En kvalificeret snak om fertilitet, ægreserver og sædkvalitet kan give yngre kvinder, mænd og par bedre mulighed for at planlægge en fremtidig familieforøgelse, vurderer klinikchef Helle Olesen Elbæk fra Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

25-08-2022

Fertilitetsklinikken i Skive er med i nyt tilbud til yngre mænd, kvinder og par, der gerne vil kende deres muligheder for at stifte familie på sigt.

Hvor gode er mine chancer for at blive gravid? Hvordan står det til med min sædkvalitet? Hvor længe kan jeg vente med at stifte familie?


Det er nogle af de spørgsmål, unge i Region Midtjylland kan få svar på, når Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive sammen med Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens fremover tilbyder tidlig og forebyggende fertilitetsrådgivning.

- Vores ønske er at give yngre kvinder, mænd og par større viden om deres egen fertilitet og muligheder for at få børn og samtidig klæde dem bedre på til at træffe et valg om, hvornår de eventuelt skal gå i gang med at stifte familie, fortæller Skives klinikchef Helle Olesen Elbæk om tilbuddet, som regionsrådet den 24. august godkendte.

Rådgivning før planer om familieforøgelse

De to fertilitetsklinikker i Region Midtjylland har ikke tidligere haft et egentligt rådgivningstilbud til den gruppe, som ikke aktuelt har et ønske om at stifte familie, men som gerne vil kende mulighederne på sigt.

- Normalt ser vi jo først vores patienter, når de allerede har oplevet at have problemer med at stifte familie. Det nye tilbud er til dem, som ikke er så langt i processen, men som gerne vil have en fornemmelse af deres muligheder på sigt. Til manden, der gerne vil vide, om sædkvaliteten er i orden, eller til kvinden, som spekulerer på, hvor mange æg hun mon har tilbage. Eller til par, som overvejer, hvor længe de skal vente med at stifte familie, forklarer Helle Olesen Elbæk. 

Inspirationen til det nye tilbud kommer fra hovedstaden, hvor Rigshospitalet har gode erfaringer med at tilbyde rådgivning til enkeltpersoner og par før de har aktuelle ønsker om graviditet.

Opstart til oktober

I praksis vil den nye rådgivning være målrettet kvinder og mænd i alderen 18 til 40 år (45 år for mænds vedkommende), som kan henvende sig individuelt eller som par uden forudgående henvisning fra praktiserende læge. I forbindelse med rådgivningen får de tilbudt undersøgelse af sædkvalitet og skanning af æggeledere og æggestokke, ligesom de skal udfylde et spørgeskema, inden de kommer til en konsultation med en fertilitetslæge. Her vil alle svar blive vurderet ud fra et trafiklys-princip, hvor de grønne resultater indikerer, at alt ser godt ud, mens orange og rød indikerer, at der kan være udfordringer i forhold til fertiliteten.

- Hvis vores prøver viser, at der er masser af muligheder for at opnå graviditet, er det jo bare super godt og rart at vide. Men vores analyser kan også give anledning til en snak om, hvordan man kan forbedre sine muligheder for at stifte familie på sigt. Det kan handle om livsstilsforhold som kost, motion og vægt, eller om at det kunne være en god idé ikke at vente alt for længe med at gå i gang med at prøve at blive gravid, fortæller Helle Olesen Elbæk.

For hende er det netop vigtigt at få sat fokus på alt det, man selv kan gøre for at bedre sine muligheder for at få børn. Hun håber, at mange vil gøre brug af det nyt tilbud, som åbner i Skive og Horsens til oktober. Inden da vil der kommer yderligere information om tilbud og booking på klinikkernes hjemmesider.

Fakta om det nye tilbud

  • Hvad: Nyt tilbud om tidlig og forebyggende fertilitetsrådgivning – inklusiv undersøgelse af sædkvalitet, skanning af æggestokke og æggeledere, blodprøve og konsultation med fertilitetslæge.
  • Hvor: Rådgivningen tilbydes på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive og Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens
  • Hvem: Målgruppen er kvinder, mænd og par i Region Midtjylland i alderen 18-40 år (for mænd 45 år). Brugerne må ikke have allerede erkendte fertilitetsproblemer eller have forsøgt at opnå graviditet i et år eller mere (i så fald vil tilbuddet i stedet være et egentligt forløb på fertilitetsklinikkerne)
  • Hvorfor: 10 procent af alle danske par oplever problemer med at opnå graviditet, og i Danmark er hver 10. barn født efter fertilitetsbehandling. Med det nye tilbud får brugerne et bedre kendskab til egne muligheder for at bidrage til en graviditet, ligesom undersøgelsen og rådgivningen kan klæde dem på til at træffe beslutningen om, hvornår de vil gå i gang med at prøve at stifte familie.