foto: Agata Lenczewska-Madsen

08-05-2019

Ph.d.-studerende Thor Haahr, som er ansat på Fertilitetsklinikken i Skive, har længe stået i spidsen for et stort dansk studie, som skal kaste lys over, hvorfor der kan være store forskelle på succesraterne ved fertilitetsbehandling.

Chancen for at opnå graviditet er fem gange mindre hos de patienter, som har høje koncentrationer af to bakterier, som er markører for en abnorm vaginalflora, end hos patienter med normal vaginalflora. En undersøgelse er derfor gået i gang for at finde ud af, om behandling med antibiotika kombineret med 'gode' mælkesyrebakterier er med til at hjælpe på graviditetschancen.

Til støtte for det arbejde, har Thor Haahr gennem fondsansøgninger for nylig fået bevilget 250.000 kroner fra Axel Muusfeldts fond og 50.000 kroner gennem AP Møller Fonden.

- Jeg er enormt glad for disse to bevillinger, som muliggør, at vi nu kan udvide vores analyser af mikroorganismerne hos infertile par. Vi kan se ind på bakterier, vira og svampe via deres genom, og det giver os en større indsigt i den meget komplekse symbiose, der foregår mellem kroppens immunforsvar og de 'fremmede' mikroorganismer, siger den unge forsker.

Thor Haahr fortæller, at forskerholdet gerne vil blive klogere på, hvad der gør, at symbiosen mellem mikroorganismer og kroppens egne celler udvikler sig til en dysbiose. Nogle af de nye resultater, som er opnået i samarbejde med forskere ved Københavns Universitet og Statens Serum Institut, tyder på, at bakteriofager (små vira, der angriber bakterier) kan være en del af sygdomsmekanismen, fortæller Thor Haahr.

- Nogle af vores nyeste forskningsresultater tyder på, at vi har valgt den helt rette behandlingsstrategi ved først at benytte antibiotika og herefter tilføre sunde mælkesyrebakterier igennem lang tid. Hvis bakterierne er årsag til infertilitet, så tyder al nuværende viden på, at vi har valgt den rette behandlingsstrategi, siger Thor Haahr.

Professor Peter Humaidan, som er hovedvejleder for projektet, fortæller, at behandlingsprojektet skrider rigtig pænt fremad, men da det er et stort anlagt projekt, tager det også sin tid. Derfor venter forskerholdet fortsat på at kunne besvare det helt store spørgsmål: Øger det fertiliteten hos kvinder, hvis de får behandlet en eventuel bakteriel ubalance i vagina?