Patienter med tygge- synkeproblemer har tidligere måttet tage til takke med hakket eller blendet mad der ikke ligefrem får mundvandet til at løbe. Men det har de besluttet at ændre på i Hospitalsenhed Midts køkken.

09-02-2021

Et godt måltid mad, der både dufter, syner og smager, er for mange forbundet med livskvalitet, og det gælder selvfølgelig også for personer med nedsat tygge- og synkefunktion.

For patienter som genvinder funktionsevnen til at kunne spise og drikke efter længere periode med sondemad, kan et måltid i Hospialsenhed Midts køkken være deres første møde med mad i et langt sygdomsforløb.

- Derfor har vi en vigtig funktion og et stort ansvar for, at de daglige måltider bliver en god oplevelse for patienterne – og det ansvar, tager vi seriøst, fastslår afsnitsleder ved Hospitalsenhed Midts køkken, Christian Cook Jensen.

Man spiser også med øjnene

Hospitalsenhed Midts køkken har 5 medarbejdere i specialkøkken, der laver blød mad, som er let at synke. Det højt belagte smørrebrød og de varme retter produceres med rigtige råvarer, som er pureret og tilsat stivelse i form af gelatine eller æg. Produkterne udvikles løbende i samarbejde med blandt andre ergoterapeuter og eksterne samarbejdspartner.  

- På den måde sikrer vi, at den modificerede kost – modsat den brunlige madgrød, man tidligere serverede for patienter med tygge- synkeproblemer – måler sig med den øvrige mad, vi serverer, fortæller Christian Cook Jensen:

- Udseende er sammen med smag og konsistens afgørende for, at patienten får en god madoplevelse og tilstrækkelig ernæring. Man spiser jo også med øjnene.

Afgørende for rehabilitering

Patienter med dysfagi har nedsat funktionsevne i ansigt, mund og svælg og har ofte svært ved at synke mad og drikke. Derfor er det vigtigt, at Hospitalsenheden Midts køkken tilbyder modificeret kost for at undgå fejlsynkning og i værste fald kvælning.

- Fordi patienterne er i stor risiko for dehydrering og ernæringsproblemer, er det også vigtigt, at maden er tiltalende, at smagen er genkendelig og at udseendet af maden svarer til patientens forventning, siger Christian Cook Jensen og slutter:

- Vi sætter en ære i at give en god madoplevelse, også selvom maden er med modificeret konsistens.

 

210202-Dysfagi-mad_DSC7000_1040px.jpg210202-Dysfagi-mad_DSC7002_1040px.jpg

Pressetelefon


telefon 78 44 11 20


Hverdage kl. 8-15.30
(fredag til kl. 15)