Bioanalytiker Kristina Holm-Hagen og hendes kolleger i Blodprøver og Biokemi er i øjeblikket ved at finjustere og lære det nye udstyr at kende, så de er klar, når de fra årsskiftet selv skal gennemføre eksempelvis D-vitaminanalyser. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

30-11-2022

Som det første regionshospital i Midtjylland kan Regionshospitalet Viborg nu selv gennemføre eksempelvis D-vitaminanalyser. Et nyt, avanceret laboratorium giver hospitalet mulighed for selv at håndtere cirka 50.000 blodprøver, som hidtil årligt har været sendt til Aarhus.

Sclerose, dårligt hjerte og nyresygdomme. Det er blot nogle af de sygdomme, som manglen på D-vitamin kan forveksles med. Derfor er en test af patienternes D-vitaminniveau typisk en del af udredningen, når patienter bliver undersøgt for disse og en række andre alvorlige sygdomme.

Med et nyt laboratorium får Hospitalsenhed Midts Blodprøver og Biokemi nu mulighed for selv at analysere blodprøver for eksempelvis D-vitamin, og det glæder blandt andre afdelingslæge, ph.d. Birgitte Sandfeld-Paulsen fra Blodprøver og Biokemi.

- D-vitamin analysen indgår i rigtig mange af de blodprøvepakker, som både de praktiserende læger og vores kolleger her på hospitalet tager, når de skal finde frem til, hvad patienterne fejler. Derfor giver det god mening, at vi nu også kan udføre netop de analyser på regionshospitalerne, og det betyder, at vi fremover selv kan håndtere cirka 50.000 blodprøver, som vi tidligere har sendt af sted med bil til Aarhus Universitetshospital, fortæller Birgitte Sandfeld-Paulsen.

Avanceret udstyr

Det nye laboratorium er topmoderne og benytter sig af den avancerede Liquid Chromatografi Mass Spectrometri-teknologi, som kan måle små molekyler i lave koncentrationer med meget stor nøjagtighed. Det er blandt andet afgørende, når det handler om at måle vitaminer i blodet.

I Region Midtjylland har teknologien tidligere kun været tilgængelig på Aarhus Universitetshospital, men på baggrund af et større samarbejde mellem regionens hospitaler bliver teknologien nu også tilgængelig uden for universitetshospitalet. Regionshospitalet Viborg er dermed det første regionshospital i regionen, som kan tage teknologien i brug.

I praksis vil hospitalet med det nye udstyr fremover selv skulle analysere blodprøver fra Hospitalsenhed Midts egne hospitaler og egnens praktiserende læger for D-vitamin og Methylmalonat. Samtidig skal hospitalet blandt andet analysere vitamin A, E, B1 og B6 på vegne af hele regionen.

Faglig gevinst

- Ud over at øge regionens kapacitet, betyder det også noget for os som fagfolk at få lov at tage ny og avanceret teknologi i brug. Det giver en endnu mere varieret arbejdsdag, hvor vi får lov at følge med fagets udvikling og benytte topmoderne udstyr, påpeger Birgitte Sandfeld-Paulsen.

Det nye laboratorium har kostet i alt cirka fem millioner kroner og er i øjeblikket ved at blive testet og finjusteret, samtidig med at medarbejderne lærer det godt at kende. Til årsskiftet vil det nye udstyr så for alvor blive taget i brug til de daglige analyser.