Regionshospitalet Viborg er Danmarks bedste til behandling af børne-diabetes, mens Regionshospitalet Silkeborg løber med førstepladsen for voksen-diabetes. Begge steder er behandlingen en holdindsats med fokus på kontinuitet for patienterne.

09-02-2021

Hospitalsenhed Midt er helt i top, når det handler om behandling af diabetes – uanset om det gælder børn eller voksne patienter. Det viser en opgørelse i Dagens Medicin, som i forbindelse med kåringen af Danmarks bedste hospitaler har ranglistet diabetesbehandlingen. Regionshospitalet Silkeborg har fået en flot førsteplads på listen over diabetesbehandling af voksne patienter – og Regionshospitalet Viborg kommer på samme liste ind på en flot tredjeplads. Samtidig har Regionshospitalet Viborg igen sat sig på førstepladsen på listen over diabetesbehandling til børn (denne gang delt med AUH).

Et godt team giver god behandling

På Diagnostisk Center i Silkeborg er specialeansvarlig overlæge Klavs Würgler Hansen glad for den flotte placering.

- Vi har et meget velfungerende team af sekretærer, sygeplejersker og læger, som kan lide at arbejde sammen og synes, de har en god arbejdsplads. Og jeg har en teori om, at når personalet kan lide hinanden og har det godt, så smitter det af på kvaliteten af behandlingen, fortæller Klavs Würgler Hansen.

Han peger samtidig på, at han og kollegerne arbejder målrettet med at sikre god kontinuitet og gennemgående personale for de enkelte patienter.

- Det er min oplevelse, at det giver en god ro og tryghed for patienterne. Og samtidig betyder det nok også noget, at vi som læger eller sygeplejersker føler, at det er vores patienter, så vi skal sørge for at ud i alle hjørner for at give dem den bedste behandling, vurderer han.

Samtidig tager Klavs Würgler Hansen dog også førstepladsen med en vis beskedenhed:

- Overordnet set er behandlingen af diabetes i Danmark af en meget høj kvalitet, og det er marginaler, der afgør, hvem der ryger helt i top af sådan en liste.

Også i Viborg er behandlingen af voksne diabetespatienter med i toppen. Regionshospitalet Viborg og Medicinsk Afdeling er således rykket fra en fjerdeplads sidste år til en tredjeplads på den aktuelle liste.

Børn og Unge topper igen

Øverst på listen over behandling af børn med diabetes ligger igen i år Regionshospitalet Viborg, som denne gang deler pladsen med kollegerne på Aarhus Universitetshospital. I Viborg sker behandlingen på afdelingen Børn og Unge, og her er der både stolthed og glæde over placeringen.

- Vi arbejder målrettet med at skabe den bedst mulige behandling til børn med diabetes. Diabetes er jo en kronisk sygdom, så derfor er det afgørende, at børn og unge stille og roligt lærer selv at tage ansvar for deres sygdom. Derfor gør vi meget ud af at inddrage dem fra starten og tale direkte med dem – samtidig med at vi selvfølgelig prioriterer et godt samarbede med forældrene, fortæller overlæge Dorte Lydum Senning fra Børn og Unge.

Hun glæder sig også over, at det med årets placering er lykkedes at fastholde den førsteplads, der i flere år har stået Viborg på, selv om det seneste år har været udfordrende for afdelingen Børn og Unge.

- Det er virkelig glædeligt at se, at vi i processen med at genetablere vores diabetesteam har formået at opretholde en høj faglig kvalitet til gavn for patienterne, siger Dorte Lydum Senning. 

Hun og projektsygeplejerske Malene Thomsen pointerer, at behandlingen også i forhold til børnediabetes er en holdindsats.

- Vi er et stærkt tværfagligt team med blandt andet læger og sygeplejersker, diætist, socialrådgiver og psykolog og sikrer på den måde, at vi kommer godt omkring patientens sygdom og forhold. Samtidig følger vi alle med i den nyeste viden og udvikling inden for området, så vi kan være på forkant med behandlingen, fortæller Malene Thomsen.