KOL-patienter kan ikke helbredes, men deres livskvalitet kan ofte forbedres med den rette behandling. Og den behandling er helt i top i Silkeborg, som har opnået en delt førsteplads på Dagens Medicins rangliste over Danmarks bedste til behandling af KOL.

19-02-2021

Der er kamp om pladserne i toppen af Dagens Medicins rangliste over Danmarks bedste til behandling af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, også kendt som KOL. Helt i top på en førsteplads ligger RH Silkeborg, som dog må dele pladsen med flere andre hospitaler.

- Niveauet for kontrol og behandling af KOL-patienter i Danmark er højt, og vi er stolte over at score pænt i dette felt, siger overlæge Frank Andersen fra Diagnostisk Center i Silkeborg, som står for behandlingen af KOL-patienter på Klinik for Lungesygdomme.

Han ser resultatet som en følge af en mangeårig fokuseret indsats.
- KOL-patienterne er jo en stor kronikergruppe og en gruppe patienter, som har mange symptomer og generelt forringet livskvalitet. Så vi har gennem mange år haft fokus på netop den patientgruppe og på at hjælpe dem bedst muligt, så det er da dejligt at se, at indsatsen også kan aflæses i de kliniske databaser, som Dagens Medicin i høj grad baserer deres opgørelse på, fortæller Frank Andersen.

For selv om KOL ikke kan helbredes, så kan patienterne ofte hjælpes til bedre livskvalitet og færre indlæggelser gennem den rette behandling.

- Vi har blandt andet fokus på tidlig opsporing og forebyggelse af indlæggelser. Samtidig arbejder vi målrettet med rehabilitering og med at hjælpe patienterne med at forebygge forværring og have fokus på træning og egenomsorg, så de eksempelvis bedre kan håndtere at få åndenød, siger Frank Andersen.

Indsatsen sker blandt andet gennem monitorering i eget hjem, hvor patienterne selv indsender data om puls, vægt og svarer på spørgsmål, som hospitalets personale efterfølgende vurderer. Og er der tegn på begyndende forværring, sættes der ind i et forsøg på at forebygge indlæggelse.

En stor del af KOL-patienterne er også ramt af andre sygdomme som eksempelvis hjerteproblemer eller osteoporose, og derfor er en tværgående indsats på tværs af både fag og specialer afgørende, påpeger Frank Andersen.

- Læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andre faggrupper arbejder sammen om at sikre den bedste hjælp til patienten. Og vi har et tæt og godt samarbejde med blandt andre det palliative team og Klinik for Multisygdom om de enkelte patienter. På den måde får vi taget hånd om hele patientens sygdomsbillede og sikrer, at behandlingen af den ene sygdom ikke forværrer den anden, forklarer han.