Atrieflimren firdobler risiko for indlæggelse for hjertesvigtspatienter
Læge og ph.d.-studerende Nicklas Vinter fra Diagnostisk Center i Silkeborg står bag det nye studie. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Ny forskning fra Regionshospitalet Silkeborg viser, at patienter med hjertesvigt får øget behov for hospitalsbehandling, hvis de udvikler atrieflimren. Forskningsresultaterne kan få betydning for behandling og forebyggelse.
30-11-2021
Fire gange så høj risiko for indlæggelse, dobbelt så mange kontakter med hospitalet og fem gange så mange dage i en hospitalsseng. Det er virkeligheden for de patienter, som efter en hjertesvigtsdiagnose også får konstateret atrieflimren. Det viser ny forskning fra Regionshospitalet Silkeborg.
Bag forskningsprojektet står læge og ph.d.-studerende Nicklas Vinter fra Diagnostisk Center, og projektet er økonomisk støttet af Hjerteforeningen og Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond.
- Det er i sig selv ikke overraskende, at hjertesvigtspatienter får mere behov for hospitalsbehandling, når de også får atrieflimren – men det gør indtryk på os, at tallene er så markante, fortæller Nicklas Vinter.
Hans forskning viser nemlig, at hjertesvigtspatienter, som efterfølgende får konstateret atrieflimren, i løbet af det første år efter diagnosen har:
- fire gange så stor risiko for at blive indlagt
- dobbelt så mange kontakter med hospitalet (både indlæggelser og ambulante besøg)
- fem gange så mange dage i en hospitalsseng.
Undersøgelsen er baseret på landsdækkende tal for patienter diagnosticeret på alle hospitaler i Danmark, og resultaterne kan ifølge Nicklas Vinter få betydning for patienternes behandling og ikke mindst forebyggelsen af atrieflimren.
- Vi har nu evidens for, at atrieflimren øger patienternes behov for hospitalsbehandling signifikant, og det understreger vigtigheden af at forebygge atrieflimren i det omfang, det er muligt, konstaterer Nicklas Vinter.
Risikoen for at udvikle atrieflimren kan blandt andet reduceres ved at sikre, at patienterne er korrekt medicineret. Det kræver blandt andet, at patienterne selv har en god forståelse af sammenhængen mellem medicin og risiko for forværring og dermed husker at få hentet og taget medicinen som ordineret af hjertespecialisterne.
Resultaterne fra Silkeborg-projektet er netop offentliggjort i det medicinske tidsskrift ESC Heart Failure.