Årsagen til amputation er oftest åreforkalkning og som følge heraf nedsat blodforsyning til vævet i benene.
På grund af nedsat blodforsyning kan der opstå sår, og eksisterende sår kan have svært ved at hele. Der kan også være ulidelige smerter.
Amputation foretages kun, når det er absolut nødvendigt. Der bevares altid så meget som muligt af benet. Det der er tilbage af benet efter en amputationen, kaldes for stumpen.
Døgnet i afsnittet
-
Kl. 6.00-7.00: Plejepersonalet gør patienter klar til operation
-
Kl. 7.00: Vagtskifte med overdragelse af arbejdsopgaver
-
Kl. 7.30-09.00: Personalet kommer rundt på stuerne, hjælper patienter op at sidde i en stol og giver medicin og morgenmad
-
Kl. 8.30-11.30: Patientpleje, træning og stuegang
-
Kl. 11.30-12.30: Frokost
-
Kl. 12.30-14.00: Middagshvil
-
Kl. 14.00-15.00: Kaffe
-
Kl. 15.00: Vagtskifte med overdragelse af arbejdsopgaver
-
Kl. 17.00-18.00: Aftensmad
-
Kl. 19.30-20.15: Aftenkaffe
-
Kl. 20.30-22.00: Der gøres klar til natten på stuerne
-
Kl. 23.00: Vagtskifte med overdragelse af arbejdsopgaver
Besøgstider
Der er som udgangspunkt fri besøgstid fra kl. 9.00 til 21.00. Vi beder dog om, at besøg foregår med hensyn til medpatienter og de andre aktiviteter, der foregår i afdelingen, fx pleje, stuegang, træning og hvile.
Vi anbefaler, at der ikke er besøg mellem kl. 12.00 og 14.00 af hensyn til ro og middagshvil.
Kost
Du får serveret mad og drikke på stuen. Har du særlige ønsker eller behov, er du altid velkommen til at sige det til personalet.
Dine pårørende kan købe mad i kantinen på etage 3 (på hverdage) eller i kiosken ved forhallen på etage 2.
Vær opmærksom på
For at finde ud af, hvor på benet du skal amputeres, er det nødvendigt at finde ud af hvordan blodforsyningen er i dit ben. Det er vigtigt med en god blodforsyning for at operationssåret kan hele.
Inden operationen kan lægen bede om en såkaldt hudperfusionstest (HPT) og eventuelt en distal blodtryksmåling (DBT), hvor blodforsyningen måles.
De to undersøgelser foregår i en anden afdeling, Fysiologi.
Vi sørger for, at du kommer til undersøgelserne.
Forbered dig til operationen
Når du skal bedøves i forbindelse med en operation eller undersøgelse, er der særlige regler, hvis du har diabetes.
Læs her, hvis du har diabetes og skal møde på Dagkirurgisk Afsnit
Læs her, hvis du har diabetes, men ikke skal møde på Dagkirurgisk Afsnit
Nogle naturlægemidler kan være blodfortyndende. Tager du blodfortyndende naturlægemidler eller kosttilskud, bør du holde pause i 14 dage inden din operation. Det kan for eksempel være Baldrian, Ephedra, Fiskeolie, Ginko, Ginseng, Hvidløgspulver og Ingefær.
Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte os.
Som udgangspunkt skal du selv sørge for at komme til og fra hospitalet.
Langt de fleste patienter arrangerer selv deres rejse til hospitalet med egen bil, offentlig transport eller ved at blive kørt af pårørende.
Når du selv eller en pårørende sørger for transporten, kan du være berettiget til tilskud.
Hvis dit helbred ikke tillader, at du kan tage tog eller bus, kan du i nogle tilfælde blive kørt med Region Midtjyllands kørselsordning.
Læs mere om mulighederne for at få tilskud og blive kørt til hospitalet på www.befordring.rm.dk.
Kosten har stor betydning for, hvor hurtigt du kommer til kræfter igen efter sygdom og operation. I den situation er kroppens behov for energi og protein øget.
Tilstrækkelig indtagelse af energi og protein har afgørende betydning for genoptræningen og den nødvendige genopbygning af muskler og knogler.
Energi er det samme som kilojoule (kJ) eller kalorier. Du skal spise så meget, at du får dækket kroppens behov for kalorier. Ellers taber du dig, og det er ikke hensigtsmæssigt ved sygdom og efter en operation, for da er det nemlig muskelmasse og ikke fedtvæv, du taber. Det kan medføre øget risiko for infektion, langsom sårheling og træthed.
