Videokonsultationer er kommet for at blive. Det mener de i hvert fald på Ortopædkirurgisk Rygklinik i Silkeborg. Deres kvalitetsundersøgelse viser nemlig, at patienterne er entydigt glade for videokonsultationer.

03-02-2021

Allerede i foråret 2019 vurderede de i Ortopædkirurgisk Rygklinik i CPK, at op mod 40% af lægekonsultationer kunne gennemføres over video. Da Covid-19 gjorde sit indtog i foråret 2020 blev videokonsultationer mere aktuelle end nogensinde, og det blev for Ortopædkirurgisk Rygklinik skubbet til at afprøve og kvalitetsundersøge videokonsultationer.

Tilfredshed hos patienterne

- For patienterne er det jo en klar fordel, at de ikke skal bruge tid og penge på transport. De slipper også for at skulle tage en halv fridag for at møde op til en fysisk konsultation midt på dagen.

Sådan fortæller forløbskoordinater og sygeplejerske i CPK, Bodil Tornbjerg Rasmussen og uddyber:

- Vores patienter har været ovenud tilfredse med videokonsultationer, selvom der har været små ting, som skulle justeres undervejs. De føler sig både forstået og informeret.

Faktisk svarer halvdelen af patienterne, at de i høj grad vil takke ja til videokonsultation igen, mens forbeholdet hos den anden halvdel går på, hvad den givne konsultation indebærer. 

Videokonsultationer er kommet for at blive

Covid-19 gjorde videokonsultationer nødvendige, men det kan ifølge Bodil Tornbjerg Rasmusen også være fordelagtigt med videokonsultationer for patienterne efterfølgende.

- Det er klart, at videokonsultationer ikke kan bruges i alle tilfælde. Derfor ser vi altid patienten fysisk første gang. Men vi vil fortsætte med videokonsultationer som et tilbud til patienterne i de tilfælde, hvor det giver mening, fortæller Bodil Tornbjerg Rasmussen og slutter:

- Vi har egentlig haft et ønske om at anvende videokonsultationer i et stykke tid, og nu blev det så ekstra aktuelt at afprøve det i forbindelse med Covid-19 situationen.

På basis af kvalitetsundersøgelsen, som er fortaget på ti udvalgte patienter, er det den umiddelbare vurdering, at videokonsultationer kan udbredes generelt i det ambulatoriske virke. Projektet er foretaget af sektorchef og overlæge Søren Fruensgaard, forløbskoordinator og sygeplejerske Bodil Tornbjerg Rasmussen og sekretær Malene Sørensen.