10-05-2019

Hvordan skjuler man en insulinpumpe under en konfirmationskjole, så man ikke kan se den? Man køber et særligt strømpebånd til insulinpumpen, så den kan sidde skjult i båndet på låret under kjolen.

Denne løsning står sygeplejerske Linda Møller Hansen bag. Hun arbejder i diabetes-teamet i Børn og Unge på Regionshospitalet Viborg, og hun er tæt inde på livet af de unge patienter med diabetes.

Linda Møller Hansen følger de unge diabetes-patienter igennem flere år – fra de har fået deres diabetes-diagnose, og indtil de bliver voksne. Hver 3. måned kommer de unge til kontrol hos Linda og hendes kolleger. Her taler de om, hvad der fylder i hverdagen i forhold til deres sygdom. Og netop derfor ved Linda, at konfirmationen er et af de tidspunkter, hvor de unge piger bliver udfordret, fordi de gerne vil have fin kjole på – uden at man kan se insulinpumpen under den.

Normalt har diabetes-patienterne insulinpumpen i en lomme eller siddende i linningen. Men hvert år, når det er konfirmationstid, sørger Linda Møller Hansen for, at de diabetes-piger, der skal konfirmeres, får det særlige strømpebånd, der kan skjule pumpen under kjolen.

- Jeg kender jo pigerne rigtig godt, fordi jeg har fulgt dem i mange år. Jeg kender deres op- og nedture, og jeg ved, at konfirmationen er et af de tidspunkter, hvor sygdommen giver dem udfordringer i forhold til påklædningen. Derfor betyder det meget for mig at kunne hjælpe dem, så de får en god konfirmationsdag – uden at man kan se insulinpumpen. Diabetes er en sygdom, der griber ind i alting, og den fylder meget for patienterne. Man kan aldrig holde fri fra den sygdom – heller ikke på konfirmationsdagen, fortæller Linda Møller Hansen.