Manden-tænkende_2019_1040px.jpgArkivfoto: Lisbeth Hasager Justesen

Der er behov for nytænkning vedrørende mandens rolle i fertilitetsbehandling og brug for en øget opmærksomhed på aktivt at involvere og ligestille manden i behandlingsforløbet.

04-10-2019


Sådan lyder det fra projektsygeplejerske Alice Toft Mikkelsen fra Fertilitetsklinikken på RH Skive, forskningsleder, ph.d. Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen og Professor Peter Humaidan, Fertilitetsklinikken på RH Skive i en kronik i Politiken den 23.09.2019

Ved fertilitetsbehandling er der behov for at sætte langt mere fokus på den mandlige partner, både fysisk og psykisk. I dag har omtrent 40 procent af danske mænd nedsat sædkvalitet, og mandlig infertilitet er årsagen til cirka en tredjedel af alle fertilitetsbehandlinger.  Alligevel har fertilitetsbehandling traditionelt været fokuseret på kvinden, hendes behandling og behov.

Det kræver en aktiv involvering og deltagelse

Mandens rolle har igennem årtier været begrænset til at levere en sædprøve. I dagens samfund er der behov for nytænkning vedrørende mandens rolle i fertilitetsbehandling. Pointen er, at mænds aktive deltagelse kan gøre en positiv forskel for både den enkelte og parrets behandlingsforløb og graviditetschance, men i høj grad også fordi den enkelte mand i mange tilfælde selv kan bidrage til at forbedre sin sædkvalitet ved simple ændringer i livsstil.

Med en professionel og øget opmærksomhed på aktivt at involvere og ligestille manden i behandlingsforløbet kan det gavne parret her og nu, men også langsigtet med nedsat risiko for livsstilssygdomme.  Involvering af manden kan samtidig gøre behandlingen mere familieorienteret og målrettet parrets ønske om at blive forældre.

Livsstilsændring

Mandlig infertilitet og livstil er forbundne. Rygning, overvægt, alkohol og manglende motion kan i nogle tilfælde være en del af forklaringen på dårlig sædkvalitet. Ved at følge Sundhedsstyrelsens råd om at droppe smøgerne, drikke mindre alkohol og snøre løbeskoene kan nogle mænd dermed bidrage til at forbedre parrets chancer for en levedygtig graviditet.

DNA-skadet sædceller

Hos de fleste fertilitetsklinikker bliver sædkvaliteten bedømt ud fra antallet af sædceller og hvor hurtigt de svømmer. Antal og fart siger dog ikke meget om cellernes reelle evne til at befrugte et æg. Det gør derimod de såkaldte dna-skader – sædcellens ødelagte arvemasse. Det er disse brud på arvemassen, som har stor betydning for både sædcellens evne til at befrugte et æg og sikre, at det befrugtede æg bliver til en levedygtig graviditet.

 

Det er især mænd med et højt antal dna-skadet sædceller, som rådes til at følge Sundhedsstyrelsens råd for en bedre livsstil.