Protein er kroppens byggesten. Protein skal blandt andet bruges til at vedligeholde og genopbygge muskler og knogler. Efter en operation er det derfor vigtigt, at du får tilstrækkelig energi og protein i det, du spiser og drikker.
Før operationen
Vi anbefaler, at du en uge inden operationen øger indtagelsen af protein for at undgå tab af muskelmasse, og for at undgå infektion i forbindelse med operationen.
Fordel det på tre hovedmåltider og to-tre mellemmåltider. Drik gerne tre glas proteindrik i døgnet (se link til opskrifter herunder). Det er også vigtigt, at kroppen får væske nok. Drik derfor to-tre liter om dagen.
Opskrifter til proteindrikke:
Efter operationen
Appetitten bliver ofte mindre i forbindelse med sygdom og operation. Derfor er det vigtigt, at kosten sammensættes sådan, at kroppens ekstra behov for energi og protein dækkes.
Smerte og kvalme påvirker appetitten. Kvalme kan afhjælpes med medicin en halv time før måltidet og forværres sjældent, selvom man spiser. Har du smerter, bør du tale med personalet om det.
På hospitalet serveres tre hovedmåltider, og der tilbydes og anbefales tre-fire små mellemmåltider. Et mellemmåltid kan blandt andet være protein- og energiholdige drikkevarer. Du skal helst indtage tre-fire proteindrikke i døgnet.
Læs også: Gode råd, når appetitten er lille og kroppen har brug for noget ekstra
Alkohol svækker dit immunforsvar og øger risikoen for infektioner. Derfor bør du undgå alkohol før, under og efter operationen.
Fortæl os, hvis du dagligt drikker alkohol
Selv et lille dagligt forbrug kan give abstinenser, når du stopper. Det gælder også, hvis du kun drikker få genstande om dagen.
Vi kan give dig medicin, der forebygger abstinenser og alvorlige komplikationer. Ubehandlede abstinenser kan i værste fald være livstruende.
Inden du bliver udskrevet fra hospitalet, vurderer vi sammen, om din bolig passer til din situation. Det sker i samarbejde med:
- Dig og dine pårørende
- En ergoterapeut fra hospitalet
- Kommunen
Hvad kan der være behov for?
- Ændringer i boligen, fx at fjerne dørtrin, så du kan komme rundt i kørestol
- Hjælpemidler, fx badetaburet og/eller toiletforhøjer med armlæn
Din kommune betaler for de nødvendige hjælpemidler og rimelige boligændringer.
Hvis din bolig ikke kan tilpasses
Hvis din bolig ikke kan tilpasse til din situation, hjælper vi dig med at kontakte en visitator i kommunen. Visitatoren kan hjælpe med at finde en løsning, fx en midlertidig plads på et plejecenter, indtil der findes en permanent løsning.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
- Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
- Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
- Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen.
Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet. - Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
- Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din vanlige morgenmedicin på operationsdagen – dog ikke medicin mod diabetes og blodfortyndende medicin.
Får du normalt blodfortyndende medicin, skal du følge den anvisning, du har fået af lægen i klinikken.
Hvis du har diabetes, skal du følge vejledningen på www.diabetesdagkir.hemidt.dk.
Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Husk at tage din medicinliste med, hvis du får medicin.
Du skal tage et grundigt bad om morgenen på din operationsdag for at forebygge infektion. Du skal være særlig omhyggelig med at vaske dig i det område, hvor du skal opereres.
Børst også gerne tænder, smør dig ikke ind i creme på kroppen og brug heller ikke parfume.
Du må ikke have makeup og neglelak på. Det er vigtigt, fordi vi skal kunne se, om din hud og dine fingerspidser skifter farve under operationen.
Du må ikke have smykker, piercinger eller kontaktlinser på. Lad smykker og andre værdigenstande blive hjemme.
Om operationen
I fuld bedøvelse sover du dybt og mærker ingen smerter under operationen.
Bedøvelsen kan gives på to måder:
- Den sprøjtes ind i blodet via et drop (venflon)
- Den indåndes via luften fra en maske
Det er bedøvelseslægen, der bestemmer, hvilken måde det skal gives til netop dig.
På hospitalet kalder vi fuld bedøvelse for generel anæstesi.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Efter operationen
Du kan opleve forskellige typer for smerter.
Smerter fra operationssåret
Du vil have ondt i området, hvor du er opereret. Smerterne bliver som regel mindre i løbet af 1–2 uger.
