Fertilitetsrådgivning storhitter i Skive
Et nyt tilbud om tidlig fertilitetsrådgivning har vist sig at være efterspurgt. Allerede efter de første to dage var alle tider frem til sommerferien booket.
Helle Olesen Elbæk og kollegerne er overvældede over den store interesse i ny forebyggende fertilitetsrådgivning. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Et nyt tilbud om tidlig fertilitetsrådgivning har vist sig at være efterspurgt. Allerede efter de første to dage var alle tider frem til sommerferien booket, og 100 står på venteliste.
Yngre kvinder, mænd og par vil gerne kende deres muligheder for senere at få børn. Det konstaterer Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive. For to måneder siden åbnede de – ligesom deres kolleger på fertilitetsklinikken i Horsens – et nyt tilbud om tidlig og forebyggende fertilitetsrådgivning. To dage efter åbningen var alle tider frem mod sommerferien 2023 booket, og ventelisten tæller nu 100 par og enlige, der ønsker et bedre indblik i egen fertilitet.
- Det ser ud til, at vi har ramt et behov, konstaterer klinikchef Helle Olesen Elbæk.
Den nye fertilitetsrådgivning er skabt med inspiration fra Rigshospitalet, som gennem en årrække har haft stor succes med tilbuddet.
24 har allerede fået rådgivning
I praksis er den nye rådgivning målrettet kvinder og mænd i alderen 18 til 40 år (45 år for mænds vedkommende), som kan henvende sig individuelt eller som par uden forudgående henvisning fra praktiserende læge. I forbindelse med rådgivningen får de tilbudt undersøgelse af sædkvalitet og skanning af æggeledere og æggestokke, ligesom de skal udfylde et spørgeskema, inden de kommer til en konsultation med en fertilitetslæge. Her vil alle svar blive vurderet ud fra et trafiklys-princip, hvor de grønne resultater indikerer, at alt ser godt ud, mens orange og rød indikerer, at der kan være udfordringer i forhold til fertiliteten.
24 par og enlige har i løbet af tilbuddets første måneder været til konsultation – de fleste har ind til videre været par, men også nogle enlige kvinder og enkelte enlige mænd har taget imod tilbuddet.
- Typisk vil de bare gerne vide, hvordan deres muligheder for at få børn ser ud. Og det har været vidt forskelligt. Nogle har haft fine muligheder, mens vi har været nødt til at rådgive andre om, hvordan de eventuelt kan forbedre deres muligheder eller forberede dem på, at de skal bede deres læge om en henvisning til fertilitetsbehandling, når de engang får lyst til at få børn, siger Helle Olesen Elbæk.
Overvældende tilslutning
Det nye rådgivningstilbud åbnede for tilmelding i begyndelsen af november, og den store tilstrømning er både overraskende og glædelig for klinikken.
- Det er altid svært at forudse, om interessen er den samme i Midt- og Vestjylland, men det ser den umiddelbart ud til at være. I hvert fald er vi helt overvældede over interessen ind til videre, siger Helle Olesen Elbæk.
Hun og kollegerne vil nu evaluere de første måneder sammen med kollegerne fra Regionshospitalet Horsens' fertilitetsklinik. I den forbindelse vil en overvejelse selvfølgelig også være, om der er behov og ikke mindst mulighed for at skrue op for kapaciteten, så flere kan få tid til rådgivning.