RH Viborg skal have udskiftet vandrør på etage 2, 3, 5, 11, 12 og 13, hvis regionsrådet godkender bevillingen på næste regionsrådsmøde. En regelmæssig vandprøve viste nemlig i marts, at der er forhøjede værdier af bakterien legionella på etage 13. Legionalla-bakterierne lever godt i 20-50 grader varmt vand og er ikke fundet på andre etager.

20-06-2019

Efter vandprøven i marts installerede Servicecentret særlige legionella-filtre på 11., 12. og 13. etage på alle brusehoveder, på vandhaner i køkkener og spisestuer samt i baderum og patientstuer, hvor patienter kommer. Derfor er det sikkert at tage bad og bruge det varme vand på trods af legionella-fundene.

Når vandet er koldt, er der ingen risiko. Det er derfor altid en god idé at lade vandet løbe lidt, når man åbner den kolde hane.

Legionella findes i alle brugsvandsinstallationer både hjemme i privaten og i offentlige bygninger som hospitalet. Som fast rutine hæver Servicecentret derfor temperaturen til over 60 grader og gennemskyller systemerne, så bakterierne dør. Dette har vist sig ikke at virke længere på etage 13, fordi rørene er mere end 30 år gamle. Derfor skal rørene skiftes for at løse problemet, og indtil det sker, sikrer filtrene på brusehoveder og vandhaner mod smittefare.