Fantomsmerter og -fornemmelser
Du kan opleve fantomsmerter. Det er en særlig form for smerte, som føles som om den kommer fra den del af benet, der er fjernet.
Du kan også have fantomfornemmelser, som fx kløe, kulde eller følelsen af, at benet "sover".
Hos de fleste forsvinder fantomsmerterne efter nogle uger. Du kan få brug for en særlig type medicin, der virker specifikt mod fantomsmerter.
Smertebehandling
Det er vigtigt, at du siger til, hvis du har smerter. Så kan vi sammen finde den bedste behandling for dig.
Du får fast smertestillende medicin 4 gange dagligt i tabletform. Den skal du fortsætte med i den første tid, efter du kommer hjem.
Hvis du har mange smerter, kan det blive nødvendigt at give ekstra medicin via et smertekateter. Det er en tynd slange, der lægges ind i benet eller ryggen.
Medicin givet i ryggen virker ved at bedøve nerverne. Det kan også påvirke nerverne til blæren, så det bliver svært at tisse. Derfor kan det være nødvendigt at lægge et blærekateter, som hjælper dig med at tømme blæren.
Vi tilser dit sår 3 dage efter operationen. Her vejleder vi dig i, hvordan du skal pleje din stump.
Indtil såret tilses, er stumpen forbundet med en sugende og stødabsorberende forbinding, som holdes fast med elastikbind.
Vær opmærksom på, at forbindingen ikke må stramme.
Når vi tilser dit sår, tager vi stilling til:
- Hvordan din stump skal plejes
- Hvor meget du må bevæge dig
- Hvilke færdigheder, du skal træne inden udskrivelse
- Om der skal laves ændringer i dit hjem, så du kan komme sikkert rundt
- Hvornår du kan forvente at blive udskrevet
Efter tilsynet lægger vi et plaster over stingene og en stumpsok eller støttende bandage om stumpen. Bandagen må ikke stramme.
Stumpen skal ligge vandret eller let hævet over hjerteniveau det meste af tiden.
Det er vigtigt, at dit knæ er strakt under hvile og du laver øvelser hver dag i knæleddet. Det giver bedre mulighed for at bruge en benprotese senere.
Ved forflytning må benet gerne hænge kortvarigt nedad.
Fjernelse af sting
Hver 2. af dine sting fjernes efter 2 uger, og der sættes plasterstrips over såret. De resterende sting fjernes efter 3 uger.
Plasterstrips skal blive siddende og ikke røres i cirka 1 uge
Allerede dagen efter din operation begynder vi at planlægge din udskrivelse i samarbejde med dig, dine pårørende og din hjemkommune. Vi vil nemlig gerne sikre, at du og dine pårørende føler jer trygge ved, at du skal hjem.
Hvis du bor alene, kan det være en god idé at aftale, at nogen er hos dig de første dage. Har du brug for hjemmehjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler eller genoptræning, hjælper vi med at kontakte din kommune.
Inden du tager hjem, taler du med personalet om, hvad du har brug for, når du kommer hjem. Sammen finder I frem til en plan, der passer til dig.
Gode spørgsmål du kan stille, før du tager hjem
Hjælp derhjemme:
- Har vi talt om, om jeg har brug for hjemmehjælp eller hjemmesygepleje?
- Er hjælpen aftalt med kommunen?
Opfølgning og kontrol:
- Hvornår og hvor skal jeg til kontrol?
- Skal jeg selv bestille tid?
Medicin:
- Hvilken medicin skal jeg tage hvornår og hvor meget?
- Hvem hjælper med dosering?
- Hvem henter medicinen på apoteket?
Hjælpemidler:
- Hvilke hjælpemidler skal jeg bruge derhjemme?
- Er de bestilt og leveret?
Genoptræning:
- Skal jeg til genoptræning?
- Hvornår og hvor starter den, og hvordan får jeg besked?
Genoptræning
Genoptræningen begynder umiddelbart efter operationen sammen med en fysioterapeut og en sygeplejerske.
Allerede på operationsdagen får du hjælp til at sætte dig ret op i sengen. Du må også gerne komme op og sidde på sengekanten, hvis du kan.
Dagen efter operationen forsøger vi, om du kan sidde på sengekanten, og eventuelt komme over i en kørestol i en kort periode.
