Insemination forkortes med "IUI", der står for Intra Uterin Insemination.
Før du/I kan opstarte behandlingen, har du/I været til en forundersøgelse ved en læge. Kvinden har eventuelt fået lavet en vandskanning, og du/I har fået tildelt forløbsguide til inseminationsbehandling.
Skal du/I bruge donorsæd til behandlingen, kan du/I læse mere i vejledningen om Sæddonation.
Du/I skal selv bestille donorsæd til behandlingen. Det er vigtigt, at det er bestilt inden tilmelding – læs mere her.
Før opstart på inseminationsbehandling er der flere ting, du/I selv kan gøre for at optimere behandlingen.
Vælg Selvbetjening - Tilmelding til behandling. Du skal bruge dit MitID.
Hvis du har fået p-piller, skal du oplyse dato for sidste p-pille.
Du vil herefter få tilsendt en skanningstid i din e-boks.
Om behandlingen
En IUI-behandling er en af de simpleste former for kunstig befrugtning, hvor sæd føres op i livmoderen.
Denne behandling kan tilbydes, når kvinden har fået påvist åbne æggeledere, for eksempel ved en vandskanning eller tidligere har været gravid.
Desuden skal mandens sædkvalitet være tilfredsstillende.
Formålet er at øge sandsynligheden for at opnå graviditet ved
at stimulere modning af 1-2 æggeblærer i en cyklus ved hjælp af hormonstimulerende medicin
at oprense sædprøven og udvælge normale og bevægelige sædceller
at 'time' ægløsning og indføre sædcellerne i livmoderen
Lykkes behandlingen ikke, er det nødvendigt at gå videre med reagensglasbefrugtning, hvis du/I ønsker videre behandling.
Par, hvor kvinden har normal æggelederfunktion og hvor manden har normal/let nedsat sædkvalitet
Par, hvor kvinden har normal æggelederfunktion og manden ingen sædceller har og derfor behov for donorsæd
Enlige med normal æggelederfunktion og donorsæd
Lesbiske par, hvor kvinden, som behandles, har normal æggelederfunktion og donorsæd
Formålet er stimulere og modne 1-2 æggeblærer (follikler) i en cyklus ved hjælp af follikelstimulerende medicin i form af tabletter eller injektioner eventuelt i kombination. For enkelte behandlinger kan medicin helt undværes.
Du skal starte på medicin ifølge dit skema. Skriv gerne datoer på skemaet, så du kan danne dig et overblik.
Du kan hente medicin til behandlingen på apoteket. Vær opmærksom på, at ikke alle apoteker har medicinen hjemme og eventuelt skal bruge mindst 1 døgn til at få det hjem.
Dine recepter ligger elektronisk på receptserveren. Køb kun den medicin, der står skrevet på dit skema.
I forbindelse med din inseminationsbehandling er der fundet lægelig indikation for behandling med lægemidlet Letrozol. Det er et stof, der har været anvendt i forbindelse med fertilitetsbehandling siden 2001 både i Danmark og i høj grad i udlandet.
I Danmark er stoffet ikke registreret til barnløshedsbehandling, men må gerne anvendes, hvis du er informeret om baggrunden.
Bivirkninger til stoffet er få og forbigående, da stoffet kun anvendes i små doser. Der kan dog forekomme træthed, hedeture og ledsmerter.
Oftest er der ingen bivirkninger af hormonbehandlingen. Enkelte kan dog opleve humørsvingninger, kvalme, varmefornemmelse i kroppen, brystspændinger og sjældent tågesyn. Bivirkningerne er dog alle forbigående.
Du kan evt. opleve rødme, hævelse og blå mærker omkring injektionsstedet. Dette kan være en lokal reaktion i huden, og forsvinder af sig selv. Dog skal du reagere og søge læge, hvis du får voldsom hævelse eller nældefeber.
Udviklingen af æggeblærer følges nøje med ultralydsskanning af kvindens æggestokke. Første skanning foregår omkring 10. cyklusdag, dog med individuelle forskelle afhængig af cykluslængde.
Når vi kan se, at æggeblæren/blærerne har fået den rigtige størrelse, planlægges tidspunkt for insemination. Hos nogle kvinder er det nok at skanne en enkelt gang, mens andre kvinder følges med flere skanninger, inden det optimale tidspunkt for inseminationen kan bestemmes.
Forud for inseminationen skal kvinden have en injektion for at fremkalde ægløsningen. Denne injektion tages én dag inden inseminationen, og du/I vil få det nøjagtige tidspunkt ved sidste besøg i klinikken inden inseminationen.
Nogle få patienter (5-10 %) reagerer kraftigt på behandlingen og danner mere end 3-4 ægblærer. Dette medfører for stor risiko for trillingegraviditet. I disse tilfælde kan man aflyse inseminationen. Man kan også ultralydsvejledt tømme de overskydende ægblærer med en tynd kanyle.
Eller man kan skifte over til reagensglasbehandling.
Hvis mandens sæd skal anvendes til inseminationen, vil dette være planlagt ca. 2 timer før inseminationstidspunktet. Sædprøven laves i klinikken, hvor den efterfølgende oprenses for at udvælge de bedste sædceller. I særlige tilfælde kan prøven medbringes hjemmefra, dette aftales med en sygeplejerske.
Selve inseminationen foregår ca. 12-16 dage efter menstruationsstart. Kvinden skal ligge i et gynækologisk leje og den oprensede sæd oplægges i livmoderen med et tyndt kateter.
Proceduren tager kun ca. 5-10 minutter og er ikke forbundet med større ubehag.
Når du kommer hjem
Efter inseminationen kan du fortsætte dine sædvanlige gøremål. Bevægelse øger blodgennemstrømningen til alle organer, også til livmoderen.
Du bliver ikke nemmere gravid, hvis du ligger på sofaen de næste 14 dage.
Vi fraråder dog ridning, holdsport og ekstrem sport.
Det er helt ok, sex øger blot blodcirkulationen.
Videre forløb
Ventetiden indtil graviditetstesten kan føles lang, og det er naturligt at veksle mellem negative og positive tanker.
Graviditetstesten laves hjemme 17 dage efter inseminationen. Det er vigtigt, at du laver graviditetstesten også selv om du skulle have fået blødning. Det er dit ansvar at give os besked herom, dette gøres ved at udfylde en online formular på klinikkens hjemmeside under selvbetjening.
Du skal selv købe en graviditetstest i håndkøb (urinstix).
Ved positiv graviditetstest sender vi en tid til graviditetsskanning i din e-boks.
Vi tilbyder dig/jer en graviditetsskanning i 8. graviditetsuge, cirka 6 uger efter inseminationen. Skanningen vil vise om graviditeten er normalt udviklet, antallet af fostre og placering. Man kan også se, om størrelsen svarer til graviditetslængden, og om der er hjerteblink som tegn på liv. Herefter følges kvinden hos egen læge og jordemoder frem til fødslen.
Efter fødslen er der det vigtigt, at du udfylder graviditets- og fødselsskemaet og sender det til os.
Der kan være risiko for, at graviditeten ikke fører til fødsel. Af de, der opnår en positiv graviditetstest, vil cirka 20% abortere. Det samme gør sig gældende for spontant opståede graviditeter.
Du har ved inseminationen fået udleveret en ny behandlingsplan, så du har mulighed for at starte ny behandling op i forlængelse af den forrige.
Hvis du begynder at bløde før, du skal tage graviditetstesten, må du gerne starte op. Graviditetstesten skal dog stadig laves på den planlagte dag.
Tilmelding til eventuelt ny behandling og svar på testen skal sendes til klinikken via hjemmesiden under "Selvbetjening".
Hvis du/I skal bruge donorsæd til næste behandling, skal det bestilles. Vær opmærksom på, om donorsæden kan være leveret til klinikken inden næste insemination.
Er du ikke gravid, og skal du videre til IVF-behandling, modtager du ny information om behandling i din digitale post.
Man regner med, at mindst 20% opnår graviditet per behandling. Der er en lille risiko for tvillinger (under 3%) - og endnu lavere for trillinger efter IUI.
Frit sygehusvalg Fertilitetsbehandling er omfattet af lov om frit sygehusvalg. Dette betyder, at man som patient frit kan vælge blandt landets offentlige fertilitetsklinikker.
Kopi af journalen Alle patienter i det danske sundhedsvæsen har via Sundhed.dk adgang til deres journal. Ønsker du en kopi af din journal, kan du finde den her.
Kontakt
Ring til vores sekretærer på tlf. 78 44 57 60
Telefontid på hverdage fra kl. 8.00-13.00
Ring til vores sygeplejersker på tlf. 78 44 57 70
Telefontid:
Mandag - torsdag fra kl. 13.00-15.00
Fredag fra kl. 13.00-14.30
Lørdag: Send en sikker mail inden kl. 8.00 (log på med MitID).
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.