Forstoppelsesskolen gør både børn og forældre klogere på fordøjelsen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt.

14-12-2022

Rådene til at undgå forstoppelse er simple, men de er ikke helt altid simple at overholde i en travl hverdag. Tusindvis af børn og unge i Danmark døjer med forstoppelse, mange i en sådan grad, at familierne opsøger lægehjælp for at afhjælpe det generende problem.

I Børn og Unge Klinik på Regionshospitalet Viborg mærker personalet også, at mange børn og unge lider af forstoppelse. I 2019 havde klinikken 1.500 henviste børn og unge med forstoppelse. Det gav anledning blandt medarbejderne til refleksion over, hvordan man kunne hjælpe familierne mere effektivt, og herved opstod Forstoppelsesskolen.

Erfaringsudveksling har stor betydning

Siden november 2021 har Børn og Unge Klinik én formiddag hver måned afholdt Forstoppelsesskole for 3-12-årige børn og deres forældre – et tiltag, der er inspireret af et lignende tilbud i Hvidovre med oplysning til både børn og forældre om forstoppelse. Målet med skolen er at give familier en større viden om og at aftabuisere forstoppelse. 

- Mange drikker alt for lidt. Mange børn nægter desuden at benytte skoletoiletter, hvilket er selvforstærkende for deres forstoppelse, som blot bliver endnu værre. Familierne på vores forstoppelsesskole får materialer med herfra og bliver mere opmærksomme på symptomerne på forstoppelse, fortæller Nanna Stensvig Ballentin, der er en af de sygeplejersker, der underviser på Forstoppelsesskolen.

Forstoppelsesskolen varetages af et team bestående af sygeplejersker, en fysioterapeut, en diætist og en psykolog. Her får børn og forældre undervisning i, hvordan mave-tarmsystemet fungerer, hvordan man genkender og behandler en forstoppelse, samt hvordan man kan optimere sin kost og sine toiletbesøg. Mens forældrene får oplæg fra diætisten og psykologen, aktiverer legeheltene børnene.

- Børnene ser andre børn, de kan spejle sig i, og de får viden om, at de ikke er alene med problemet. Nye venskaber opstår. Imens får forældrene et rum til at komme af med deres frustrationer om deres barns udfordringer, og det afleder gode snakke og videndeling med både fagfolk og de andre forældre på holdet, siger Maite Thostrup, som er en anden af de undervisende sygeplejersker på Forstoppelsesskolen.

Boder gør dig klogere på forstoppelse

Under den sidste del af formiddagen på Forstoppelsesskolen kan forældrene selv opsøge det, de gerne vil vide mere om i små opstillede boder. Her kan man gå til diætisten, som lærer både børn og forældre, hvor mange fibre, hvor meget vand og hvor meget frugt og grønt, man har brug for hver dag. Man kan opsøge fysioterapeuten, der kan fortælle mere om, hvordan man mærker sin krop. Eller man kan gå til den bod, hvor én af sygeplejerskerne viser og fortæller om de forskellige typer medicinering, man kan benytte ved forstoppelse. I en mere kreativ og visuel bod har personalet fyldt en "tarm" med havregryn blandet op med kakao, og her kan børn og forældre visuelt få en aha-oplevelse, når de ser, hvor meget vand der egentlig skal til for at få maden igennem hele tarmen.

På forstoppelsesskolen er der plads til 10 familier per gang. Familierne får ved afslutningen udleveret et telefonnummer til klinikken, så de efterfølgende kan ringe og få svar, hvis de efterfølgende har et opfølgende spørgsmål til forstoppelse.

- Førhen var familierne igennem et forløb i klinikken, og efterfølgende tog vi kontakt til dem igen, inden de blev afsluttet. Nu har vi vendt processen på hovedet, så vi giver al informationen på én gang, og så kan forældrene selv kontakte os efterfølgende, hvis de har behov for det. Men det er meget få, der kontakter os og har behov for yderligere opfølgning, efter de har deltaget i Forstoppelsesskolen, siger Nanna Stensvig Ballentin.

Både børn og forældre virker glade for at deltage i Forstoppelsesskolen, fortæller de to sygeplejersker, og en evaluering af Forstoppelsesskolen er planlagt i december 2022.

Gode råd til at undgå forstoppelse hos børn:

  • Drik rigeligt med væske.
  • Spis fiberrig mad, som rugbrød, gryn, grønt og frugt.
  • Vær fysisk aktiv - det forstærker tarmens bevægelser.
  • Gå på toilettet, når afføringstrangen melder sig og skab roen til det. 
  • Lav gode aftaler med institution/skole om væske og toiletbesøg.
  • Vær opmærksom på den gode toiletstilling, brug fx en skammel.