07-11-2022

Hospitalsenhed Midts lungeklinikker i Silkeborg, Viborg og Skive markerer Lungedagen 16. november med aktiviteter på både Regionshospitalet Silkeborg, et af egnens gymnasier og Bilkas varehus i Viborg.

Pust ud! Sådan lyder opfordringen til borgere i både Silkeborg, Viborg og Skive, når Hospitalsenhed Midts lungeklinikker onsdag den 16. november 2022 markerer Lungedagen. Her står klinikkernes læger, sygeplejersker og fysioterapeuter sammen med Lungeforeningen klar til at måle lungefunktion og informere om lungesygdomme og ikke mindst forebyggelse af samme.

- Vores ambition er at sætte fokus på lunger og vejrtrækning og gøre opmærksom på, hvor afgørende en god vejrtrækning er for vores livskvalitet, fortæller sygeplejerske Charlotte Paton fra Klinik for Lungesygdomme på Regionshospitalet Silkeborg.

På dagen står hun og kollegerne blandt andet klar til at måle de besøgendes lungefunktion, og det samme er tilfældet, når kollegerne fra Klinik for Lungesygdomme i Viborg og Skive samme dag står klar i Bilkas varehus i Viborg.

- Vi ved, at jo tidligere en lungesygdom bliver opdaget, jo bedre mulighed er der for at behandle sygdommen og sikre patienterne et bedre og længere liv. I den forbindelse kan en lungefunktionstest give en god fornemmelse af, om alt er, som det skal være, eller om der er behov for at få undersøgt lungerne nærmere, siger sygeplejerske Tina Brandt Nielsen fra lungeklinikken i Viborg og Skive.

Test, tips og toner i Silkeborg

I Silkeborg finder årets lungedag-arrangement sted onsdag den 16. november klokken 9 til 14.30 i Klinik for Lungesygdomme på etage 4 på Regionshospitalet Silkeborg.

Her kan både unge og ældre få testet deres lungefunktion, ligesom klinikkens læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og social- og sundhedsassistenter vil stå klar med information og vejledning om blandt andet rygestop, ernæring, inhalationsteknik, allergi, vejrtrækning og træning.

Mellem klokken 9 og klokken 12 vil Sundhedshuset Silkeborg desuden være til stede med medarbejdere, der kan rådgive om rygestop og ernæring.

På programmet er desuden festlige indslag og musikalsk underholdning, når Lungekoret fra Den Kreative skole kigger forbi og underholder med fællessang og klaverspil. Der vil blive delt sanghæfter ud, så alle får mulighed for at træne både lunger og stemmebånd med fællessang.

Hospitalet er vært ved en kop kaffe og lidt til sødt til ganen, og håbet er, at mange vil benytte anledningen til at kigge forbi og blive klogere på både eget helbred og muligheden for træning og forebyggelse.

Lungeklinikken i Viborg tager ud af huset

I Viborg har Klinik for Lungesygdomme Skive valgt at dele dagen op i to arrangementer.

Dagen begynder på et af byens gymnasier, hvor de unge studerende kan blive klogere på, hvad rygning og snus gør ved kroppen. Der vil samtidig være en konkurrence med mulighed for at vinde biografbilletter sponsoreret at Lungeforeningen Viborg/Skive.

Fra klokken 12 kan du møde lungeforeningen og lungeklinikkernes sygeplejersker, fysioterapeuter og lungelæge i Bilkas varehus i Viborg.

Her vil alle voksne kunne få lavet en lungefunktionstest af en af hospitalets lungesygeplejersker. Derudover er der mulighed for at tale med en lungeoverlæge eller en fysioterapeut om eksempelvis rygestop, pepfløjte, træning eller inhalationsmedicin.

Arrangementerne i Viborg er arrangeret af Klinik for Lungesygdomme i Viborg og Skive i samarbejde med Skive Sundhedscenter.