14-12-2022

Næsten hver 10. dansker arver et særligt forhøjet kolesterol – lipoprotein(a), som er forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdom. Med nye forskningsresultater inden for arveligt forhøjet kolesterol, kan man nu sammenligne risikoen for at udvikle hjertekarsygdom på baggrund af  niveauet af lipoprotein(a) og tilstanden familiær hyperkolesterolæmi.
 
Målinger og viden om lipoprotein(a) benyttes aktivt i Lipidklinikken på Regionshospitalet Viborg, fortæller lipidsygeplejerske og ph.d.-studerende Berit Storgaard Hedegaard, som står bag resultaterne fra det nye studie. Hun forsker i arveligt kolesterol og risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

- Lipoprotein(a) ændrer sig ikke gennem livet. Det er derfor nok at måle tallet én gang for at fastslå, om dit niveau er forhøjet. Alle patienter, der henvises til Lipidklinikken, får målt mængden af lipoprotein(a) i blodet, og dén måling bruger vi aktivt sammen med flere andre faktorer til at beregne din risiko for at udvikle hjertekarsygdom. Vi anbefaler, at alle med høj risiko for arvelig hjertekarsygdom får målt lipoprotein(a), da en forhøjet værdi svarer cirka til at ryge otte cigaretter dagligt, siger Berit Storgaard Hedegaard.

De høje niveauer af lipoprotein(a) kan betyde lige så meget for risikoen for at udvikle hjertesygdom som den mere kendte arvelige kolesterolforhøjelse, familiær hyperkolesterolæmi, der resulterer i svært forhøjet plasma LDL kolesterol, forklarer lipidsygeplejersken. Jo højere et niveau af lipoprotein(a) i kroppen, jo højere er risikoen for at udvikle åreforkalkning.

Det er første gang, der bliver lavet en direkte sammenligning af risiko for at udvikle hjertekarsygdom mellem de to arvelige tilstande, forklarer lipidsygeplejersken.

Resultaterne af undersøgelsen viser, at personer med lipoprotein(a) niveau, der er mindst 180 mg/dLå, har samme risiko for at få en blodprop i hjertet som personer med familiær hyperkolesterolæmi.

Berit Storgaard Hedegaard har netop sammen sine Ph.d.-vejledere, heriblandt professor Børge Nordestgaard, fået udgivet forskningsresultaterne i en artikel i et stort amerikansk tidsskrift, Journal of the American College of Cardiology, hvor de belyser den nye viden om risikoberegning ved forhøjet Lipoprotein(a), som næsten 600.000 danskere får målt for høje værdier på.

Man kan endnu ikke sænke lipoprotein(a) med medicin, men der pågår fase 3 undersøgelser af lægemidler, der kan sænke det. Indtil der eventuelt kommer et lægemiddel på markedet, skal personer med højt lipoprotein(a) reducere alle modificerbare risikofaktorer med hjertesund kost og motion samt eventuelt tilbydes statin, hvis LDL kolesterol samtidig er svært forhøjet.

Læs artiklen i tidsskriftet her: https://authors.elsevier.com/a/1g4%7EQ2d9GHsjeg