25-11-2021

I 75 år har bloddonorkorpset i Viborg ydet en stor indsats og i år står 3550 frivillige donorer klar til at donere deres blod for at redde menneskeliv.

I år – 75 år efter den første blodtapning under bloddonorkropset i Viborg – står 3550 frivillige bloddonorer til rådighed ved Regionshospitalet Viborg. De får årligt tappet mere end 4000 portioner blod. Hver enkelt portion blod hjælper i gennemsnit tre menneskeliv, og det betyder altså at mere end 12.000 mennesker får glæde af bloddonorernes og blodbankens indsats hvert år.

Fra cigarer til chokolade og saftevand

Der er sket meget, siden bloddonorkorpset blev dannet i Viborg i 1946. I 1947 stod 65 donorer klar til at donere deres blod, og i år står hele 3550 frivillige donorer til rådighed.

- Det er enestående og imponerende, at så mange mennesker yder en frivillig indsats, der redder og forbedrer så mange menneskeliv i Danmark, siger formand for Bloddonorerne ved Regionshospitalet Viborg, Britta Leth og fortsætter:

- Vi kan i tidligere regnskaber se, at bloddonerne tidligere er blevet budt på en cigar eller en cigaret efter tapning. I dag er vi mere bevidste om sundheden, og byder de frivillige på chokolade og saftevand, så de kan få blodsukkeret op.

75 års frivillighed blev fejret

De frivillige bloddonorer belønnes hvert år med et festligt arrangement, og i år blev de 75 år fejret med både festtaler, god mad, et historisk tilbageblik og koncert med Birthe Kjær og Feel Good Band i Tinghallen.   

- I år er der virkelig noget at fejre. Vi er stolte af, at vi i 75 år har været en stor hjælp i patientbehandling i Danmark, og vi er glade for at have så mange frivillige til rådighed, der har lyst til at gøre en god gerning slutter Britta Leth.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen