Du kan muligvis deltage i dette forsøg hvis du:

  • Er over 65 år.
  • Føler dig sig sund og rask.

Du kan ikke deltage hvis du:

  • Har sukkersyge (Både type 1 og 2).
  • Har hjerte-kar-sygdomme.
  • Har kroniske sår på fødder eller ben.
  • Har symptomer på åreforkalkning, enten i form af smerter i ben ved gang eller anstrengelsesudløste brystsmerter.

Projektets baggrund og formål:

Åreforkalkning er den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. Patienter med åreforkalkninger har ofte dårlig sårheling på grund af forkalkninger i blodårerne. For at et sår kan hele op, kræver det god blodforsyning til såret.

Måling af iltforsyningen i væv gennem huden er en ny metode til bestemmelse af blodforsyningen. For at kunne bestemme undersøgelsens diagnostiske sikkerhed, er det nødvendigt at kende variationen i målinger foretaget på samme patient. Både samme dag og med flere dage mellem målingerne.

Det er denne variation, vi ønsker at undersøge.

Undersøgelser og tidsforbrug:

Projektet består af to undersøgelser, med en til to ugers mellemrum:

På dag 1, vil du skulle udfylde samtykkeerklæring og et spørgeskema. Du vil få målt din iltmætning i blodet og din ”blodprocent” (et lille prik i fingeren). Du vil efterfølgende ligge i en seng og få målt dit blodtryk i tæer og ankel. Derefter får du målt iltindholdet i huden (består af nogle elektroder, der blot sidder på huden i ca. 15 min), denne undersøgelse skal udføres to gange. Det vil samlet tage ca. 2 timer.

På dag 2, vil du få målt din iltmætning i blodet og din ”blodprocent” (et lille prik i fingeren). Du vil efterfølgende ligge i en seng og få målt dit blodtryk i tæer og ankel og iltindholdet i huden en gang. Det vil samlet tage ca. 1,5 time.

For mere information kontakt:

Jens Peder Paludan, Forskningsbioanalytiker, ph.d.-studerende.
Fysiologisk Klinik, Regionshospital Viborg.
Heibergs Alle 5A, 8800 Viborg
Telefon: 78443300
E-mail: jens.paludan@midt.rm.dk