Anton Rosens Kapel har fået en ansigtsløftning de seneste måneder og fremstår nu igen med ære og værdighed. Se flere fotos nederst på siden. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

04-10-2022

Håndværkerne lægger de kommende dage den allersidste hånd på arbejdet ved Anton Rosens Kapel ved Regionshospitalet Silkeborg. Dermed er renoveringen af det gamle kapels facade nu ved at være afsluttet.  

Sjældent har en 120-årig stået så strunkt og skarpt! Efter en grundig renovering af facaden fremstår det gamle Anton Rosens kapel ved Regionshospitalet Silkeborg atter som i fordums storhed med kridhvide mure, nyt rødt tag og nymalet træværk.

- Bygningen er for alvor kommet til ære og værdighed igen efter nogle sløje år, hvor vind og vejr har sat sit præg på facaden. Med renoveringen har vi fået bygningen tilbage til sit oprindelige smukke udtryk, som matcher den historiske og kulturelle værdi, som kapellet har i Silkeborg, siger hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen.

Renoveringen af det gamle kapel er blevet mulig efter en donation på én million kroner fra Jyske Banks Almennyttige Fond og efter initiativ fra Genrejsningskomiteen for Historiske Mindesmærker i Silkeborg.

Historisk betydning

Det gamle kapel blev bygget i 1902 samtidig med det oprindelige hospital og er af Slots- og Kulturstyrelsen vurderet bevaringsværdigt. Bygningen er tegnet af arkitekt Anton Rosen og spillede blandt andet en central rolle i forbindelse med anden verdenskrig, da præst og forfatter Kaj Munk blev henrettet og efterfølgende begravet. Her tog et stort sørgeoptog sin begyndelse fra kapellet, hvorfra Kaj Munks kiste blev ført gennem byen.

Den gamle bygning har ikke været brugt som kapel i en årrække men er i stedet blevet benyttet til opbevaring og redskabsrum, mens tidens tand har bidt i særligt facaden.

Med donationen og en supplerende egenfinansiering har det været muligt at udskifte bygningens tag og reparere sokkel, murværk og træværk og i det hele taget bringe facaden tilbage til sit oprindelige udtryk.

Fortsat ikke egnet til ophold

Mens kapellet altså nu udefra set ligner sig selv igen, er den gamle bygning fortsat ikke isoleret og renoveret indvendig. Den er således desværre endnu ikke egnet til længerevarende ophold, og bygningen er af samme grund heller ikke åben for offentligheden men må naturligvis gerne beundres udefra.

Håbet er, at en senere bevilling eller donation på et tidspunkt vil gøre det muligt at renovere også de indvendige rammer, så bygningen kan blive brugt til eksempelvis stillerum for patienter og pårørende.