Fotos: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt. 

07-04-2022

Regionshospitalet Viborg har fået en ny CT-skanner, der er både hurtigere og bedre, end den skanner den har erstattet. Det betyder, at hjertepatienter nu kan nøjes med en mindre dosis røntgenstråler, når de bliver skannet, og de ansatte får bedre billeder, de kan bruge til diagnostik og behandling.

Den nye CT-skanner kan køre hurtigere, end den gamle skanner, den har erstattet. Det betyder, at det er lettere at få taget skanningsbillederne uden bevægelse.

Patienterne skal ligge helt stille, når de bliver skannet, og derfor er det en fordel, at skanneren er hurtig, så patienterne ikke skal holde vejret længe, mens den tager billederne.

Kan nu skanne flere typer patienter

- Det betyder utrolig meget, at vi har fået en ny CT-skanner. Det er klart en opgradering i forhold til den gamle skanner, den har erstattet, siger Hanne Maare Søndergaard, der er overlæge i Hjertesygdomme på Regionshospitalet Viborg. Hun fortsætter:

- Vi har optimeret nogle arbejdsgange, fordi vi har fået den nye CT-skanner. Vi kan også skanne flere typer patienter – eksempelvis patienter med let uregelmæssig hjerterytme. Dem kan vi nu få gode billeder af, som kan bruges til at forbedre vores udredning og behandling.

Hun fortæller desuden, at de ansatte i Hjertesygdomme har et helt unikt samarbejde om udredning af hospitalets hjertepatienter sammen med kollegerne i Fysiologi og Røntgen og Skanning.

Hjertelægerne er i øjeblikket i gang med at lære den nye skanner fuldt ud at kende ved at gennemgå cases og sammenligne billeder fra både den gamle og nye CT-skanner. På den måde kan de i fællesskab blive endnu klogere på, hvordan de sikrer den bedst mulige udredning af patienterne.

Patienter får en mindre dosis røntgenstråler

Skanneren kan lave CT-billeder af et hjerte med tre rotationer i stedet for fire, som den gamle skanner brugte. Det reducerer stråledosis, og det er vigtigt, fordi patienterne skal have så lav en dosis som muligt, så de ikke får unødige stråler.

Skanneren kan dog også skrue op for røntgendosis, når der er behov for det. Det kan eksempelvis være, når en svær overvægtig patient skal skannes, fordi den øgede kropsvægt kræver en større dosis for at få de bedst mulige billeder.

Automatik og hastighed giver bedre billeder

Den nye CT-skanner kan skanne hurtigere end den gamle skanner. Det betyder, at billederne bliver mere rolige, og det er derfor også lettere for lægerne at vurdere billederne.

- Billedkvaliteten bliver bedre i den nye CT-skanner, fordi den blandt andet kan køre dobbelt så hurtig ved nogle skanninger i forhold til den gamle. Det betyder, at vi får mindre bevægelse på billederne, og dermed bliver billedernes bedre, og det er vigtigt, når vi skal bruge dem i vores diagnostiske arbejde, siger Monica Lausen Bersan, der er radiograf i Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Viborg.

I forbindelse med hjerteskanninger har den nye skanner har også mere automatik til at vælge, hvordan den bedst skanner hjertet, mens det ikke er i bevægelse. Det betyder blandt andet, at den selv kan beregne, hvornår den skal tage billederne. Det er vigtigt at planlægge, hvornår billederne skal tages ud fra, hvornår hjertet er mest i ro, så der kommer mindst mulig bevægelse på billederne. Det betyder også, at de ansatte kan have mere fokus på andre ting omkring patienterne og skanningen, mens skanneren bruger automatikken til at beregne, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at tage billederne.