Fire aftener med "guidet fællessang" topper hitlisten på Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Sangen kan fortrænge tristhed og smerter for en stund og være med til at give mod på tilværelsen, har flere patienter sagt.

31-01-2019

190129 Fællessang og fællesskab_DSC9124_1040px.jpg

Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Tirsdag aften har været et lyspunkt i det kolde januar-mørke for knap 20 patienter på Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR). Alle tirsdage i januar har der nemlig stået "guidet fællessang" på aftenprogrammet.

Under "guidet fællessang" får deltagerne mulighed for at røre det musikinstrument, de alle bærer – nemlig sangstemmen. For – som det hedder i invitationen til den nu afsluttede række af sangaftener: ”Fællessang skaber glæde og løsner op – og du bliver i godt humør af at synge med andre. Fællessang rimer på fællesskab og hygge”.

- Sangaftnerne har været en stor succes. Der har været 15-20 patienter hver gang plus et par mentorer, som tidligere har været patient på VCR. Sangen og fællesskabet har skabt glæde, og flere af patienterne har sagt, at sangen kan fortrænge tristhed og smerter for en stund og være med til at give mod på tilværelsen, siger overfysioterapeut Lasse Thulstrup fra VCR.
- Efter aftenens program har ”det syngende og snakkende fællesskab” hygget sig ved fælles kaffebord med småkager tilsat rigtig megen snak, tilføjer han.

Fra ”guidet fælleslæsning” til ”guidet fællessang”

"Guidet fællessang" med sang og samtale er blevet til i et projektsamarbejde mellem VCR og Viborg Bibliotekerne. Folkebibliotekerne har de seneste år haft stor succes med ”guidet fælleslæsning”. Det er erfaringerne fra den litterære arena, der nu bruges til at udvikle nye tilbud inden for musikken.

- Forskning har dokumenteret mange fysiske fordele ved musik og sang. På det psykologiske plan kickstarter sang lykkefølelse og velvære. Mennesker føler sig mere positive og aktive efter fællessang, end når de blot lytter til musik. Det indikerer, at projektets metode ”guidet fællessang” med sang og samtale har potentiale, fremgår det af projektbeskrivelsen.
Og videre:
- ”Guidet fællessang” kan skabe et midlertidigt frirum, hvor det ikke (nødvendigvis) handler om hverdagen, helbred eller praktik – men om at dele en oplevelse. Alle kan være med, for det handler ikke om tekstanalyse, men om stemninger, minder, undren, overvejelser, erindringer og glæder, som sangene bringer med.

Rent praktisk har en bibliotekar fra Viborg Bibliotekerne stået i spidsen for de fire aftener på VCR med "guidet fællessang". Bibliotekaren har på forhånd udvalgt kendte danske sange til aftenen ud fra et bestemt tema. Undervejs har deltagerne sunget og talt om sangene med udgangspunkt i tekst, melodi og forfatter. Denne samtale er faciliteret af bibliotekaren.

- VCR har desværre ikke ressourcer til at drive ”guidet fællessang” videre. Men vi håber, at nogle af vores patientmentorer har mulighed for at stå for det som et tilbud til næste vinter, siger Lasse Thulstrup.