190924 Fysiologis nye – og hospitalets første – PET-CT skanner_DSC6893_1040px.jpg

For to år siden fik Fysiologi sin første PET/CT-skanner, og nu har regionsrådet så bevilget en ny minicyklotron til afdelingen. Minicyklotronen kommer til at spille en stor rolle i forhold til PET/CT-skanninger af hjertepatienter. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Den nye minicyclotron skal efter beslutning fra regionsrådet installeres i Fysiologi på RH Viborg, hvor den vil komme eksempelvis hjertepatienter til gavn.


03-11-2021

Mindre strålebelastning til patienterne, mere præcis diagnosticering og en kortere undersøgelsestid. Det er nogle af gevinsterne, når Fysiologi på RH Viborg om et par år kan tage en ny minicyklotron i brug. Regionsrådet har netop bevilget 30 millioner kroner til minicyklotronen og den nødvendige ombygning, og dermed får afdelingen opfyldt et af de ønsker, som har stået øverst på ønskesedlen de seneste år.

Gavner hjertepatienter og giver nye muligheder

Minicyklotronen er en type udstyr, der kan producere radioaktivt vand til brug ved eksempelvis PET/CT-skanninger af hjertet til vurdering af blodgennemstrømningen gennem kranspulsårene.
I dag benytter Fysiologi det radioaktive stof Rubidium, men med minicyklotronen og det radioaktive vand vil undersøgelserne kunne foretages billigere, hurtigere og med mindre strålebelastning af patienterne.

Ud over at gavne eksempelvis hjertepatienterne vil minicyklotronen også kunne få betydning for hospitalets fremtidige udvikling og mulige undersøgelser. Minicyklotronen vil således blandt andet kunne bruges ved undersøgelser af karkirurgiske patienter og patienter med demens eller nyresygdomme.

Tilbygning med beton og bly

Minicyklotronen måler i sig selv 3 x 4 x 2,5 meter, men får brug for 60 nye kvadratmeter i form af en tilbygget "kasse" af beton og bly for at skærme for det radioaktive stof. Den lille tilbygning vil formentlig blive bygget til på ydersiden af det nye akutcenter. Herfra skal det radioaktive vand så transporteres op til Fysiologisk Klinik på etage 3, som samtidig skal udbygges med cirka 150 kvadratmeter nyt laboratorium.

Med regionsrådets vedtagelse af projektet, bliver RH Viborg det tredje hospital i landet (efter Bispebjerg og Gødstrup) med egen minicyklotron. I første omgang begynder nu planlægning og udbud, inden det praktiske byggeri, indkøb og installering kan ske – og dermed vil den nye minicyklotron formentlig kunne tages i brug om et par år.

Alt i alt løber investeringen op i 30 millioner kroner, hvoraf de 12,9 millioner kroner er indkøb af selve minicyklotronen. Investeringen ventes at blive tjent hjem i løbet af 10 år, fordi indkøb af det dyre Rubidium ikke længere vil være nødvendigt.