader og mangler på facaden, inden vi tager imod patienter i den nye bygning.

23-01-2019

Bevæbnet med vandslange og børste og en god portion mod er medarbejdere fra firmaet Sky-Work netop gået i gang med at rense facaden på det nye akutcenter ved Regionshospitalet Viborg. Arbejdet på den øverste del af bygningen foregår med liner og seler i bedste rappellingstil ned ad bygningen, mens de lettest tilgængelige dele af facaden kan nås med lift fra jorden.

- Vores force er, at vi kan komme til de steder, som det kan være dyrt og besværligt at nå på andre måder – blandt andet toppen af en høj bygning som et hospital, fortæller Thorin Hermansen fra Sky-Work, der har specialiseret sig i erhvervsklatring.

Facaden skal tjekkes

Selv om der fortsat er flere måneder til første indflytning i det nye akutcenter, så giver det god mening at rense facade og vinduer allerede nu, siger projektchef Jeppe Juul Hansen fra hospitalets Projektafdeling.

- Vi har brug for at få renset facaden for byggestøv, klistermærker og eventuelt betonslam, så vi kan gå den igennem og sikre, at alt er, som det skal være. For skulle der mod forventning være skader eller mangler på facaden, vil vi meget gerne have dem udbedret, inden vi tager imod patienter i den nye bygning, fortæller projektchefen.

For de rappellende facaderensere handler der derfor blandt andet om at skrubbe skidt af facadens brune aluminiumsplader og skrabe mere genstridige pletter af de knap 650 vinduer.

Facaden matcher hospitalet

Facaden på det nye akutcenter er i øvrigt udformet, så den med sine knap 4000 kvadratmeter brune aluminiumsplader matcher de brune tilbygninger fra 70'erne, mens de nederste etagers gule mursten trækker tråde helt tilbage til hospitalets oprindelige murstensbygninger.

Det nye akutcenter tager imod første patient i slutningen af maj, når den nye hovedindgang åbner sammen med dele af de første kliniske afdelinger. Herefter fortsætter indflytningen frem til årsskiftet, hvor hele det nye akutcenter ventes at være i brug.