Fælles indsats sikrer værdig udskrivelse af udsatte patienter
Socialt tøjdepot sikrer, at ingen patienter skal sendes hjem i hospitalstøj eller udskrives til gaden uden en jakke.
Holdet bag det sociale tøjdepot står klar til at sikre rent og pænt tøj, så udsatte patienter kan få en værdig udskrivelse fra hospitalet. Se flere billeder fra tøjdepotet nederst på siden. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
29-03-2023
Ingen patienter skal sendes hjem i hospitalstøj eller udskrives til gaden uden en jakke. Det er ambitionen med et nyt socialt tøjdepot, som frivillige medarbejdere i samarbejde med socialsygeplejersken har oprettet på Regionshospitalet Viborg.
Lune vinterjakker hænger på bøjler, mens trøjer og bukser ligger nydeligt foldet og stablet på hylderne. Ved siden af ligger soveposer rullet sammen i hver sin pose, mens kondisko og støvler står klar til brug.
Det nye sociale tøjdepot på Regionshospitalet Viborg er klar til at forsyne udsatte borgere med rent og tørt tøj, hvis de måtte have brug for det i forbindelse med udskrivelse fra hospitalet. Depotet er et af de første på landets hospitaler og er oprettet af hospitalets socialsygeplejerske med hjælp fra engagerede, frivillige kolleger. Ambitionen er, at depotet skal sikre værdig udskrivelse til alle patienter.
- For mig handler det om ordentlighed og etik og om at sikre, at ingen patienter bliver sendt hjem fra hospitalet i engangstøj eller udskrives til gaden om vinteren uden overtøj eller en sovepose til natten. Og jeg er simpelthen så glad for og stolt over den opbakning, projektet har mødt fra både frivillige medarbejdere og hospitalets ledelse, siger socialsygeplejerske Lotte Bolding fra Regionshospitalet Viborg.
Behovet er der
Ideen til det nye sociale tøjdepot præsenterede socialsygeplejerske Lotte Bolding allerede ved sin ansættelsessamtale for halvandet år siden. For behovet er der, påpeger hun.
- Nogle forestiller sig måske, at vi ikke har socialt udsatte eller hjemløse i Danmark og her i Midtjylland. Men det har vi, og vi ser dem i stadig stigende grad her på hospitalet, så vi er nødt til at tale om, hvordan vi giver dem en god og ordentlig behandling – også når vi har afsluttet den egentlige hospitalsbehandling, mener Lotte Bolding.
Blandt de mest udsatte patienter kan blandt andet være hjemløse, stofmisbrugere, alkoholikere eller mennesker, som på anden vis er blevet ramt af modgang og har brug for en ekstra håndsrækning. Men det kan også være andre patienter, som ankommer til hospitalet i tøj, som er fyldt med blod, opkast eller urin eller på anden måde ikke længere kan fungere som værdig påklædning.
Socialt ansvar koster ikke
Det praktiske arbejde med at skabt det nye sociale tøjdepot er i høj grad sket med frivillig arbejdskraft. Således har industrioperatør Pia Brorson Christensen i sin fritid hjulpet med at sortere tøj og få depotet indrettet, ligesom hun sammen med linnedkonsulent Hanne Louring har udtænkt en løsning, så tøjdepotet overholde kravene til vask og hygiejne.
- Det giver rigtig god mening for mig at tage socialt ansvar og bidrage på den måde. Det koster jo ikke en hel masse, men det giver stor værdi i den anden ende, fortæller Pia Brorson Christensen.
Efter det indledende arbejde er depotet nu færdigt og i drift, og den løbende vedligeholdelse er dermed overgået til almindelig drift som en del af sengecentralens opgaver.
Her handler det blandt andet om at sikre, at tøjdepotet overholder de hygiejnekrav, som gælder på et hospital. Derfor bliver alt tøjet sorteret og vasket i hospitalets vaskeri, ligesom fodtøj dampes, så begge dele overholder alle gældende regler.
- Vi går ikke på kompromis med hygiejnen – heller ikke i den gode sags tjeneste. Så hvis tøjet ikke kan tåle en tur gennem hospitalsvaskeriet, er det bare ærgerligt, konstater Hanne Louring, der som linnedkonsulent ser det som en ekstra bonus, at hospitalet med ordningen kan få lov at beholde sit patienttøj.
Joggingbukser hitter
Mens den daglige drift altså klares af sengecentralens medarbejdere, bidrager hospitalets øvrige medarbejdere i stor stil til at fylde depotet op med brugt tøj. I praksis efterlyser Lotte Bolding løbende vinterjakker, bukser, trøjer og lignende gennem hospitalets intranet, hvorefter donationerne typisk ankommer i bæreposer til hendes kontor.
- Lige nu er det i høj grad joggingbukser, vi mangler. Dem er der stor efterspørgsel på, så de forsvinder hurtigt fra hylderne, konstaterer Lotte Bolding, som understreger, at depotet kun tager imod tøj, som giveren selv kunne finde på at gå i.
Hun oplever generelt stor opbakning til det nye tøjdepot – både fra hospitalet ledere og fra de kolleger, som donerer og henter tøj til patienterne i depotet.
- Hospitalets medarbejdere har også et ønske om at kunne sende deres patienter hjem på en værdig måde. Så min oplevelse er, at de også ser tøjdepotet som en hjælp til dem – så de kan sende patienterne videre med en bedre fornemmelse i maven, siger Lotte Bolding.