Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen, HE Midt.

23-02-2023

Dagens Medicin kårer for 2. år i træk Regionshospitalet Silkeborg som Danmarks bedste til knæalloplastik.

Knæpatienter på Regionshospitalet Silkeborg er i kyndige hænder, både før, under og efter operationen. Her hjælper alle faggrupper til, når patienter skal have et nyt knæ. På Center for Planlagt Kirurgi lægges der blandt andet vægt på et stærkt tværfagligt samarbejde og optimal udnyttelse af tid og ressourcer, og det er en af årsagerne til, at hospitalet igen kan kalde sig Danmarks bedste til knæ-alloplastik, vurderer sektoransvarlig overlæge Carsten Holm.

- Vi er virkelig gode til tværfaglighed. Alle faggrupper er vigtige og nødvendige for, at vi lykkes så godt med vores knæoperationer. Sygeplejerskerne sørger for, at lægerne kan gøre deres arbejde bedst muligt, og fysioterapeuterne sikrer, at sygeplejerskerne nemt kan gøre deres del – og så videre, siger Carsten Holm.

Center for Planlagt Kirurgi har de seneste år specialiseret sig mere og mere, så eksempelvis knæ-kirurgerne udelukkende opererer knæ - og når man øver sig meget, bliver man naturligvis også meget dygtigt, fastslår Carsten Holm. Det understreges også af tallene, der viser, at knækirurgerne i Silkeborg har færrest patienter, der bliver genopereret.

Den typiske patient inden for knæ-alloplastik er mellem 50 og 80 år og har fået ødelagt sit knæ på grund af enten slidgigt eller som følge af en tidligere skade.

Når patienterne er blevet vurderet og visiteret til operation i Silkeborg, følger først et forberedelsesforløb, hvor de gennem blandt andet patientvejledninger, informationsmøder og samtaler med læger og sygeplejersker bliver uddannet i at være knæpatient, så de kan komme bedst muligt gennem operationen.

Efter operationen følger et forløb med kontrol, genoptræning og mulighed for opfølgning.

Den sektoransvarlige overlæge er både glad og tilfreds med delprisen som Danmarks Bedste til Knæalloplastik. Og han er ikke mindst stolt over holdet bag, som holder det høje niveau år efter år. Men han erkender også, at det er marginaler, der afgør, om det i sidste ende rækker til en 1. plads eller en 7. plads.

- Vi har generelt et meget højt niveau i Danmark. Derfor er det også marginaler, der hvert år afgør rækkefølgen på placeringerne i toppen. I Silkeborg gør vi det virkelig godt, og jeg er særligt glad for, at vi altid scorer højt, for det viser, at vi er stabilt gode, siger Carsten Holm.