Hvis du har tilstrækkelig styrke i armene og i dit raske ben, bliver du trænet i at bevæge dig rundt ved hjælp af et gangstativ ved at støtte og hoppe på det raske ben. Det kan være en måde at komme sikkert omkring, uanset om du senere skal have en protese eller ej.
Hvis du har smertekateter i ryggen, kan du først begynde at øve dig i at bruge gangstativ, når der er fuld kontrol over det raske ben. Smertekateter fjernes som regel på 4. dag.
Du skal dagligt træne med fysioterapeut, sygeplejersker og nogle gange med ergoterapeut.
Du skal træne i at klare dig selv i hverdagen. Det vil sige, at du kan komme omkring, vaske dig, klare påklædning, toiletbesøg med mere.
Der er løbende dialog mellem dig, sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter og læger om din genoptræning.
Inden du bliver udskrevet, får du en genoptræningsplan, som også bliver sendt til din kommune. Du bliver inden for kort tid kontaktet af en kommunal ergo- eller fysioterapeut. Sammen lægger I en plan for genoptræningen.
I samarbejde med den kommunale terapeut, visitator og bandagist bliver det vurderet, om du skal have en prostese.
Læs mere om benprotese og genoptræning under "Hvis du skal have en protese".
Find øvelsesprogrammer her:
Når du kommer hjem
Herunder finder du forklaring og eventuel handling på en række symptomer, du kan opleve efter operationen.
Hvis du får hjemmehjælp eller hjemmesygepleje, er det en god idé at tale med dem først, før du selv kontakter hospitalet, din egen læge eller lægevagten.
Hjemmehjælp eller hjemmesygeplejerske har nemlig mulighed for at kontakte Ortopædkirurgisk Afsnit på telefon i op til 72 timer efter din udskrivelse.
Grøn: Alt er normalt |
Gul: Vær opmærksom Du kan kontakte os på |
Rød: Kontakt læge akut Du skal kontakte os på |
|
Ernæring |
Du har måske lidt nedsat appetit. Du kan med fordel spise små måltider og tænke på at få ekstra protein. |
Du har ingen appetit, og har svært ved at holde mad og medicin i dig på grund af kvalme og/eller opkast. |
Du har blodig opkast og/eller kan ikke holde noget i dig. Kontakt din egen læge eller Lægevagten. |
Feber |
Det opererede område kan føles varmt – specielt om aftenen. Du føler, du har feber, men du har ikke forhøjet temperatur. |
Du har feber (temperatur over 38 grader), og du føler dig træt og sløj. |
Du har høj feber og kulderystelser. Kontakt din egen læge eller Lægevagten. |
Forstoppelse |
Du har gang i maven, men ikke helt så ofte som du plejer. Tag eventuelt afføringsmiddel. Se i din vejledning, hvordan du kan justere ved behov. |
Du ikke gang i maven, selv om du har taget afføringsmiddel i flere dage. Du har nedsat appetit og kvalme. |
Du har slet ikke gang i maven. Du har stærke mavesmerter, spændt mave, kvalme og/eller blod i afføringen. Kontakt din egen læge eller Lægevagten. |
Hævelse |
Det opererede område er hævet, men det hjælper at lave bevægeøvelser eller at hæve armen/benet over hjertehøjde. Det er normalt, at der kan være blå mærker. |
Det opererede område er meget hævet, varmt og rødt. Hævelsen aftager ikke efter du har forsøgt med bevægeøvelser og at hæve armen/benet over hjertehøjde. Du ser store blå mærker. |
Du har uudholdelige smerter. Det opererede område er spændt, ømt og varmt/rødt. Kontakt din egen læge eller Lægevagten. |
Smerter |
Du har acceptable smerter i hvile og ved aktivitet. Det hjælper, når du tager din smertestillende medicin efter planen. |
Du har mange smerter i det opererede område. Smerterne forsvinder ikke, når du tager smertestillende medicin eller bevæger dig mindre. |
Du har smerter i brystet og har åndenød. Ring 112. Du er faldet på det opererede område. Kontakt din egen læge, Lægevagten eller ring 112. |
Såret |
Der er en lille sivning i plastret, men det er tørt. Følg planen for, hvornår plastret må fjernes, og hvordan såret skal plejes. Du skal have plaster på, indtil såret er tørt. |
Dit sår bløder og væsker så meget, at du må skifte plaster flere gange dagligt. |
Såret gaber og plastret er fyldt med blod og sårvæske. Kontakt din egen læge eller Lægevagten. |
Træthed |
Du er træt og har et større søvnbehov, end du plejer. Det er helt normalt efter en operation. |
Du sover meget om dagen og har ingen energi. Du er svimmel og har måske kvalme. |
Du besvimer, har hallucinationer og kan ikke holde dig vågen. Kontakt Lægevagten eller ring 112. |

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Inden du bliver udskrevet, vejleder vi dig i, hvordan du selv kan styre din smertebehandling derhjemme. Hjemmesygeplejersken kan også hjælpe dig med medicinen efter udskrivelsen.
