OBS: Se video nederst på siden. 

07-02-2019

Ansatte på Regionshospitalet Viborg har fået en ny "kollega" i form af en robot, der skal vaske gulvene på hospitalet i fremtiden.

I 34 år har Jytte Nissen kørt gange op og gange ned på Regionshospitalet Viborg på en gulvvaskemaskine. Men nu får Jytte en ny makker, der skal lette Jyttes arbejde.

Den nye makker er en robotgulvvasker, der kan vaske gulvene endnu renere, end den nuværende gulvvaskemaskine. Samtidig sikrer den Jytte og kolleger et bedre arbejdsmiljø med flere afvekslende opgaver. Robotten er dermed et eksempel på de nye og moderne digitale løsninger, der vil gøre det lettere for ansatte at løse nogle arbejdsopgaver.

Den nye robotgulvvasker bliver indstillet via en lille computer, og så kan den køre af sig selv. Det betyder, at ansatte, patienter og pårørende på Regionshospitalet Viborg skal vænne sig til, at de vil komme til at møde robotgulvvaskeren rundt omkring på hospitalet.

Følg kørselsretning og hold til højre

Robotgulvvaskeren standser, hvis den støder på en person eller forhindring foran den. Som hovedregel følger den kørselsretningen og holder til højre. Når man møder robotten, skal man derfor blot gå udenom den eller holde til højre.

– Det er spændende at skulle arbejde med robotten og være med til at indføre en ny og smart teknologi, siger Jytte Nissen fra Servicecentret på Hospitalsenhed Midt.

Jytte bliver robotgulvvaskerens bedste ven. Mens robotgulvvaskeren vasker gulvene på hospitalets gange og store arealer, kan Jytte ordne andre ting. Når den er færdig med at vaske gulvet, sender den en besked til Jyttes telefon. Så kan hun komme og sætte den i gang med næste opgave.

Robotten gør gulvene endnu mere rene

Den nye robotgulvvasker højner standarden, da rengøringskvaliteten er bedre i forhold til, hvad den gamle gulvvaskemaskine kan præstere. Det skyldes robottens nye og bedre teknologi.

Robotgulvvaskeren skal som udgangspunkt vaske alle de arealer, den kan. Men der er undtagelser. For eksempel vil den ikke komme til at køre i Akutafdelingen og på Intensiv.

Nogle steder vil der fortsat blive vasket gulve med mindre maskiner betjent af serviceassistenter. For der vil altid være steder, hvor robotgulvvaskeren er for stor til at komme til. Det gælder eksempelvis langs kanter og på patientstuer. Men robotgulvvaskeren kommer som hovedregel til at vaske de store flader af Regionshospitalet Viborgs gulvareal, og det vil som hovedregel foregå om dagen.

I øjeblikket kortlægger Jytte og robotgulvvaskeren ruten i det nye akutcenter. Men i løbet af februar/marts rykker arbejdet med kortlægningen videre til resten af Regionshospitalet Viborg, hvor alle ruter også skal kortlægges. Når dette arbejdet er i mål, begynder robotgulvvaskeren i løbet af foråret at overtage gulvvasken på hospitalet i Viborg.

     

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.