Holdet bag RH Viborgs atrieflimren-klinik står sammen med kollegerne i Diagnostisk Center i Silkeborg bag de resultater, som har placeret HE Midt øverst på Dagens Medicins liste over behandling af atrieflimren. På billedet mangler overlæge Dorte Svenstrup. Hun har sammen med Andi Albertsen har det lægefaglige ansvar i klinikken i Viborg og Skive, hvor den tværfaglige indsats og undervisning til patienterne prioriteres højt. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

HE Midt er Danmarks bedste til behandling af atrieflimren, konkluderer Dagens Medicin. Årsagen er blandt andet en målrettet struktureret og tværfaglig indsats i forhold til at undervise patienterne og lære dem at håndtere sygdommen bedst muligt.

21-01-2022

 

OBS! Dagens Medicin har i sin opgørelse over landets bedste inden for atrieflimren ved en fejl kun noteret RH Viborg for førstepladsen. Det har efterfølgende vist sig, at der er tale om en samlet HE Midt-pris baseret på tal fra såvel Viborg og Skive som Silkeborg.

Nyheden herunder er baseret på den oprindelige udmelding fra Dagens Medicin - og vi følger i næste uge op med en historie om behandlingen af atrieflimren i Diagnostisk Center i Silkeborg. (Red.)

 

Fra angst og mange hospitalsbesøg til tryghed og ro. Det har overordnet set været udviklingen for patienter med atrieflimren, siden Regionshospitalet Viborg i 2012 satte målrettet fokus på patienter med atrieflimren og oprettede en Atrieflimren-klinik med funktion i Viborg og Skive.
Indsatsen har - ud over at give patienterne en bedre behandling - nu også resulteret i en kåring af Regionshospitalet Viborg som Danmarks Bedste til behandling Atrieflimren i Dagens Medicin.

- Det er super fedt at se, at en målrettet indsats også kan aflæses i kvalitetstallene. Det er en kæmpe anerkendelse af vores fælles indsats gennem de seneste 10 år og et udtryk for, at vi gør noget rigtigt her, vurderer Andi Albertsen.

Tryghed er afgørende

Atrieflimren er den formelle betegnelse for forkammer-flimren eller hjerteflimmer og mærkes typisk ved hurtig puls, åndenød og træthed. Cirka 130.000 danskere lider af atrieflimren, og de har gennem årene oplevet at blive sendt ind og ud af hospitalerne i takt med deres anfald. Med de seneste års målrettede indsats i AFLI-klinikken er det imidlertid lykkedes Hjertesygdomme på RH Viborg at skabe et langt bedre tilbud og dermed også mere ro og tryghed for den enkelte patient.


- Atrieflimren er en kronisk tilstand, og vi plejer at sige, at 20 procent af sygdommen sidder i hjertet, mens de sidste 80 procent sidder i hovedet. For man bliver jo bange, når hjertet pludselig hamrer af sted - og patienterne er typisk meget ængstelige, når de kommer til os. De har brug for at lære, hvordan de skal reagere, når de mærker til deres sygdom, så de kan blive trygge igen og undgå akutte indlæggelse, fortæller Andi Albertsen, som sammen med Dorthe Svenstrup har det lægefaglige ansvar i AFLI-klinikken.

Tværfaglig holdindsats

For Andi Albertsen er der ingen tvivl om, at det særligt er den strukturerede og tværfaglige indsats med undervisningen til de enkelte patienter, der for alvor gør en forskel for både patienter og hospitalets placering på ranglisterne.


- Sygeplejerskerne spiller en kæmpe rolle i forhold til at lære patienterne at mestre deres sygdom. De er super dygtige til at snakke med patienterne om, hvad de kan trods diagnosen, og hvad de skal gøre, når de oplever nye anfald med atrieflimren. Samtidig favner de også de pårørende, som kan være endnu mere ængstelige og også har brug for at høre, at man sagtens kan leve et godt og trygt liv med atrieflimren, siger Andi Albertsen.


Opgørelsen over landets bedste til behandling af atrieflimren er i år baseret på de nyeste tal fra Regionernes kvalitetsdatabase (RKKP) 2020-2021.