Du skal tage din smertestillende medicin fast, så længe du har ondt. Du får en recept med hjem, så medicinen kan hentes på apoteket.
Hvis du har fået morfinpræparater, får du som regel også afføringsmiddel for at undgå forstoppelse.
Når du stopper med morfin, bør du også stoppe med afføringsmidlet. Ellers kan du få tynd afføring.
Spørg personalet, hvis du er i tvivl om noget.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Det er helt normalt at opleve forstoppelse efter en operation, hvor du har får stærk smertestillende (morfinpræparater) gennem flere dage, ikke bevæger dig ret meget og måske drikker for lidt.
Det er vigtigt, at din afføring holdes lind, da det hindrer smerter ved toiletbesøg.
Det kan være en god idé, at du køber afføringsmiddel i håndkøb (for eksempel Magnesia eller Movicol) på apoteket efter udskrivelsen. Det kan du tage, så længe du tager morfin.
Nogle patienter får anlagt et blærekateter i forbindelse med operationen. Det er en tynd slange, der føres op i blæren for at lede urinen ud. Det bruges ofte som en midlertidig hjælp, hvis du har svært ved at komme til og fra toilettet efter operationen.
Kateteret bliver fjernet, så snart vi vurderer, at du kan klare toiletbesøg uden. Personalet vurderer dagligt, om det stadig er nødvendigt.
Hvis du bliver udskrevet med kateter, er det vigtigt, at du ved, hvordan du skal passe det derhjemme.
Vask dig hver dag
For at mindske risikoen for infektion, skal der dagligt vaskes omkring urinrørsåbningen og langs kateteret med vand eller mild sæbe. Ved mænd skal der også vaskes under forhuden.
Du skal vaske dine hænder med vand og sæbe, før du vasker omkring urinrørsåbningen og langs katetret.
Du må gerne gå i kar- og brusebad med et kateter.
Du må også gerne gå i svømmehal. Dagposen kan placeres under badetøjet. Du kan som mand med fordel bruge en stram badetrusse under badebukserne.
Drik 1,5-2 liter væske hver dag
Der er større risiko for blærebetændelse og blod i urinen, når du har et kateter. Det kan gøre, så kateteret stopper til.
For at forebygge det, er det vigtigt, at du drikker 1,5-2 liter væske dagligt. Alle former for væske tæller med.
Hvad gør du ved problemer?
Se handleguiden nedenfor, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis der opstår problemer med kateteret.
Handleguiden er et redskab, som du kan anvende, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis der er problemer med dit kateter.
- GRØN farve beskriver, at alt er normalt.
- GUL farve beskriver, hvordan du skal handle, hvis dine symptomer bevæger sig væk fra den grønne zone.
- RØD farve beskriver, hvem du skal kontakte for at få hjælp.
Normale symptomer fra kateteret (GRØN) |
Symptomer der kræver særlig opmærksomhed (GUL) |
Symptomer der kræver kontakt til egen læge eller vagtlæge (RØD) |
---|---|---|
Grumset eller uklar urin (GRØN) Det er normalt at opleve Et permanent kateter giver altid bakterier i urinen, hvilket kan give grumset og uklar urin. Det skal dog kun behandles, hvis du har |
Grumset eller uklar urin (GUL) Urinen fortsat er grumset og uklar, selvom du har drukket 1 liter væske på 1 time. Har du ingen symptomer udover grumset og uklar urin, skal du fortsætte med at drikke 1,5-2 liter væske dagligt. Ved andre symptomer gå til rød zone --> |
Grumset eller uklar urin (RØD) Hvis urinen fortsat er grumset og uklar, og du får feber. Har smerter over blæren eller har blod i urinen. Ved disse symptomer skal egne læge eller vagtlæge kontaktes, mhp. at få undersøgt din urin for bakterier. VIGTIGT: Du SKAL sætte en ny, ren dagpose på, før urinprøven tages fra. |
Ingen/næsten ingen urin i kateterposen, eller når du åbner din ventil (GRØN) Det er normalt, at der Det er normalt, at der kan være sparsom urin i Tjek om kateteret og Bruger du dagpose, så tjek om den er placeret under blæreniveau (ca. 50 cm. under blæren). |
Ingen/næsten ingen urin i kateterposen, eller når du åbner din ventil (GUL) Ved voldsomme Ellers: |
Ingen/næsten ingen urin i kateterposen, eller når du åbner din ventil (RØD) Er der fortsat ikke urin i kontakt hjemme-sygeplejersken eller egen læge/vagtlæge |
Lette smerter i urinrøret (GRØN) Det er normalt, at kateteret generer i form af lette smerter ved Du kan evt. tage tablet Paracetamol som smertestillende eller |
Lette smerter i urinrøret (GUL) Ved fortsat smerter,
|
Lette smerter i urinrøret (RØD) Ved fortsat periodevise, Kontakt egen læge eller vagtlæge. |
Smerter/kramper over blæren, der kommer og går (periodevise smerter/kramper) (GRØN) Det er normalt, at kateteret kan give periodevise kramper over blære (blærekramper). Kramperne kan være så voldsomme, at urinen kan blive presset ud Du kan evt. tage tablet |
Smerter/kramper over blæren, der kommer og går (periodevise smerter/kramper) (GUL) Ved fortsat smerter,
|
Smerter/kramper over blæren, der kommer og går (periodevise smerter/kramper) (RØD) Ved fortsat periodevise, Kontakt egen læge eller vagtlæge. |
Hent handleguiden som pdf.:

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Videre forløb
Efter amputation skal der tages stilling til, om du kan bruge en protese eller ej. Selvom du skal have protese, får du også brug for en kørestol.
For at du kan få glæde af en protese, kræver det blandt andet:
- At du har en god balance.
- At du har en stærk og bevægelig stump.
- At dit raske ben er stærkt. Du skal kunne rejse og sætte dig, og kunne hoppe på det raske ben ved hjælp af et gangredskab.
- At du har lyst, overskud og kræfter til at træne hårdt.
Det er kommunen, der endeligt tager stilling til, om du skal have en protese efter din udskrivelse og under genoptræningsforløb.
Ved udskrivelsen udarbejder vi en genoptræningsplan, som bliver sendt til din kommune. Du bliver inden for kort tid kontaktet af en ergo- eller fysioterapeut, som sammen med dig lægger en plan for din genoptræning.
Det er ikke muligt at give et nøjagtigt tidsperspektiv af genoptræningsforløbet, da det kan variere meget fra person til person. Under alle omstændigheder er det et forløb, der strækker sig over flere måneder.
Mere information
Hvis du har brug for at komme i kontakt med andre, der er blevet amputeret, findes der en patientforening ved Amputationskredsen. De kan hjælpe dig med at få kontakt til andre, der er benamputeret. Det kan være allerede under din indlæggelse, eller når du er kommet hjem.
Læs mere på www.amputation.dk.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Få telefonen til at læse en side op.
www.hjaelp.rm.dk (dansk)
www.help.rm.dk (engelsk - english)
Hvis du har lånt hjælpemidler af Hospitalsenhed Midt, er du forpligtiget til at aflevere dem igen, når du er færdig med at bruge dem. Du kan aflevere dem på hospitalerne i Viborg, Skive og Silkeborg uanset, hvor du har lånt dem.
Der er ikke personlig betjening ved aflevering af hjælpemidler. Hvis du er i tvivl om, hvornår hjælpemidlerne skal afleveres, kan du ringe til telefonnummeret, som findes på kvitteringen i din digitale post.
Hjælpemidlerne kan afleveres følgende steder:
Regionshospitalet Viborg
Heibergs Alle 4
8800 Viborg
Åbningstid: Hele døgnet. Brug afleveringsdepottet ved hovedindgangen.
Regionshospitalet Silkeborg
Falkevej 1, indgang A
8600 Silkeborg
Åbningstid: Mandag til fredag fra kl.8.00-20.00
Tlf. 78 41 65 11 fra mandag til fredag fra kl. 9.00-13.00
Skive Sundhedshus
Kompagnigade 9
Akutklinikken, indgang C
7800 Skive
Åbningstid: Mandag til fredag fra kl. 8.00-15.00
Kontakt
Hvis der opstår problemer de første 24 timer efter din udskrivelse, er du velkommen til at ringe til Ortopædkirurgisk Afsnit på tlf. 78 44 67 72. Herefter skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Gå direkte til:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.