08-04-2021

Der har i mange år været fokus på kvinderne, når det kommer til fertilitetsbehandling, men det står faktisk skidt til med danske mænd og deres evne til at formere sig. Professor og læge på Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Skive, Peter Humaidan mener, vi taler alt for lidt om sæd, og derfor har han skrevet bogen Supersæd, der skal hjælpe mænd til at booste deres sædkvalitet.

Omkring hvert 10. danske barn kommer til verden med hjælp fra lægerne, mens nogle aldrig får de børn, de gerne vil have. Ifølge Peter Humaidan, der til daglig behandler barnløse på Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Skive, er sæd et tabu, som vi i mange år har undervurderet i behandling:

- Var manden mere opmærksom på sin sundhed, ville flere børn blive undfanget – enten i dobbeltsengen eller på fertilitetsklinikken. Hos to ud af tre par, der ikke kan blive naturligt gravide, ligger problemet hos manden. Alligevel er det ikke rigtig noget, vi taler om.

Derfor har han skrevet bogen Supersæd, der handler om mænds vigtige sundhed, fertilitet og trivsel, som ifølge Peter Humaidan skal i fokus både på hospitalerne, i familierne og hos den enkelte mand.

Sæd kan boostes

Peter Humaidan har med sin nye bog et håb om at bringe sæd på dagsordenen, for når det kommer til at optimere sædkvalitet, er der mange steder, man kan sætte ind:

- Det tager omkring tre måneder at skabe en sædcelle, så ændrer manden livsstil, påvirker det hurtigt sædcellernes kvalitet. For alle processer i kroppen, også reproduktion, gælder samme grundregel: Kroppen klarer det bedst, når den er sund, fastslår Peter Humaidan.

Derfor rummer Supersæd en tre-måneder sædkur med fokus på blandt andet rygning, alkohol, kost og motion, mens den også indeholder mand-til-mand samtaler mellem Peter Humaidan selv og TV-læge Peter Qvortrup Geisling, der begge har oplevet ufrivillig barnløshed.

Om forfatter Peter Humaidan

Peter Humaidan er professor på Aarhus Universitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik med dagligt klinisk arbejde på Fertilitetsklinikken, Regionshospitaler Skive. Peter Humaidan er internationalt anerkendt for sit arbejde, men han har også en personlig motivation i selv at have oplevet ufrivillig barnløshed i ni år. I dag har ham og hans kone fire børn.

Læs mere om Supersæd, som udkommer i dag d. 8. april.

 

200525-Peter-Samir-Heskjær-Al-Humaidan_DSC7734.jpg

Foto: Agata Lenczewska-Madsen